Lees voor ?

Feestelijke overdracht kunstwerk Studio Job met 'Jobtocht'

Kom kijken op zaterdag 1 oktober

30-9-2022
Kunstwerk ‘On the shoulders of Giants’ van Job Smeets en Studio Job.

Kunstwerk ‘On the shoulders of Giants’ van Job Smeets en Studio Job.

De afgelopen drie jaar hebben Job Smeets & Studio Job gewerkt aan een kunstwerk waarin de oude laad- en loskraan van Landbouwbelang is verwerkt: ‘On the shoulders of Giants’.  Zaterdag 1 oktober wordt het kunstwerk feestelijk onthaald met een heuse 'Jobtocht': een optocht met verschillende Weerter verenigingen die het kunstwerk symboliseert. U bent van harte welkom te komen kijken bij Museum W, op het Bassin of in kasteelpark Nijenborgh! De Jobtocht start om 13.45 uur vanaf Museum W op de Markt en eindigt rond 14.30 uur bij het parkje naast het Ceres-gebouw aan de Werthaboulevard waar het beeld geplaatst wordt. 

Laad- en loskraan van Landbouwbelang

Aan de Zuid Willemsvaart lag in Weert tientallen jaren een groot complex van de Coöperatie Landbouwbelang Limburg. Tegen de gevel stond een enorme, beeldbepalende ijzeren kraanconstructie waarmee de schepen in het kanaal geladen en gelost konden worden. Bij de sloop van het Landbouwbelang is deze kraan veilig gesteld als industrieel erfgoed. Drie jaar geleden werd besloten de kraan om te bouwen tot kunstwerk en te plaatsen in de buurt van de oorspronkelijke locatie met als doel om de herinnering aan het Landbouwbelang en het industriële verleden van Weert levend te houden. De uiteindelijke opdracht voor het kunstwerk werd gegund aan Job Smeets & Studio Job.

Jobtocht voor en door Weertenaren

Job Smeets & Studio Job maken bijzondere, unieke objecten met een typerend gebruik van brons en kleur. Het kunstwerk dat in Weert geplaatst wordt, is maar liefst 7 meter hoog. De originele besturingscabine van de laad- en loskraan vormt het centrale deel van het kunstwerk. Deze wordt gedragen door vier voor Weert typerende en herkenbare figuren: Philips van Montmorency, een monnik, een arbeider en prins carnaval. In de Jobtocht worden deze personen uitgebeeld door verschillende Weerter verenigingen en organisaties, zoals Stadsgilde Sinte Catharina 1480, WOKMUZIEKTHEATER Weert en een afvaardiging van V.V. de Rogstaekers. De stoet wordt voorafgegaan door stadsomroeper Tieske de Umbelder en harmonie St. Jozef.

Wethouder Suzanne Winters.

"Het is heel bijzonder dat er een kunstwerk van befaamd kunstenaar Job Smeets in zijn geboortestad Weert komt te staan. Met de Jobtocht zorgen we voor een waardig welkom. Een feestelijk onthaal voor en door Weertenaren. Ik raad iedereen aan om te komen kijken en mee te genieten van dit bijzondere moment."

Wethouder Suzanne Winters

Kom kijken!

De Jobtocht start 1 oktober om 13.45 uur vanaf Museum W en eindigt rond 14.30 uur bij het parkje naast het Ceres-gebouw aan de Werthaboulevard waar het beeld geplaatst wordt. Komt u ook kijken? De Jobtocht is te zien vanuit het Bassin of kasteelpark Nijenborgh, bij het beeld van Philips van Horne.

Foto's onthulling Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten