Gemeentearchief Weert zoekt materiaal voor corona-archief

18-1-2022
Basisschool tijdens de lockdown met tekst voor het raam:

Basisschool tijdens de lockdown met tekst voor het raam: "Lieve leerlingen, wij missen jullie".

 Het Gemeentearchief Weert werkt aan een (digitaal) archief over het coronavirus. Om het archief te blijven aanvullen, zijn we nog steeds op zoek naar nieuwe informatie en materiaal. Als u wilt meehelpen, kunt u contact opnemen met het Gemeentearchief.

Eind april 2020 riep het Gemeentearchief Weert de inwoners van Weert op om materiaal aan te leveren voor het digitaal corona-archief. Dit leverde al bijzondere resultaten op: foto’s van stoepkrijttekeningen, liedjes, uitzonderlijke protocollen, vlaggen en spanborden om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken en nog veel meer!

Bouw mee aan het corona-archief

Corona speelt nog steeds een hoofdrol in onze maatschappij. Er zijn verschillende maatregelen en beperkingen waarmee we moeten leven en waar we mogelijk niet alledaagse oplossingen voor vinden. Om het archief te kunnen blijven aanvullen, zijn we nog steeds op zoek naar nieuwe informatie en materiaal. Dankzij de bijdragen van inwoners ontstaat er een archief dat een gevarieerd en realistisch beeld geeft van deze periode. Deze informatie is het bewaren waard, omdat dit voor volgende generaties de herinnering aan deze tijd vormt.

Voor het aanleveren van materiaal en eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het Gemeentearchief. Vanwege de coronamaatregelen zijn de kantoren en studiezaal van het Gemeentearchief enkel op afspraak geopend. Daarom graag per e-mail contact opnemen met Fransien Smeets van het Gemeentearchief via f.smeets@weert.nl.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken alles waar de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in onze gemeente te zien is. Denk hierbij aan:

 • Foto’s van het leven in de gemeente Weert: op straat, in eigen huis, tuin of op het balkon;
 • Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties;
 • Flyers en posters met mededelingen over coronamaatregelen en dergelijke;
 • Ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires;
 • Kaartjes of tekeningen die u met betrekking tot de crisissituatie hebt ontvangen;
 • Digitale berichten op sociale media (linkjes en/of schermafbeeldingen).

Het gaat hierbij om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D).

Voorwaarden van het corona-archief

Als u materiaal ter beschikking stelt aan ons corona-archief, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • U staat de foto(’s), film(s) en/of document(en) af aan het Gemeentearchief Weert;
 • U verklaart dat u zelf de maker bent van de foto(’s), film(s) en/of document(en)

en dat er geen andere rechthebbenden zijn;

 • Het Gemeentearchief stelt het materiaal beschikbaar onder een Naamsvermelding 4.0 Internationaal (CC BY 4.0) licentie. Dit houdt in het kort in dat anderen vrij zijn om het materiaal te delen en te bewerken, onder de voorwaarde dat zij de naam van de maker vermelden, een link naar de licentie plaatsen en aangeven of het materiaal veranderd is.
 • U vermeldt zoveel mogelijk informatie over de foto(’s), film(s) en/of document(en);
 • Het Gemeentearchief Weert kan besluiten de foto(’s), film(s) en/of document(en) niet te bewaren en/of niet te publiceren;
 • De maker van de overgedragen foto(’s), film(s) en/of document(en) verklaart dat eventuele personen op het beeld, genoemd in het document ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord zijn dat de maker deze beelden en gegevens afstaat en overdraagt aan het Gemeentearchief Weert;
 • U mag natuurlijk zelf de door u gemaakte foto(’s), film(s) en/of document(en) blijven gebruiken en verspreiden.


Voor meer informatie over het gemeenterachief, zie: www.erfgoedhuisweert.nl

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten