Weert herdenkt 75 jaar bevrijding

Programma 21 & 22 september

5-9-2019

Geallieerde troepen met bewonderaars bij de St.-Martinuskerk (september '44). Foto: GAW Beeldbank Alb. 43.0, door J. de Haan.

Geallieerde troepen met bewonderaars bij de St.-Martinuskerk (september '44). Foto: GAW Beeldbank Alb. 43.0, door J. de Haan.

22 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Weert werd bevrijd. Dit was het einde van de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. Gelukkig kennen we nu al 75 jaar vrijheid. Om de bevrijding te herdenken en het feit dat het 75 jaar geleden is dat de oorlog in Limburg is geëindigd, is er dit jaar speciale aandacht voor de bevrijding. In het weekend van 21 en 22 september zijn allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Ook kunt u in dat weekend diverse plekken bezoeken, die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Dit bericht is een overzicht van alle activiteiten in de gemeente Weert in dat weekend.

Wo 18 september t/m ma 23 september - Eindhovenseweg
Woensdag 18 september om 17.00 uur opent burgemeester Jos Heijmans de expositie rondom de bevrijding van Weert.

Het 1ste Batallion van het Suffolk regiment bevrijdde Weert in de ochtend van de 22ste september. Het gebied rondom de stadsbrug werd die dag de plek waar alles gebeurde. Aan de Eindhovenseweg worden 30 spandoeken opgehangen met foto’s van de bevrijding van Weert. De spandoeken zijn voorzien van een QR-code die uitkomt op de website www.weertinkaart.nl. Deze website geeft de rijke historie van de stad Weert weer.

De expositie duurt tot en met maandag 23 september Daarna worden de spandoeken geschonken aan Comité Herdenking en Bevrijding Weert.

Za 21 september – 6.24 uur - stadhuis

Zaterdag 21 september wordt de gratis voorstelling ‘Vannacht naar Dag’ in de hal van het stadhuis in Weert georganiseerd. Deze bijzondere voorstelling begint om 06.24 uur: een uur voordat de zon opkomt. In deze muzikale vertelling over oorlog en vrede worden verschillende verhalen uit de oorlog verteld. Indringende ervaringen van gewone mensen.

Na afloop van de voorstelling krijgen alle deelnemers een gezamenlijk ontbijt aangeboden. Er is slechts plaats voor 75 personen. Kaartjes zijn gratis.

  Kaartjes via www.munttheater.nl 

Za 21 september - 10.30 uur - Halifax monument (hoek Maaseikerweg - Castertweg)
Eén van onze speciale gasten in het bevrijdingsweekend is John Swanson. De heer Swanson is de zoon van een piloot die 23 september 1944 neerstortte in een Halifax-vliegtuig. Hij komt regelmatig op bezoek tijdens de herdenkingen in Weert én is een ‘actieve vertegenwoordiger’ van het belang van vrijheid en democratie.

Voor zijn vader en de andere inzittenden van het vliegtuig is tien jaar geleden al het Halifax-monument opgericht, aan de Maaseikerweg.

Als blijk van waardering voor de heer Swanson en zijn verbondenheid met Weert, heeft het college van B&W hem uitgenodigd. Zaterdagochtend 21 september rond 10.30 uur gaat de heer Swanson een speciale boom ( de Fagus sylvatica ‘Black Swan’) planten bij het Halifaxmonument.

John Swanson doet ook een woordje tijdens de Herdenkingsceremonie bij het Suffolkmonument, op zondag.

Za 21 september – 13.00 uur – Oude Suffolkweg/Eindhovenseweg

Zo 22 september – 11.30 uur - Oude Suffolkweg/Eindhovenseweg

De eenheid die Weert bevrijdde, kwam via de tegenwoordige Suffolkweg aan bij de restanten van wat nu de stadsbrug is. Op die locatie wordt nu de 75-jarige bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival van stichting Gran Fiesta. Artiesten als Maan, Waylon, Nielson, Danny Vera en BLØF treden op, allemaal met liveband. Ook regionale en lokale artiesten staan op het podium: Goodsouls, Jerry Husk, Linda Smeets en Wendy van Dooren.

