Erfgoedprijs 2017

U bevindt zich hier: Home » Wonen en leven » Kunst en cultuur » Erfgoedprijs 2017

Erfgoedprijs 2017

Logo Erfgoedhuis Weert

Voor de vierde keer is op vrijdag 27 oktober de Erfgoedprijs Weert uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar Sinti, geschiedenis van de woonwagenbewoners. Deze nominatie kreeg veruit de meeste publieksstemmen. Daarnaast is een theaterbon uitgereikt aan Yvonne Aldenzee, die de beste motivatie voor een Monumentje van Geluk schreef.

Cultureel Erfgoed zijn herinneringen aan onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten.

Winnaars van de Erfgoedprijs 2017.

Erfgoedprijs

De prijs werd door wethouder Geert Gabriëls uitgereikt in de zaal van het Bibliocenter en Erfgoedcluster. Tevens werd de succesvolle Maand van de Geschiedenis met het thema Geluk afgesloten. Het publiek kon kiezen uit twaalf genomineerde initiatieven. Deze liepen uiteen van een schilderij tot eeuwenoude tradities. In totaal zijn er 682 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd. Dit is bijna een kwart meer stemmen dan vorig jaar. Op alle initiatieven is gestemd. Het merendeel van de stemmen (437) was voor Sinti, geschiedenis van de woonwagenbewoners.

Sinti

De Sinti zijn gelukkig met hun tradities en cultuur. Deze willen ze graag behouden en doorgeven. Dit geluk wordt overschaduwd door een onzekere toekomst. Nu al is het moeilijk uit te leggen waarom Sinti in een woonwagen wonen en straks is dat niet meer zichtbaar omdat ze bang zijn dat alle woonwagens op den duur verdwijnen. Daarnaast voelen zij zich vaak niet begrepen en hebben mensen een verkeerd beeld van hen. Doel van de nominatie is op een positieve manier meer bekendheid aan de woonwagencultuur te besteden. En met het winnen van de prijs komt die wens uit.

Winnaar theaterbon

Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat het cultureel erfgoed onder de aandacht blijft. De betrokkenheid en inzet van vrijwilligers worden gewaardeerd. Mensen zijn trots op het erfgoed en hebben mooie persoonlijke herinneringen. Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die het cultureel erfgoed in ons dagelijks leven speelt is daarmee ruimschoots geslaagd.

De beste motivatie is van Yvonne Aldenzee: “Het MoNUmentje van Geluk is voor mij het Verliefdenlaantje! Of het nu zomer, herfst, winter of lente is! Wat een geluk, dat ik elke dag uit mag kijken op dit prachtig stukje natuur van Weert.  We hebben er al vaak foto's gemaakt en met ons heel veel mensen. Wij maakten foto's op een  bankje bij het water in de zon, picknickend op een kleedje. Of van vol spanning wachtende kids ... op de stoomboot van Sinterklaas, verjaardagkiekjes op het Laantje, rollend met een sneeuwbal op de dijk... Dit is maar een impressie van al die GeluksMOnuMENTEN!!!!”
Deze winnende motivatie verdient een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

Publiciteit winnende monumenten

De winnaar van de Erfgoedprijs krijgt een blijvend aandenken in de vorm van een gekalligrafeerde oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaar krijgt. Zo zijn de Sinti een heel jaar op de Facebookpagina Erfgoed in Weert (www.facebook.com/erfgoedweert) te zien en krijgen ze daar volop ruimte. Vind de Facebookpagina leuk en volg zo de winnaar en andere informatie over het cultureel erfgoed van Weert.

Website

Op de website van het Erfgoedcluster is een overzicht te vinden van de ruim 250 rijks en gemeentelijke monumenten en de dertien beschermde stads- en dorpsgebieden die Weert rijk is. Zie: www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert.

Genomineerde projecten

Uw browser ondersteunt geen javascript, of javascript staat in uw browser uitgeschakeld. U kunt wel de volledige inhoud van de pagina hieronder bekijken, maar het uit- of inklappen van de tekst werkt niet zonder javascript.

