Lees voor ?

Europees Kampioenschap Waterski in Weert

23-25 september op waterskibaan De IJzeren Man

9-9-2022
Waterskiër in actie (foto Cable Skiclub ENTC).

Waterskiër in actie (foto Cable Skiclub ENTC).

Waterskibaan De IJzeren Man in Weert vormt in het weekend van 23 tot en met 25 september het decor voor de Europese kampioenschappen Waterski. Meer dan 150 sporters uit 14 verschillende landen strijden om de titel Europees Kampioen en hopen zo een ‘ticket’ voor het WK te winnen.

Het EK waterski wordt georganiseerd door Cable Skiclub ENTC uit Weert. Zeer recent zijn zij (namens de Nederlandse Waterski en Wakeboard Bond) door de International Waterski and Wakeboard Federation (IWWF) uit Zwitserland gevraagd om het Europees Kampioenschap Waterski te organiseren. Normaal zou deze wedstrijd in Polen (tegen de Wit-Russische grens) plaatsvinden, maar in verband met de oorlog in Oekraïne is dit niet mogelijk. Het is de eerste keer dat er een volledige Europese waterskiwedstrijd voor alle leeftijden (junior, senior en open klasse) in Weert wordt gehouden. Het is een mooie aanvulling op de sportagenda van de gemeente Weert en provincie Limburg. Een leuke bijkomstigheid is de parade van sporters die met vlaggen door het centrum van Weert lopen richting het sportcomplex.

Defilé en ontvangst stadhuis

Het EK start op donderdagavond 22 september om 18.00 uur met een presentatie van de landenteams op het St. Raphaëlpad met aansluitend defilé, onder muzikale begeleiding van Schutterij St. Oda, naar het stadhuis. Daar worden ze ontvangen door wethouder Sport, Martijn van den Heuvel. Het EK waterski wordt hier officieel geopend.

Slalommen, trick-skiën en schansspringen

Het EK is opgebouwd uit drie onderdelen: slalommen, trick-skiën en schansspringen. Bij het slalommen leggen de skiërs met hoge snelheid een vast parcours af. De kabel wordt hierbij elke ronde korter, waardoor de skiërs uiteindelijk bijna plat over het water scheren. Bij het onderdeel trick-skiën moeten skiërs zoveel mogelijk figuren (tricks) uitvoeren op een kort parcours. Bij het schansspringen lanceren de skiërs zichzelf met hoge snelheid over de schans. Daarbij is het de bedoeling om een zo ver mogelijke sprong te maken. De sporter die gemiddeld het hoogste scoort op de drie onderdelen, wint de wedstrijd. De onderdelen zijn indrukwekkend en spectaculair.

De wedstrijden

Vrijdag en zaterdag vinden de voorselecties plaats op de waterskibaan bij De IJzeren Man. Zondag 25 september worden de finales gehouden. Op vrijdag wordt geskied tussen 14.00 en 16.30 uur, op zaterdag tussen 8.00 en 19.00 uur en op zondag tussen 8.00 en 16.00 uur. Het EK is alle dagen gratis toegankelijk voor bezoekers.

Voor meer info, zie de website van waterskibaan De IJzeren Man

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten