De Annex

Logo van De Annex.

De Annex is een tentoonstellingsruimte waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor divers publiek.

Jaarprogramma 2020

De programmacommissie van de Annex deed in het voorjaar van 2019 voor de tweede keer een oproep aan kunstenaars en vormgevers uit de regio Weert. Zij konden zich inschrijven voor een tentoonstellingsperiode in 2020 in de Annex. Het resultaat is een jaarprogramma dat weer heel verschillende kunstdisciplines laat zien. De programmacommissie koos dit jaar voor zes kunstenaars, allen met een bijzondere band met Weert.

Wethouder Geert Gabriëls: “Kunst en cultuur zijn belangrijk in onze samenleving. We willen kunstenaars de kans bieden zich aan een groot publiek te presenteren en de bezoekers te prikkelen. De Annex werd het eerste jaar goed bezocht en we willen iedereen uitnodigen om ook exposities in dit tweede jaarprogramma te bezoeken.”

Verschillende kunstdisciplines

Het doel van de programmacommissie is het samenstellen van een evenwichtig jaarprogramma, met aandacht voor verschillende kunstdisciplines en vormgeving. De commissie was verrast door de diversiteit in aanmeldingen en is verheugd dat ook dit jaar de oproep veel kunstenaars heeft bereikt die nog niet eerder in Weert exposeerden. Dit draagt bij aan de ambitie van de Annex om de kunst- en vormgevingssector in de regio Weert te verbreden en te versterken.

Programma 2020

De foto-expositie FRANSE WATERTORENS van Jo Brunenberg (Stramproy, 1949) is dit najaar – van 4 september t/m 17 oktober – te zien in de Annex. Al in de zeventiger jaren fotografeert Brunenberg incidenteel Franse watertorens, maar vanaf 2008 raakt hij definitief in de ban van de enorme rijkdom aan vormen en stijlen. Tijdens talrijke reizen kriskras door Frankrijk fotografeert hij deze vaak iconische bouwwerken zowel in stedelijk gebied als op veelal hoger gelegen plaatsen verspreid over het platteland. Na ruim 10 jaar resulteert het project « Portraits de châteaux d’eau » in een zeer uitgebreide reeks van meer dan 250 zwart-wit foto’s van Franse watertorens. De expositie is te zien van 4 september t/m 17 oktober 2020.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken. 

De Annex sluit het jaar 2020 af met een expositie waarin werk van Yvonne Schroeten (Weert, 1973) centraal staat. Schatzoeken in schetsboeken & ander klein werk geeft de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar. Een ruime selectie nooit eerder getoonde, persoonlijke atelier-schetsboeken, collages op paneel en klein formaat doek wordt gepresenteerd in samenhang met citaten uit haar onlangs verschenen roman Geheel de hemel weerspiegelend. Deze autonome ‘voorstudies’ en atelierboeken vormen vaak de opmaat voor de definitieve, grote acrylschilderijen van Schroeten.
De expositie is te zien van 30 oktober t/m 13 december 2020 en vormt een onderdeel van het kunstproject SPIEGELBEELDEN in Weert en Roermond.

De groot formaat schilderijen van Yvonne Schroeten tonen ondefinieerbare ruimtes met fictieve landschappelijke referenties. Abstractie wordt gecombineerd met herkenbare elementen. De voorstellingen zijn letterlijk gelaagd opgebouwd en verwijzen zo naar een in de kern collageachtige manier van werken. Deze aanpak vindt zijn oorsprong in de wijze waarop Schroeten haar kijk op de wereld verwerkt in haar bronmateriaal.

In de atelierschetsboeken en het klein formaat werk is veelal een zoekende en tastende manier van werken te ontdekken. Onverwachte en vervreemdende combinaties van onder meer gevonden, soms verscheurde beelden, foto’s, knipsels, tekst en verf creëren een onbekende, associatieve wereld. Meestal verlaat alleen het eindwerk het atelier en blijft dit meer typische kunstenaarsmateriaal onzichtbaar voor de buitenwereld. De tentoonstelling in de Annex biedt het publiek een intieme blik op de persoonlijke denkprocessen, fascinaties en uitdagingen van de kunstenaar.

Yvonne Schroeten over haar werk: “Mijn schilderen is schatzoeken: wanneer ik lagen van de werkelijkheid afschraap, wat ontluikt er dan, gaat er schuil daaronder? Ongekende schatten die doorslaggevend blijken, als ze maar gevonden worden?”

Yvonne Schroeten woont en werkt in Weert en is in 1995 afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, afdeling 1e graads docentenopleiding. Naast haar werkzaamheden als zelfstandig beeldend kunstenaar, is zij eveneens actief als kunstdocent. Dit jaar verscheen haar roman die ze schreef tijdens een werkperiode in een gastatelier in Toscane; onderwerp is een zoektocht naar de zin en onzin van kunst.

Dubbelexpositie Weert & Roermond

Gelijktijdig met de expositie in de Annex is, als onderdeel van het kunstproject Spiegelbeelden, ook een tentoonstelling in de ECI Cultuurfabriek Roermond te zien t/m maandag 30 december. In de ECI Cultuurfabriek worden vooral de grote schilderijen van Yvonne Schroeten getoond, alsmede door haar werk en haar roman Geheel de hemel weerspiegelend geïnspireerde uiteenlopende reacties van onder meer amateurkunstenaars, scholieren, musici en dansers.

Meer informatie en totale programma met activiteiten in Weert en Roermond: www.kunstprojectspiegelbeelden.nl.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Over De Annex

Het ontstaan van de ruimte De Annex is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert. De Annex ambieert een positieve bijdrage te leveren aan het draagvlak voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, wil een podium zijn voor jong en gevestigd talent en hoopt vanuit die positie de kunst- en vormgevingssector in de regio te versterken.

Contactgegevens en openingstijden

Contactgegevens De Annex

 Meikoel 3, Weert
 (0495) 531 920 (gemeentemuseum)
vanuit het buitenland: +31 495 531 920

 Vanwege het coronavirus zijn er in De Annex extra maatregelen.

 

Dag Openingstijden
Maandag

Gesloten

Dinsdag Gesloten
Woensdag

11.00 uur tot 17.00 uur 

Donderdag

11.00 uur tot 17.00 uur

Vrijdag 11.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag 11.00 uur tot 17.00 uur
Zondag Op koopzondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur
 Gratis toegang
 museum@weert.nl
 www.museumw.nl
 Museum W

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.