1. Boshoverschans met St. Odakapel

Deze kapel is vanuit de historie een heel belangrijke plaats voor de bewoners van Boshoven en de ruime omgeving. Al in 1485 lag op deze plaats een Odakapel. De huidige kapel is in de 18e eeuw gebouwd. De kapel ligt mooi landschappelijk op een middeleeuwse schans. Vroeger konden omwonenden zich in roerige tijden veilig terugtrekken op deze schans. Het maakt me gelukkig hier van de rust en het cultuur- en natuurschoon te genieten.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

2. Broederschap Weert

“Maria draag je altijd bij je” is een tekst op blauwe vaantjes die op vele plaatsen in de binnenstad van Weert te lezen is. De vaantjes horen bij Weert en herinneren je aan het gevoel dat je met al je zorgen en intenties bij Maria aan mag kloppen. De Maria Broederschap, oorspronkelijk opgericht in 1404, draagt de Mariaverering uit tijdens processies en door het bidden van de rozenkrans. Dit doet zij ook door het openstellen van de Mariakapel aan het St.-Rafaelpad. Daar kan iedereen, heel laagdrempelig, een moment van bezinning hebben en/of een kaarsje opsteken. Ook helpt de Broederschap bijvoorbeeld de klanten van de voedselbank door de inzamelingsactie voor kerstmis. Het maakt gelukkig om de devotie voor Maria te kunnen uitdragen door als de broederschap met broedermeesters, Mariadraagsters, bruidjes en pages tijdens Mariafeesten en in de mei- en oktobermaand de H. Mis extra luister bij te zetten.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

3. Dansende paard

Dit dynamische beeld van Harry Storms uit 1982 straalt zo’n plezier uit dat ik daar gelukkig van word. Het beeld is een geschenk van de stichting Fokpaardenmarkt aan de gemeente. Sommige mensen denken dat de beeldhouwer een fout heeft gemaakt. Ze denken dat een paard nooit zo op twee benen kan staan. Maar hier is precies dat moment gevangen van een paard in draf. Het is zo afgebeeld dat het plezier van het paard in deze beweging er van af spat.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

4. Draaiende molens in het landschap

Mo(nu)ment van geluk zijn draaiende molens in het landschap. Het is prachtig te zien hoe deze eeuwenoude werktuigen ook tegenwoordig nog functioneren en een meerwaarde hebben in het landschap. Ik neem mijn petje af voor de molenaars en andere vrijwilligers die de molens laten draaien en malen. Bezoekers leiden zij gastvrij en informatief rond. Geniet van deze momenten tijdens (Limburgse) Molendag, Open Monumentendag en de regelmatige draaidagen!

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

5. Laad- en loskraan voormalig Landbouwbelang

De kraan is lange tijd een stoer monument geweest langs het kanaal. Vooral op iets mistige dagen was de kraan een vertrouwd baken in de verte bij het binnenkomen van Weert over de stadsbrug. Helaas moeten we dit baken al geruime tijd missen op die vertrouwde plek. Het levert nu een dubbel gevoel als ik de kraan zie liggen als ik iets naar de milieustraat heb gebracht. Het maakt gelukkig dat de kraan er nog is, maar hij ligt er als het ware als een gewond dier. Het wordt tijd dat het weer een stoer baken van Weert wordt.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

6. Lichtenberg

Dit monument maakte mij gelukkig toen het in oktober 2010 rijksmonument werd. Ook de concerten ‘Lichtenberg Experience’ van het Weerter Mannenkoor in het openluchttheater maakten vele mensen gelukkig. Dit geluk is compleet als het monument helemaal is gerestaureerd en in gebruik is genomen. Met de overdracht aan Stichting HQ / Landgoed de Lichtenberg komt deze wens binnen bereik.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

7. Maria met Kind van Pieter de Grebber

Het schilderij Maria met kind van Pieter Fransz de Grebber uit 1632 in het gemeentemuseum Jacob van Horne maakt mij gelukkig. Dat komt omdat dit schilderij op alle vlakken razendknap geschilderd is en van de allerhoogste artistieke kwaliteit is. Ook is het heel uitzonderlijk omdat Maria een heel gewoon en aantrekkelijk meisje is, dat je zo maar op straat zou kunnen tegenkomen, en je ook nog eens recht aankijkt. Het komt maar heel weinig voor in religieuze schilderijen dat er zo’n direct contact is met de afgebeelde figuur. Bovendien lijkt het door een bepaalde schilderkunstige truc dat Maria je altijd blijft aankijken, waar je in de ruimte ook staat. Als ik naar dit werk kijk, word ik altijd weer blij en gelukkig. Ik zie haar graag!

