Bromfietsrijbewijs

Wilt u op een bromfiets, brommobiel, snorfiets of spatamet gaan rijden, dan moet u een bromfietsrijbewijs hebben. U moet hiervoor een theorie- en praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) met goed gevolg hebben afgelegd.

Kosten

Een bromfietsrijbewijs kost € 39,75. U kunt uitsluitend op afspraak terecht. Via de website kunt u een afspraak inplannen bij de gemeente.

Gang van zaken

U kunt uitsluitend terecht op afspraak.

  1. U moet het theorie-examen en praktijkexamen met goed gevolg hebben afgelegd. U kunt dit examen aanvragen via uw rijschoolhouder of via de brochure die u kunt vinden op de website van het CBR.
  2. Als u bent geslaagd wordt dit door het CBR geregistreerd.
  3. U gaat de volgende dag persoonlijk naar de gemeente en vraagt het rijbewijs aan.
  4. Reken op een wachttijd van 5 werkdagen voordat u het rijbewijs kunt afhalen.

Voorwaarden

  • Wanneer u een brommer wilt besturen, dan moet u examen afleggen als u geen geldig rijbewijs in de categorieën A of B heeft.
  • Om een bromfiets te mogen rijden moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Het rijbewijs kent een eigen categorie: AM.
  • Voor mensen die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs A of B verandert er niets. Met een geldig rijbewijs A of B mag je in Nederland namelijk een bromfiets, snorfiets of brommobiel besturen.

Theorie-examen

In het theorie-examen voor het AM-rijbewijs zitten inmiddels meer vragen over het veilig besturen van een brommobiel. Het gaat dan met name over de toegestane maximum snelheid, de herkenning van het voertuig, de ge- en verboden voor een brommobiel en de gedragsregels. Enkele van deze onderwerpen maken op dit moment ook al onderdeel uit van het theorie-examen voor het bromfietscertificaat.

Praktijkexamen

U moet naast het theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen voor het krijgen van een bromfietsrijbewijs.

Meenemen

  1. een geldig legitimatiebewijs
  2. een goedgelijkende kleuren pasfoto die niet is gebruikt. Aan deze foto worden speciale eisen gesteld. Zie hiervoor de aanvullende eisen op de site van het ministerie van BZK.

Aanvraag rijbewijs bij vermissing

Als u het bromfietsrijbewijs kwijt bent, dient u tevens een procesverbaal van de politie te overleggen.