De Annex

 Vanwege het coronavirus is De Annex gesloten.

Logo van De Annex.De Annex is een tentoonstellingsruimte waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor divers publiek.

Jaarprogramma 2020

De programmacommissie van de Annex deed in het voorjaar van 2019 voor de tweede keer een oproep aan kunstenaars en vormgevers uit de regio Weert. Zij konden zich inschrijven voor een tentoonstellingsperiode in 2020 in de Annex. Het resultaat is een jaarprogramma dat weer heel verschillende kunstdisciplines laat zien. De programmacommissie koos dit jaar voor zes kunstenaars, allen met een bijzondere band met Weert.

Wethouder Geert Gabriëls: “Kunst en cultuur zijn belangrijk in onze samenleving. We willen kunstenaars de kans bieden zich aan een groot publiek te presenteren en de bezoekers te prikkelen. De Annex werd het eerste jaar goed bezocht en we willen iedereen uitnodigen om ook exposities in dit tweede jaarprogramma te bezoeken.”

Verschillende kunstdisciplines

Het doel van de programmacommissie is het samenstellen van een evenwichtig jaarprogramma, met aandacht voor verschillende kunstdisciplines en vormgeving. De commissie was verrast door de diversiteit in aanmeldingen en is verheugd dat ook dit jaar de oproep veel kunstenaars heeft bereikt die nog niet eerder in Weert exposeerden. Dit draagt bij aan de ambitie van de Annex om de kunst- en vormgevingssector in de regio Weert te verbreden en te versterken.

Programma 2020

Textielvormgever Marjan Eggels (Heythuysen, 1966) heeft een fascinatie voor garen en draadjes. Deze fascinatie vond zijn oorsprong in het Drie Suisses garenboek dat ze van haar moeder kreeg en sindsdien niet meer uit haar leven is verdwenen. In Weert volgde ze de vaktechnische opleiding Kostuum- Couture aan Drakesteyn. Dit werd gevolgd door Modevormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de studie Mode, Vormgeving & Strategie bij ArtEZ in Arnhem. De Italiaanse interieurarchitecte Rossana Orlandi en de New Yorkse kledingwinkel ‘Anthropologie’ behoorden tot haar klanten en vormden een belangrijke stimulans voor haar carrière.
Momenteel past Marjan haar textielwerk vaak toe op het gebied van interieur. Voor de expositie in de Annex wil zij naast het tonen van bestaande textiele objecten met driedimensionale structuren,  ook nieuw werk toevoegen. Ze gaat terug naar haar roots en zal enkele couture items ontwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel moderne als oude technieken.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Jo Brunenberg (Stramproy, 1949) ontdekte al op 14-jarige leeftijd zijn liefde voor de fotografie. In 1965 werd hij leerling fotograaf bij Drukkerij Smeets in Weert. Hierna volgden diverse grafische opleidingen, waaronder de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de huidige Design Academy. De foto’s van Brunenberg zijn wereldwijd gepubliceerd en vertegenwoordigd in collecties van diverse musea, in binnen- en buitenland.
In 2008 startte Jo het project Châteaux d'Eau de France, een uitgebreide reeks foto’s van Franse watertorens, door hem benoemd als ‘portretten’. Nu, na talloze reizen kriskras door Frankrijk en bijna tienduizend opnames verder, werd het tijd om het project af te sluiten met een expositie en een boek. Behalve een selectie van de meest opmerkelijke watertorens, zal in de Annex ook een documentaire te zien zijn waarin het fenomeen watertoren op verschillende manieren wordt belicht.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Yvonne Schroeten (Weert, 1973) is afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Naast haar werkzaamheden als zelfstandig beeldend kunstenaar, is zij eveneens actief als kunstdocent en runt ze de Art-Shock Kunstuitleen.
In de grote schilderijen van Yvonne raakt abstractie aan herkenbare elementen. Ze tonen zowel weidsheid als begrenzing, vervreemding en herkenning. In haar werk staat de vraag naar wie we zijn en wat we zien centraal.
Op dit moment ontwikkelt Yvonne het Cross-Border-Kunstproject ‘Spiegelbeelden’. Een dubbelexpositie, gelijktijdig in ECI Cultuurfabriek Roermond en in de Annex in Weert. Het project zal beeldende kunst, literatuur en andere disciplines met elkaar verbinden. Met dit project wil zij anderen uitdagen te reageren, te ‘bespiegelen’ op hetgeen te zien is, op zichzelf en de wereld. De Annex zal met name een ‘kijkje in het hoofd van de kunstenaar’ bieden, met atelierboek-fragmenten, ontwerpschetsen, enkele schilderijen en passages uit een boek dat Yvonne de afgelopen jaren schreef. 

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Over De Annex

Het ontstaan van de ruimte De Annex is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert. De Annex ambieert een positieve bijdrage te leveren aan het draagvlak voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, wil een podium zijn voor jong en gevestigd talent en hoopt vanuit die positie de kunst- en vormgevingssector in de regio te versterken.

Contactgegevens en openingstijden

Contactgegevens De Annex

 Meikoel 3, Weert
 (0495) 531 920 (gemeentemuseum)
vanuit het buitenland: +31 495 531 920
  Vanwege het coronavirus is De Annex gesloten.
 Gratis toegang
 museum@weert.nl
 www.museumw.nl
 Museum W

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.