Lees voor ?

Flyer voor vluchtelingen

Veel gevluchte Oekraïners zijn op zoek naar veiligheid. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. In bijgevoegde flyer aandachtspunten voor vluchtelingen (zie de pdf-bestanden onderaan deze pagina).

 

De flyer is tot stand gekomen op initiatief van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) en in samenwerking met het Rode Kruis, FairWork, Vluchtelingenwerk Nederland en La Strada International en is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Wees veilig op de vlucht!

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen.

Ben je op de vlucht?
Wees alert op onderstaande punten:

Identiteitsdocumenten

Geef nooit een paspoort of identiteitsbewijs aan iemand anders dan een grenswacht. Draag het dicht op je lichaam. Maak een foto van je identiteitsdocumenten met je telefoon, zodat je een back-up hebt in geval van verlies of  diefstal. Stuur een kopie naar vrienden / familie en naar jezelf.

Reizen

Iedereen die in het bezit is van een Oekraïens paspoort of ID-bewijs kan gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Nederland. Als je met taxi's / busjes / andere vervoermiddelen reist, informeer dan zo snel mogelijk een familielid of vriend over jouw locatie. Als iets verdacht lijkt, stap dan onmiddellijk uit. Maak een foto van de licentie  van de taxichauffeur en stuur die naar vrienden/familie. Vermijd het instappen in auto's van bestuurders die niet toestaan dat er foto's worden genomen.

Geld

Draag contant geld ergens verborgen bij je, misschien zelfs op meerdere plaatsen. Ga ervan uit dat elke tas of bagage die je bij je hebt op een gegeven moment moet worden achtergelaten. Onthoud je credit card / debet card nummer. Onthoud telefoonnummers van meerdere betrouwbare mensen die geld kunnen overmaken / helpen als je het echt  nodig hebt en je je telefoon verliest.

Contacten

Bedenk een codewoord met je vrienden en familie, zodat als je in gevaar bent en dat niet kunt zeggen, zij weten dat je in gevaar bent. Zij moeten weten met wie en waar je verblijft.

Verblijf

Verblijf je op een locatie waar je je onveilig voelt? Zoek hulp bij onderstaande instanties. Als je geen slaapplek bij vrienden of familie hebt, dan zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat je wordt opgevangen. Je hebt recht op basisvoorzieningen zoals een bed, eten en medische zorg. 
VluchtelingenWerk geeft daar voorlichting en heeft een intermediaire functie. Voor meer informatie vanuit Vluchtelingenwerk: www.forrefugees.nl. Ook kun je voor meer informatie terecht op www.rodekruis.nl.

Problemen op het werk

Voor werkgerelateerde problemen en arbeidsuitbuiting kan je terecht bij FairWork via het telefoonnummer 020 760 0809 of https://www.fairwork.nu/uk/домашню-сторінку. Contact in eigen taal is mogelijk. Een vermoeden van arbeidsuitbuiting kan je melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via 0800 5151.

Dwang en uitbuiting

Bel bij direct gevaar het alarmnummer in Nederland: 112. Een vermoeden van dwang en uitbuiting kan
je telefonisch melden bij de plaatselijke politie via 0900 8844.
CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, bemiddelt voor slachtoffers naar opvang en hulpverlening en biedt informatie en advies. Bel voor meer informatie 033 448 1186 (bereikbaar van maandag t/m
vrijdag tussen 09:00 - 17.00 uur) of info@comensha.nl of kijk op de website
www.comensha.nl/en/
Voor organisaties buiten Nederland die hulp bieden aan slachtoffers van mensenhandel, zie:
www.lastradainternational.org/members/

Lees deze webpagina in de Oekraïense vertaling via Google Translate
Прочитайте цю веб-сторінку в перекладі українською через Google Translate

Downloads

Bestand Grootte
Flyer voor Oekraïense vluchtelingen (ENG).pdf (0.29 mb)
Flyer voor Oekraïense vluchtelingen (NL).pdf (0.29 mb)
Flyer voor Oekraïense vluchtelingen (UKR).pdf (0.3 mb)

Voor meer informatie over het openen van pdf-bestanden of digitale toegankelijkheid, zie deze pagina.

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten