Gemeente Weert zoekt Junior Cyber Agents!

3-6-2021
Kinderen in het Mobiele Media Lab van de Politie.

Kinderen in het Mobiele Media Lab van de Politie.

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Daarom zijn we op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen de 8 en 12 jaar die zichzelf en hun omgeving digitaal vaardig maken. Donderdag 3 juni mochten kinderen van de groepen 7 en 8 van basisschool Oda kennis maken met alle ins en outs van het herkennen en tegengaan van digitale criminaliteit in het Mobiele Media Lab van de Politie.

Cyberprogramma HackShield

Via het landelijk cyberprogramma HackShield spelen de kinderen een game waarin ze als Cyber Agent leren om online gevaar te herkennen en te voorkomen. Zo kunnen ze ook hun omgeving (ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s) leren hoe ze online veilig kunnen blijven. Zelf Cyber Agent worden De kinderen starten in de online game met enkele HackSchield-levels waarin ze puzzels oplossen en vragen beantwoorden. Bij goede scores groeien ze door en kunnen ze, samen met hun ouders of grootouders, korte missies spelen. Daarin leren ze onder andere over wachtwoorden en phishing. Zodra ze deze stappen hebben doorlopen kunnen de kinderen zelf games maken en de games van andere kinderen uit Nederland spelen en zo een echte Cyber Agent worden.

Burgemeester Vlecken

"Het is belangrijk dat we de jeugd, die de toekomst heeft, nu al alles leren over hacken, datalekken en veilig internetten. Vooral in deze periode waarin onderwijs en sociale contacten veel digitaal plaatsvinden. Daarom dat ik vanochtend, samen met de politie, leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool Oda ontvangen heb voor de aftrap van deze game hier in Weert, maar ook als eerste hier in Limburg.
De beste Cyber Agents uit de gemeente Weert worden door mij persoonlijk ontvangen. Wie weet kunnen ze mij dan nog iets leren."

Burgemeester Raymond Vlecken

"Het cybercrimeteam is een specialistisch multidisciplinair samengesteld opsporingsteam dat werkt aan een integrale aanpak van cybercrime waarbij samenwerking een speerpunt is. We werken daarbij nauw samen met private en publieke partijen. De aftrap van HackShield zal hopelijk meer gemeenten inspireren om op deze manier samen te werken op cybercrimepreventie richting jongeren."

Sylvia Laurensse, accountmanager Cybercrime
Publiek Private Samenwerking van de politie eenheid Limburg

Innovatieve Mobiele Media Lab

De kinderen krijgen bij het spelen van de game ondersteuning van de politie. Op donderdag 3 juni stond de politie daarom met het innovatieve Mobiele Media Lab op het kerkplein van Boshoven om kinderen van basisschool Oda te ontvangen. In de 18-meter lange trailer die is omgebouwd als mobiele onderzoeksruimte kunnen de kinderen samen met de politie alles leren over digitale criminaliteit. 

Speel je ook mee?

Help jij ons om de gemeente te beschermen? Speel nu mee en word Cyber Agent van de gemeente Weert! Je kunt HackShield online spelen op joinhackshield.nl/gemeente/weert of download de app voor smartphone en tablet.

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Instagram, TicTok, foto's, games.
Wij zijn tegenwoordig bijna constant online en met ons, ook de digitale dieven.
Burgemeester Weert: "Ik heb jouw hulp nodig. De gemeente Weert is aangevallen door cybercriminelen."
Hierdoor zijn gemeenten, ziekenhuizen of bijvoorbeeld de telefoon van je opa, bijna niet meer veilig.
Ze worden bijna allemaal wel eens gehackt.
Het is tijd dat jij, net zoals ik, in actie komt!
Speel 'Hack Shield' en train jezelf tot cyberagent.
Zo vangen wij samen de digitale dieven.
Ga naar www.joinhackshield.nl en meld je aan!

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten