Belangrijke informatie voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire

3-1-2022
Geldbiljetten.

Geldbiljetten.

 Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Dan is het belangrijk dat u dit bericht leest!

De invordering van schulden bij ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag zijn voor 1 jaar gepauzeerd. Voor een deel van de gedupeerde ouders/toeslagpartners eindigt deze zogenaamde ‘pauzeknop’ of moratorium op 12 februari 2022. Zij moeten hun private schulden indienen bij Sociale Banken Nederland (SBN).

Hierover hebben zij op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen. In deze brief worden deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van SBN. Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld schulden bij een postorderbedrijf zoals Bol.com, een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.

Waar kunt u private schulden indienen?

Klik hier om vanaf 5 januari 2022 via de website van SBN uw private schulden online in te dienen. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt indienen.

Het is erg belangrijk dat u uw private schulden vóór 12 februari indient bij SBN wanneer uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt. Als u uw private schulden niet tijdig indient, kan het gebeuren dat schuldeiser (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen. Door uw schulden door te geven, worden deze gepauzeerd en wordt beoordeeld of deze kwijtgescholden gaan worden.

Wat kunt u voorbereiden?

Voordat u uw private schulden indient, is het handig om alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen te verzamelen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij:

  • het verzamelen van uw private schulden;
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier;
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden.

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN of met de gemeente Weert, via Gerti Heijkers op telefoonnummer (0495) 575 811 of via e-mail g.heijkers@weert.nl

Tenslotte kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen.  

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten