Archeologie en publiek in het stadspark van Weert

27-7-2021

 De eeuwenoude toegangspoort van het Stadspark.

De eeuwenoude toegangspoort van het Stadspark.

Rondom het voormalige kasteel de Nijenborgh van de graven van Horne, wordt momenteel het stadspark opnieuw ingericht.  Een belangrijke aanleiding daarvoor is de aankoop door de gemeente Weert van de voorburcht van het kasteel (15de eeuw), waar sinds 1923 een houthandel was gevestigd. Deze voorburcht, met zijn monumentale toegangspoort, vervult straks een fraaie centrale rol in het park.

Loodsen en asfalt zijn inmiddels verwijderd, de ondergrond is gesaneerd en sinds 5 juli wordt de voorburcht onderworpen aan een archeologisch onderzoek, dat wordt uitgevoerd door archeologen van firma BAAC.

Programma

De erfgoedgemeenschap en enkele culturele organisaties van Weert hebben rondom de opgravingen een aantrekkelijk publieksprogramma ingericht, met rondleidingen, online webcam, weekjournaals, een documentaire en een bijzonder leuk en leerzaam educatief programma voor basisschoolleerlingen uit Weert en Nederweert: Graven naar de graven (van Horne). Ruim duizend schoolkinderen helpen, begeleid door twee acteurs, van 5 tot 16 juli de archeologen een handje met het maken van een opgravingsplan.
Hieronder is de introductiefilm 'Graven naar de graven' te bekijken.
De bijbehorende lespakketten voor kinderen zijn alle werkdagen tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij de zeecontainer die op het opgravingsterrein staat.

Video's 

Op de website Weert van Horne stad staan een heleboel interessante video's over de geschiedenis en bewoners van Kasteel de Nijenborgh én de archeologische werkzaamheden in het stadspark en voorhof van het voormalige kasteel. Iedere week wordt een weekjournaal gemaakt door Art-is communicatiebureau uit Weert. 
Weekjournaals over het stadspark (naar beneden scrollen op de website)

Meer info

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende websites:

 www.weert.nl/stadspark
 www.stadsgidsenweert.nl/wandelingen/nijenborgh-archeowandeling
Nieuwsbericht Weertdegekste.nl
Nieuwsbericht 1Llimburg 

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.

Deze site gebruikt cookies. Meer info / uitzetten