De Annex

Logo van De Annex.

 Vanwege het coronavirus is De Annex gesloten. Vanaf 19 juni is er wel een zogenaamde etalage-expositie te bekijken.

De Annex is een tentoonstellingsruimte waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor divers publiek.

Jaarprogramma 2020

De programmacommissie van de Annex deed in het voorjaar van 2019 voor de tweede keer een oproep aan kunstenaars en vormgevers uit de regio Weert. Zij konden zich inschrijven voor een tentoonstellingsperiode in 2020 in de Annex. Het resultaat is een jaarprogramma dat weer heel verschillende kunstdisciplines laat zien. De programmacommissie koos dit jaar voor zes kunstenaars, allen met een bijzondere band met Weert.

Wethouder Geert Gabriëls: “Kunst en cultuur zijn belangrijk in onze samenleving. We willen kunstenaars de kans bieden zich aan een groot publiek te presenteren en de bezoekers te prikkelen. De Annex werd het eerste jaar goed bezocht en we willen iedereen uitnodigen om ook exposities in dit tweede jaarprogramma te bezoeken.”

Verschillende kunstdisciplines

Het doel van de programmacommissie is het samenstellen van een evenwichtig jaarprogramma, met aandacht voor verschillende kunstdisciplines en vormgeving. De commissie was verrast door de diversiteit in aanmeldingen en is verheugd dat ook dit jaar de oproep veel kunstenaars heeft bereikt die nog niet eerder in Weert exposeerden. Dit draagt bij aan de ambitie van de Annex om de kunst- en vormgevingssector in de regio Weert te verbreden en te versterken.

Programma 2020

In etalages van de Annex toont textielvormgever Marjan Eggels (Heythuysen, 1966) deze zomer een keur van haar textiele werken, waaruit een levendige lust voor het experiment met materiaal en techniek blijkt. Deze etalage expositie is van 19 juni t/m 23 augustus 7 dagen in de week van 10.00 uur ‘s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds te zien.

Textielvormgever Marjan Eggels (Heythuysen, 1966) is geboeid door garen en draadjes. Deze interesse vindt zijn oorsprong in het 3 Suisses garenboek dat ze in haar jeugd van haar moeder kreeg en sindsdien niet meer uit haar leven is verdwenen. Eggels legt de basis voor haar vormgeverschap in Weert, waar ze een vaktechnische opleiding Kostuum/Couture aan Drakesteyn afrondt. Aansluitend volgt een modeopleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (afgestudeerd in 1991) en een Masterclass Mode, Vormgeving & Strategie aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens deze studies ontwikkelt ze een fascinatie voor patronen en structuren.

Lees hier het hele nieuwsbericht over de expositie.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Jo Brunenberg (Stramproy, 1949) ontdekte al op 14-jarige leeftijd zijn liefde voor de fotografie. In 1965 werd hij leerling fotograaf bij Drukkerij Smeets in Weert. Hierna volgden diverse grafische opleidingen, waaronder de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de huidige Design Academy. De foto’s van Brunenberg zijn wereldwijd gepubliceerd en vertegenwoordigd in collecties van diverse musea, in binnen- en buitenland.
In 2008 startte Jo het project Châteaux d'Eau de France, een uitgebreide reeks foto’s van Franse watertorens, door hem benoemd als ‘portretten’. Nu, na talloze reizen kriskras door Frankrijk en bijna tienduizend opnames verder, werd het tijd om het project af te sluiten met een expositie en een boek. Behalve een selectie van de meest opmerkelijke watertorens, zal in de Annex ook een documentaire te zien zijn waarin het fenomeen watertoren op verschillende manieren wordt belicht.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken. 

Yvonne Schroeten (Weert, 1973) is afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Naast haar werkzaamheden als zelfstandig beeldend kunstenaar, is zij eveneens actief als kunstdocent en runt ze de Art-Shock Kunstuitleen.
In de grote schilderijen van Yvonne raakt abstractie aan herkenbare elementen. Ze tonen zowel weidsheid als begrenzing, vervreemding en herkenning. In haar werk staat de vraag naar wie we zijn en wat we zien centraal.
Op dit moment ontwikkelt Yvonne het Cross-Border-Kunstproject ‘Spiegelbeelden’. Een dubbelexpositie, gelijktijdig in ECI Cultuurfabriek Roermond en in de Annex in Weert. Het project zal beeldende kunst, literatuur en andere disciplines met elkaar verbinden. Met dit project wil zij anderen uitdagen te reageren, te ‘bespiegelen’ op hetgeen te zien is, op zichzelf en de wereld. De Annex zal met name een ‘kijkje in het hoofd van de kunstenaar’ bieden, met atelierboek-fragmenten, ontwerpschetsen, enkele schilderijen en passages uit een boek dat Yvonne de afgelopen jaren schreef.

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

Over De Annex

Het ontstaan van de ruimte De Annex is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert. De Annex ambieert een positieve bijdrage te leveren aan het draagvlak voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, wil een podium zijn voor jong en gevestigd talent en hoopt vanuit die positie de kunst- en vormgevingssector in de regio te versterken.

Contactgegevens en openingstijden

Contactgegevens De Annex

 Meikoel 3, Weert
 (0495) 531 920 (gemeentemuseum)
vanuit het buitenland: +31 495 531 920
  Vanwege het coronavirus is De Annex gesloten.
 Gratis toegang
 museum@weert.nl
 www.museumw.nl
 Museum W

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.