Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Lees voor ?

Bestuurders Weert laten stem Midden-Limburg horen

Laat ons niet in de St(r)eek’- evenement in Den Haag

22-9-2023
Foto tijdens het M50 evenement ‘Laat ons niet in de st(r)eek!’.

Foto tijdens het M50 evenement ‘Laat ons niet in de st(r)eek!’.

Woensdag 20 september, tijdens de Algemene Beschouwingen, vond in Den Haag het M50 evenement 'Laat ons niet in de st(r)eek!' plaats. Wethouders Wendy van Eijk en Michèle Ferrière waren present om Weert en de regio Midden-Limburg te vertegenwoordigen. Doel van het evenement was om in gesprek te gaan met Kamerleden, bewindspersonen en fractiemedewerkers over onderwerpen als centrumgemeente, financiën, maatschappelijke voorzieningen, woningbouw en sterkere wijken.

Het evenement ‘Laat ons niet is de st(r)eek’ is georganiseerd vanuit M50, een netwerk van middelgrote gemeenten, om aandacht te vragen voor de issues waar deze gemeenten tegenaan lopen. Er waren verschillende thematafels en tijdens de lunch boden de gemeenten streekgerechten aan.

Financiële tekorten

Middelgrote gemeenten, zoals Weert, staan dichtbij de inwoners en spelen daarom een belangrijke rol bij thema’s als woningbouw, verduurzaming, bestaanszekerheid en maatschappelijke voorzieningen. Onderwerp van gesprek was onder andere het immense financiële tekort waar gemeenten op afstevenen. Wethouders van Eijk en Ferrière: “Om de voorzieningen voor onze inwoners op peil te houden hebben we als middelgrote centrumgemeente een betrouwbare financieringsstroom vanuit Den Haag nodig.”
Ook M50-voorzitter Sjoerd Potters haalde dit onderwerp aan bij de opening: “Middelgrote gemeenten hebben het moeilijk doordat hun financiën en daarmee ook hun maatschappelijke voorzieningen onder grote druk staan.”

Waardevolle dag

Wethouders van Eijk en Ferrière vonden het een waardevolle dag: “We hebben veel goede gesprekken gevoerd met Kamerleden, bewindspersonen, fractieondersteuners en beleidsmedewerkers. Waardevol was ook dat we contacten hebben gelegd met bestuurders en beleidsmedewerkers van andere gemeenten, informatie hebben gedeeld en ook nieuwe inzichten hebben opgehaald.”

Over M50

M50, voorheen Platform Middelgrote Gemeenten (PMG), is een netwerk van middelgrote gemeenten die vaak een centrumfunctie in de regio vervullen, stedelijke problematiek kennen en een vergelijkbare schaal hebben (30.000-80.000 inwoners). De M50 is een platform dat staat voor kennis delen, elkaar inspireren, samen experimenteren en middelgrote gemeenten op de kaart zetten. Vanuit Midden-Limburg zijn de gemeenten Weert en Roermond betrokken bij M50.

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten