Nationale Archeologiedagen 2019

Scherven puzzelen tijdens de Archeologiedagen.

Scherven puzzelen tijdens de Archeologiedagen.

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Ook in Weert zijn er dan allerlei activiteiten rondom onze geschiedenis. De gemeente Weert organiseert dit samen met verenigingen die cultuurhistorie belangrijk vinden. 

Maak kennis met de geschiedenis van Weert

Veel van onze geschiedenis zit verstopt in de bodem. Door archeologisch onderzoek naar sporen van die geschiedenis weten we veel over het leven van onze voorouders. In de gemeente Weert zijn de afgelopen jaren grootschalige archeologische onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld in de wijken Molenakker en Laarveld. Zo zijn er onlangs nog resten van een enorme boerderij uit de 12e of 13e eeuw opgegraven bij bedrijventerrein Kampershoek 2.0. Daardoor weten we steeds meer over ons verleden. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je kennismaken met archeologie en in de geschiedenis van Weert duiken.

Nationale Archeologiedagen in Weert

De Nationale Archeologiedagen staan in het teken van het thema ‘Graven in Weerts geschiedenis’. In de Muntpassage staat een informatiepunt over de Nationale Archeologiedagen. De activiteiten in dit weekend zijn ook in de buurt van dat informatiepunt. Op zaterdag geeft de lokale archeologievereniging Peel Maas & Kempen archeologische workshops voor jeugd. Denk aan scherven puzzelen en archeologische objecten restaureren. Ook kunnen mensen meedoen aan een wandeltocht of zelfstandig een fietsroute langs archeologische vindplaatsen volgen.

Archeologie in het lesprogramma op scholen

Voorafgaand aan het weekend staat het lesprogramma van Weerter basisscholen al in het teken van archeologie en geschiedenis. De ArcheoRoute in Weert vormt daarin de rode draad. Leerlingen maken zo op een speelse en eigentijdse manier kennis met de geschiedenis van Weert.

Archeologische punten in de provinciale ArcheoRoute

De geschiedenis van Weert wordt ‘tot leven’ gewekt met de ArcheoRoute. Dit is een parelketting van archeologische speerpunten door heel Limburg. Deze vindplaatsen worden gemarkeerd met een roestige speer. Met behulp van je smartphone wordt ter plekke het archeologische verhaal verteld. Zaterdag en zondag geeft heemkundevereniging De Aldenborgh een toelichting op de speerpunten en het gebruik van de app, bij de informatiestand in de Muntpassage.

In het stadspark aan de Biest werd vorig jaar het eerste speerpunt in Weert onthuld, rondom de stadswording en de Van Hornedynastie. In Weert worden nu maar liefst vijf nieuwe archeologische vindplaatsen aan de route toegevoegd.

  • Vestingstad Weert –over het ontstaan van Weert als vestingstad in de Middeleeuwen. Locatie: hoek Maasstraat / Emmasingel.
  • Keltische schans – over de dubbele schans die hier in de vroeg Romeinse tijd lag. Locatie: Smalbeekpad bij de Oude Laarderweg.
  • Eiland van Weert – over de bewoning ten noorden van dit gebied, vóórdat Weert een stad was. Locatie: hoek St. Sebastiaanskapelstraat / Molenweg.
  • Urnenveld Boshoverheide – over het Urnenveld uit de Late Bronstijd, en de vijf wegen die hier samenkomen. Locatie: Trancheeweg.
  • Stadswaterput – over deze Middeleeuwse waterput, die in de tijd van Philips de Montmorency, de graaf van Horne, is aangelegd. Locatie: hoek Hegstraat / Markt.

Opening Archeologiedagen & nieuwe archeopunten

Zaterdag 12 oktober 15.00 uur, start bij Muntpassage

Gedeputeerde Ruud Burlet (Archeologie) van de provincie Limburg en wethouder Geert Gabriëls (Cultureel Erfgoed) openen de Archeologiedagen in Weert én de nieuwe speerpunten van de ArcheoRoute. Om 15.00 uur is er een persmoment bij het informatiepunt van de Archeologiedagen, in de Muntpassage.

Om 15.15 uur vertrekken zij naar het nieuwe speerpunt over de Keltische Schans; op de hoek Oude Laarderweg / Smalbeekpad. Bij goed weer doen ze dat fietsend. Ze fietsen via de Wilhelminasingel naar het archeopunt Vestingstad Weert, dan naar de Biest voor het archeopunt over de Van Hornedynastie en dan via de Biesterbrug, Oude Laarderweg en Smalbeekpad naar het archeopunt bij de Keltische Schans. Rond 15.35 uur wordt dit nieuwe speerpunt geopend.

Fietstocht ArcheoRoute

Het Erfgoedcluster heeft samen met Limburg Marketing een fietstocht van 12 kilometer langs de speren samengesteld. Die fietsroute kan worden opgehaald bij het informatiepunt in de Muntpassage. U kunt die route zelfstandig fietsen.

Archeologische wandelroute

Zondag 13 oktober 14.00 uur, start bij de St. Martinuskerk

De stadsgidsen organiseren tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen een wandeling langs belangrijke archeologische plekken in Weert. Die wandeling start om 14.00 uur bij de St. Martinuskerk en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemen aan de wandeling kost €3.

Oktober, Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Ook in de gemeente Weert zijn een heleboel activiteiten, variërend van een expositie of een lezing tot workshops en tochten langs belangrijke historische plekken. Alle activiteiten vertellen verhalen over het verleden van Weert. De Nationale Archeologiedagen is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. 

   Bekijk de overige activiteiten in de Maand van de Geschiedenis

Archeologisch onderzoek in Weert

Bent u benieuwd naar meer informatie over archeologie in Weert? Op de website van het Erfgoedhuis vindt u meer uitleg over archeologisch onderzoek in Weert.