Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.

Gemeente Weert helpt met vergroenen en energie besparen op het Duurzaamheidsplein

Samen zorgen voor een eerlijker, kansrijk en groener Weert

20-7-2023
Warm Wonen Winkel

Warm Wonen Winkel

Wil jij zorgen voor een eerlijker, kansrijk en groener Weert? Kom dan komende zondag 23 juli naar de Meikoel, die voor de braderie in de binnenstad speciaal is omgedoopt tot Duurzaamheidsplein. Naast een bezoekje aan de Warm Wonen Winkel kun je terecht bij verschillende initiatieven van gemeente Weert en andere organisaties om samen te werken aan een groenere leefomgeving. Kom bijvoorbeeld een tegel uit je (voor)tuin ruilen voor een plantje of krijg advies over het besparen van energie in je huis.

Wethouder Lizbeth Steinbach: “Er zijn een heleboel kleine dingen die je zelf kunt doen om energie te besparen. De deelnemers op het Duurzaamheidsplein helpen je daar graag bij. Kom dus vooral een kijkje nemen! Zo maken we Weert samen eerlijker, kansrijk en groener.”

Ruil een tegel voor een plantje

De aarde warmt op, de zomers worden droger en we hebben last van hittestress. In sommige wijken in Weert zijn de voortuinen betegeld en voel je de hitte van de stenen afstralen. Heb jij tegels in je tuin? Dan kun je iets doen aan al die warmte door tegels te vervangen voor planten. Het openbreken van de stenen tuintjes is een stap op weg naar vergroening. De stadsecoloog helpt je op weg. Wip een tegel uit je (voor)tuin en ruil hem op de braderie voor een tuinplant van ecologische kweker de kleine Oase. Per huishouden kun je één tegel inruilen voor een tuinplant.

Vang regen op in je eigen tuin

Om je tuin nog verder bestand te maken tegen extreme regenbuien en periodes van extreme droogte kun je op het Duurzaamheidsplein ook terecht bij de Waterklaarbus. Hier krijg je meer informatie over het afkoppelen van je regenwaterafvoer en de subsidie die je hiervoor kunt krijgen.

Bespaar energie in je huis

Niet alleen in je tuin, maar ook in je eigen woning kun je aan de slag. De energiecoaches van Warm Wonen in Weert staan op het Duurzaamheidsplein voor je klaar om te adviseren over energiebesparing en uitleg te geven over de mogelijke maatregelen. Ook kun je informatie krijgen over buurtacties om samen met je buren aan de slag te gaan met energiebesparende en comfortmaatregelen in je huis zoals spouwmuur- of dakisolatie en ventilatie. 

Om energiebesparing voor iedereen bereikbaar te maken, zijn de energiefixers ook aanwezig op het Duurzaamheidsplein. Zij helpen, voornamelijk in de wijken Biest, Boshoven, Fatima en Groenewoud, inwoners gratis met kleine energiebesparende klusjes zoals het plaatsen van tochtstrips, LED-lampen en radiatorfolie.

Duurzaamheidsplein

Het Duurzaamheidplein is een initiatief van WeertEnergie voor hun tienjarig bestaan. Naast de bovenstaande acties vind je op het Duurzaamheidsplein de Stella Vita gezinsauto op zonne-energie en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, WeertEnergie, Om | nieuwe energie, Solarge en groene organisaties zoals IVN Weert, NMC Weert, Herenboeren Land van Weert en Weerterlandhout.

Je vindt het Duurzaamheidsplein op de Meikoel voor de Warm Wonen Winkel. Je kunt terecht tussen 10:00 en 17:00 uur.

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten