Gemeentearchief, inzage

Wilt u iets weten over de geschiedenis van uw familie (stamboomverkenning), woonhuis, bedrijf, buurt of de gemeente zelf? Heeft u informatie nodig voor een werkstuk, scriptie of publicatie over de gemeente? Het Gemeentearchief Weert helpt u verder.

Het Gemeentearchief is een historisch documentatiecentrum in de breedste zin van het woord, waarin zowel geschreven stukken als kaarten, foto's en krantenknipsels worden bewaard.

 Het gemeentearchief heeft een eigen website, zie: www.erfgoedhuisweert.nl.

Studiezaal

Voor het raadplegen van stukken uit het Gemeentearchief Weert kunt u terecht in de studiezaal. Het Gemeentearchief heeft dossiers in beheer ouder dan 20 jaar. Voor dossier jonger dan 20 jaar, inclusief de aanvraag voor de inzage van een bouwvergunning van na 1920, kunt u terecht bij de gemeente, afd. Informatievoorziening. 
Kijk voor de openingstijden en contactinformatie op de website Erfgoedhuis, zie de pagina ' contact'.

Wilt u archiefbescheiden of materiaal uit de collecties inzien?

Deze stukken moeten opgehaald worden. Stuur uw aanvraag uiterlijk twee werkdagen van te voren en vóór 12.00 uur via gemeentearchief@weert.nl.

Meenemen

  • Als u zelf in het archief wilt zoeken, hoeft u niets mee te brengen.
  • Als u schriftelijk een verzoek indient, maakt u uw verzoek dan zo compleet mogelijk. Met de gegevens die u opgeeft, gaat het Gemeentearchief aan de slag. Als het niet mogelijk is gegevens te verstrekken in verband met privacyregels dan stellen wij u daarvan in kennis. Hierbij gaat het vaak om recente gegevens. Neem daarom altijd voor uw bezoek contact met ons op.

Kosten

Voor de tarieven voor de dienstverlening van het gemeentearchief, zie deze pagina op de website van het gemeentearchief.

Genealogie

Elke gemeente kan slechts gegevens aanleveren over registraties die in de gemeente zelf hebben plaatsgevonden. Op de pagina 'genealogie' op de website van het Erfgoedhuis Weert vindt u meer informatie. Daarnaast is dus heel goed mogelijk dat u voor uw stamboom een hele reeks gemeenten, rijksarchief in de provincie en/of Nationaal Archief in Den Haag moet benaderen.