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

8. Mariakapel Fatima Huis

Vanaf 3 oktober 2017 wordt de Mariakapel van het Fatima Huis opengesteld. Dit is mogelijk omdat een groep enthousiaste vrijwilligers dan toezicht houdt. Daarmee bieden ze alle bezoekers een geluksmomentje. Mensen kunnen een kaars opsteken bij Maria en genieten van dit monument. De voormalige Fatimakerk is ontworpen door de Weerter architect Pierre Weegels met glas-in-loodramen van Hugo Brouwer en Charles Eijck. De kerk is in 2011 aan de eredienst onttrokken, maar de kapel is als devotiekapel gehandhaafd. De kapel is open op dinsdag, donderdag en zaterdag van 14 tot 16 uur.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

9. Monumentje voor het doodgeboren kind

Het stemt mij - en velen met mij zo blijkt - gelukkig dat er een ' Mo(nu)mentje' is om doodgeboren kindjes te herdenken. Deze kindjes zijn een dochtertje of zoontje, een broertje of zusje, en we weten niet waar ze begraven zijn.
Decennia geleden werden de doodgeboren kindjes ERGENS begraven. Dat hoorde zo volgens het geloof omdat het kindje niet gedoopt was. De familie wist/weet vaak niet waar en heeft zo geen plaats om te gedenken.
In Swartbroek is er bij de kerk op de begraafplaats, onder aan de toren, sinds enige jaren dit monumentje ter nagedachtenis aan de doodgeborenen. Een kindje nog in de baarmoeder, ontworpen door kunstenares Truus Coumans, met een plaquette met tekst.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

10. Poort van de Nijenborgh

Dit monument maakt mij gelukkig omdat mijn trouwfoto’s hier 25 jaar geleden zijn gemaakt. De poort is een van de middeleeuwse restanten van het kasteel van de graven van Horne dat in 1702 grotendeels moest worden afgebroken. Het kasteel op de Biest is sterk verbonden met de geschiedenis van Weert. Met de aankoop van de voorburcht door de gemeente Weert is een nieuw hoofdstuk in deze geschiedenis mogelijk. Het zou prachtig zijn als dit weer een openbaar toegankelijk deel van het stadspark wordt.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

11. Sinti’s, geschiedenis van de woonwagenbewoners

Wij als Sinti’s zijn gelukkig met onze tradities en cultuur. We willen deze graag behouden en doorgeven. Dit geluk wordt overschaduwd door een onzekere toekomst. Nu al is het moeilijk uit te leggen waarom Sinti’s in een woonwagen wonen en straks is dat niet meer zichtbaar. Wij voelen ons zo vaak niet begrepen en vaak hebben mensen een verkeerd beeld van ons. Want onbekend maakt onbemind. Daarom zou het helpen als er op een positieve manier meer bekendheid aan de woonwagencultuur wordt besteed.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

12. Verliefdenlaantje

Ik word gelukkig van het Verliefdenlaantje omdat ik daar mooie herinneringen aan heb. Mijn opa en oma hadden daar aan de Minderbroederslaan een sigarenfabriek. Mijn vader was kapitein op een schip van WGL (Maurits genaamd) en kocht sigaren bij Jansen sigaren. Zo leerde hij mijn moeder kennen. Dus Minderbroederslaan en liefde lagen daadwerkelijk aan de oorsprong van mijn bestaan. Jaren lagen ze daarna nog met feestdagen met hun schip aan het Verliefdenlaantje. Ik heb zelf nog een aantal jaar in de voormalige sigarenfabriek gewoond. Toen was het sigaren fabriek omgebouwd naar woonhuis en woonde er mijn peettante. Het is mooi dat deze omgeving nu een beschermd stadsgezicht is waarmee het sfeervolle karakter behouden blijft.

Een van de nominaties voor de Erfgoedprijs 2017.

 

Deel deze pagina

+1

Zoeken

 Deze zoekmachine maakt gebruik van Javascript. Uw browser ondersteunt dit niet, of javascript staat uitgeschakeld.

Deze site gebruikt 'cookies'.
Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn noodzakelijk en worden gebruikt om de website goed te laten functioneren. Voorbeelden zijn cookies voor de zoekmachine of een inlog-scherm voor redacteuren van de website.
Cookies voor extra functionaliteit
Deze cookies worden gebruikt bij extra functionaliteit. Bijvoorbeeld voor het afspelen van videofilmpjes (Youtube), het tonen van Twitter-berichten.
Analytische cookies
Deze cookies worden gebruikt om anoniem statistische gegevens over het gebruik van de site te kunnen meten. Bijvoorbeeld welke pagina's er worden bekeken. Deze gegevens worden gebruikt om de site verder te verbeteren.
Meer info / uitzetten