Lees voor ?

Herdenking bevrijding Weert en Onthulling verzetsmonument

Door Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert

16-9-2022
Het Suffolk Monument.

Het Suffolk Monument.

In Weert herdenken we op donderdagavond 22 september bij het Suffolk Monument de bevrijding van onze stad. Op die datum in 1944 werd Weert bevrijd door het Britse Suffolk Regiment. Aansluitend onthullen we het Verzetsmonument Weert op de hoek van de Wilhelminasingel met de Molenpoort.

Het gemeentebestuur van Weert en het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert nodigen inwoners en belangstellenden uit voor het bijwonen van de herdenking die start bij het Suffolk Monument om 19.00 uur. Aansluitend vindt, na een korte wandeling over het Bassin en Wilhelminasingel, de onthulling van het verzetsmonument plaats.

Verzetsmonument

Op initiatief van het Comité is het afgelopen jaar zowel een fysiek als digitaal verzetsmonument monument gerealiseerd. De monumenten vormen een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Weert. Daarnaast doen zij recht aan en zijn een eerbetoon voor de activiteiten en inspanningen van hen die zich actief hebben verzet tegen de bezetter in Weert en omliggende kerkdorpen in de periode van 10 mei 1940 tot 22 september 1944.

Het verzetsmonument is ontworpen door architect Cees Metz en ligt in het plantsoen bij het kruispunt Wilhelminasingel-Molenpoort, dicht bij de Rumolduskapel waar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaatsvindt.

Op het digitale monument www.verzetsmonumentweert.nl zijn alle namen van verzetsdeelnemers vermeld. Via een QR-code op het fysieke monument komt men op dit digitale monument terecht. Hier is de beschikbare informatie geplaatst, die altijd kan worden aangevuld en uitgebreid. Door het verhaal van de betrokken mensen te blijven vertellen, blijven zij in onze herinneringen bewaard. Opdat wij niet vergeten.

Programma

Het programma van donderdagavond 22 september is als volgt:

  • 19.00 uur - Aanvang herdenking bij Suffolk Monument (Stadsbrug/Suffolkweg), met onder andere een toespraak door burgemeester Raymond Vlecken en muziek.
  • ± 19.35 uur - Defilé langs het monument met aansluitend gezamenlijke wandeling naar het verzetsmonument (hoek Wilhelminasingel - Molenpoort).
  • 20.00 uur - Onthulling verzetsmonument door burgemeester Raymond Vlecken samen met drie achterkleinkinderen van verzetsmensen, met o.a. uitleg over het monument en muziek.
  • Ca. 20.30 uur - Afsluitende bijeenkomst met een drankje in de foyer van het Munttheater.

Bloemenhulde Suffolk Monument

Als u een krans of bloemen bij het Suffolk Monument wilt leggen, kunt u deze voorzien van de naam van uw organisatie, op donderdag 22 september zelf meebrengen. U kunt ze ook vanaf 18.00 uur bij het monument (Suffolkweg bij Stadsbrug) laten bezorgen. Voor vragen hierover kunt u per mail contact opnemen met het secretariaat Comité Bevrijding en Herdenkingen brigittecdejong@gmail.com.

Parkeren en bereikbaarheid centrum

Houd er rekening mee dat vanwege de opbouw van de jaarlijkse kermis in Weert omleidingsroutes gelden. Alle parkeergarages in de binnenstad blijven bereikbaar, behalve de Muntgarage en het parkeerdek daarboven (Oud-Gasthuisplein).

Zie de website van Kermis Weert voor informatie over de omleidingen en bereikbaarheid van het centrum.

Algemene informatie over parkeren in het centrum van Weert is te vinden via onze pagina Parkeren.

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten