Fase 2 ‘extra alert’ door aanhoudende droogte: let op in de natuur!

7-4-2020

Brand en rook

Brand en rook

(Dit is een bericht van Brandweer Limburg Noord)

Het is al langere tijd droog in onze regio. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden zoals Nationaal Park de Maasduinen, Nationaal Park de Meinweg, het Weerterbos, het IJzeren Man-gebied en Nationaal Park de Groote Peel is het belangrijk om goed op te letten.

Ontwikkelingen volgen

Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt dagelijks de ontwikkelingen. De brandweer volgt daarnaast met meetstations de droogteontwikkelingen op de voet. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en extra materieel uit zodat de brand snel geblust wordt. Hierbij kunnen ze, net zoals gewoonlijk, ook de hulp inschakelen van andere regio’s zoals Zuid-Limburg, Brabant-Noord  en Brabant-Zuidoost.

Fasen

De brandweer en natuurorganisaties hanteren twee fasen om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er twee ‘fasen’. Fase 'regulier risico' (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase 'extra alert' (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit. Op www.natuurbrandrisico.nl kun je zien welke fase in jouw regio geldt.

Iedereen kan helpen

Tijdens de huidige natuurbrandrisico fase vragen we inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Corona

Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die daar omtrent getroffen zijn, verzoeken ook wij u om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht u toch even de natuur in willen, volg dan de maatregelen van het RIVM op:

  • Vermijd drukke plekken.
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Vermijd groepsvorming; ga zoveel mogelijk alleen, niet in een groep.
  • Heb jij of een gezinslid griepverschijnselen of verkouden, blijf dan sowieso thuis.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

 Tips voor fase 2 'extra alert'