  Kaartjes via www.bevrijdingsfestivalweert.nl 

Za 21 september – Brussel naar Weert

Zaterdag 21 september wordt de zogeheten Suffolk route weer gefietst. Dit is de route waarlangs de bevrijders in 1944 vanuit Brussel een weg naar Weert vochten. Fietsers van het Wounded Warriors Cycling team gaan de Suffolk route fietsen. Dit team bestaat deels uit veteranen en oud-politieagenten. Hun verleden en teamgeest leidt tot een bijzonder team van wielerliefhebbers. De fietsers vertrekken ’s morgens vanuit Brussel en worden ’s middags rond 16.00 uur ontvangen bij het Bevrijdingsfestival.

Za 21 september – 19.00 uur – Munttheater

Voor 75 jaar bevrijding sloegen de Limburgse muziekbonden de handen in elkaar om middels muziek aandacht te geven aan vrede en vrijheid. Met deze voorstelling wordt vrijheid gevierd, het verleden herdacht en worden verbindingen naar het heden en de toekomst gelegd. De voorstelling bestaat uit de jeugdopera Brundibár en een uitvoering van lokale muziekverenigingen, met o.a. de compositie 75 Jaor Vreej. Percussion Ensemble Weert, de Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert en koor Giocoso doen mee aan deze voorstelling.

  Kaartjes via www.munttheater.nl 

Zo 22 september – 10.00 uur – St. Martinuskerk

Zondagochtend is er een speciale ‘bevrijdingsmis’ in de St. Martinuskerk. Het Groot Maritinuskoor zingt de Missa Brevis in B. van C. Mawby. Na de mis lopen onder andere deken Franken en burgemeester Jos Heijmans gezamenlijk naar het Suffolkmonument, voor de herdenkingsceremonie.

Zo 22 september – 11.45 uur – Suffolkmonument

Weert werd in 1944 bevrijd door een eenheid van het Britse leger, het 1e bataljon van het Suffolk-regiment. De bevrijding wordt zondag 22 september herdacht tijdens een ceremonie bij het Suffolkmonument. Dit monument, aan de Suffolkweg (bij de stadsbrug) in Weert, is een eerbetoon aan het Britse Suffolk-regiment. Om 11.45 uur begint de herdenkingsceremonie met kranslegging, mooie verhalen en muziek. De herdenking wordt georganiseerd door het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert.

Zo 22 september – 14.00 uur – vredesmonument (Prins Bernhardstraat)

Ook in Stramproy wordt op zondag traditioneel herdacht dat het dorp bevrijd werd op 22 september 1944. De herdenking is om 14.00 uur bij het vredesmonument aan de Prins Bernhardstraat en duurt ongeveer een uur. Daarna zijn er allerlei activiteiten rondom bevrijding en de periode na de Tweede Wereldoorlog, op het Kerkplein.

Zo 22 september – 14.00 en 16.00 uur – Gotcha! Cinema

Cultuur is één van de mooiste uitingen van vrijheid. Na het Cultureel Lint in de binnenstad van Weert, wordt zondagmiddag de film ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ getoond. Dit is een documentaire van filmmaker Peter Crins, met unieke filmbeelden van de bevrijding van Weert, Stramproy en Nederweert. Een indrukwekkende film, waarin vijf ooggetuigen hun verhaal vertellen over de deportaties en bevrijding.

  Kaartjes via www.gotcha-cinema.nl 

Zo 22 september – 20.15 uur – Munttheater

In de concertreeks ‘Limburg Vrie’ neemt het Limburgs Fanfare Orkest u mee op de tocht die onze bevrijders 75 jaar geleden hebben afgelegd. In de voorstelling zijn authentieke radio- en televisiebeelden uit die tijd verwerkt.

  Kaartjes via www.munttheater.nl 

Of kijk op deze websites: 

 Limburg viert 75 jaar bevrijding
 75 jaar bevrijding in Midden Limburg