Bezwaar maken tegen WOZ-waarde doe je bij de BsGW

5-2-2020

Logo van de BsGW.

Logo van de BsGW.

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van je huis opnieuw vastgesteld. Alle huiseigenaren ontvangen jaarlijks in februari een WOZ-beschikking van de gemeente waar je woont. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis? Dan kun je bezwaar maken. Dit kan een vermindering van gemeentelijke belastingen opleveren. Adviesbureaus spelen hier handig op in door mensen ‘gratis’ te helpen met het versturen van een bezwaarschrift. Let op: deze bureaus zijn niet gebaat bij een verlaging van je WOZ-waarde, maar vooral bij de kosten die zij daarvoor kunnen declareren. Deze kosten komen bij de gemeentes terecht. Dat betekent dat de kosten uiteindelijk, linksom of rechtsom, weer bij de inwoners terechtkomen. Bijvoorbeeld via een verhoging van het belastingtarief. Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Neem dan altijd zelf eerst contact op met BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen). Je kan namelijk rechtstreeks via de BsGW bezwaar maken.

Niemand zegt dat je geen bezwaar moet maken tegen de WOZ-waarde. We adviseren ook vooral om je te laten bijstaan door een deskundige. Het advies is wél om zelf rechtstreeks bij de BsGW bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.

Bezwaar via adviesbureau kost geld

Adviesbureaus adverteren in deze periode actief en roepen huiseigenaren op om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Zij bieden je aan om dit gratis voor je te doen. Voor de inwoner zijn er dan geen kosten aan verbonden. Dit kost de gemeente echter ieder jaar veel geld. Dat heeft te maken met de vergoedingen die zij moet betalen aan dit soort bureaus als het bezwaar gegrond is of als er fouten zijn gemaakt. Ondanks dat niet alle ingediende WOZ-bezwaren succesvol zijn, is bezwaren indienen een interessant verdienmodel voor deze bureaus. Die hoge kosten voor de gemeente betekenen dat de kosten uiteindelijk, linksom of rechtsom, weer bij de inwoners terechtkomen. Bijvoorbeeld via een verhoging van het belastingtarief.

Zelf bezwaar maken bij de BsGW

Het advies is daarom om zelf rechtstreeks bij de BsGW bezwaar te maken tegen een te hoge of te lage WOZ-waarde. Een bureau inschakelen is dus helemaal niet nodig. Via je persoonlijke pagina op de website van de BsGW kun je heel makkelijk aangeven waarom de waarde volgens je niet goed is. Hier kun je ook documenten (zoals foto’s of een taxatieverslag) bijvoegen. De BsGW helpt en adviseert je graag over de juiste stappen in het bezwaarproces. Bezwaar maken kan binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Als blijkt dat de WOZ-waarde niet correct is vastgesteld, passen zij die zo snel mogelijk aan.

Bezwaar maken bij de BsGW

Contact met BsGW

In februari ontvang je de WOZ-beschikking. De eerste vier weken na ontvangst van deze beschikking zijn adviseurs en taxateurs van BsGW telefonisch direct bereikbaar. BsGW is telefonisch bereikbaar via 088-8420420 op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt je bezwaar ook rechtstreeks insturen via de website www.bsgw.nl Om de waarde van je huis te bepalen, kan het zijn dat BsGW een afspraak maakt om ter plekke te komen kijken.