Kinderen uit groep 7 en 8 leren en praten over armoede

Kindercongres ‘Gelijke kansen voor alle kinderen’

25-10-2019

Helder Theater in gesprek met de kinderen

Helder Theater in gesprek met de kinderen

Op 24 oktober kwamen meer dan 600 kinderen uit groep 7 & 8 van verschillende scholen in Weert naar het kindercongres ‘Gelijke kansen voor alle kinderen’. Tijdens dit allereerste Weerter kindercongres leerden de kinderen dat niet alles voor iedereen vanzelfsprekend is. Niet ieder kind kan op vakantie of krijgt een telefoon. Door middel van workshops en interactief theater gingen ze in gesprek over armoede. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Het is belangrijk om armoede al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Met het kindercongres doen we dit op een speelse en leuke manier. Zo kunnen we het taboe rondom armoede samen doorbreken.”

Opening door vlogster Emma Keuven

Het kindercongres werd geopend door de 14-jarige vlogster Emma Keuven (139.000 volgers op Youtube): “Ik zie om me heen heel veel mensen die het niet altijd makkelijk hebben. Ik vind het belangrijk dat iemand van hun eigen leeftijd dit met de kinderen bespreekt.”

Workshops over armoede

Vervolgens gingen de kinderen naar workshops en interactief theater. In de workshops leerden ze onder andere hoe je met geld omgaat, wat de invloed van groepsdruk is en hoe je met weinig geld toch gezond kunt leven. Ze proefden eten van A en budget merken en kwamen erachter dat dure merken niet altijd lekkerder zijn. Tweede Kamerlid Rens Raemakers verzorgde ook een workshop. Hij vertelde de kinderen wat de Tweede Kamer en de regering doen tegen kinderarmoede. Vervolgens vertelden de kinderen hem wat zij belangrijk vinden.

Interactief theater

Helder Theater verzorgde een interactieve theatervoorstelling. Vier acteurs speelden een voorstelling over armoede. Tijdens de voorstelling gingen ze in gesprek met de kinderen. Er werden vragen besproken zoals: ‘is het je eigen schuld als je arm wordt?’ en ‘wat vind je ervan als iemand naar je feestje komt zonder cadeautje omdat ze dit niet kunnen betalen?’. Hiermee leerden ze de kinderen dat iemand er vaak niks aan kan doen dat hij of zij arm is. Maar ook dat ze zelf iets kunnen doen. Bijvoorbeeld thuis afspreken in plaats van ergens heen te gaan wat geld kost. En door er met elkaar over te praten. Want alleen dan kun je elkaar helpen.

Samenwerking tussen verschillende partijen

De gemeente heeft het kindercongres samen met Stichting Meer Kleur en Kwaliteit opgezet. Ze kregen hulp van verschillende lokale partners: AZC, Centrum voor Jeugd en Gezin ML, Jongerenwerk van Punt Welzijn, JOGG, Anti Discriminatie Voorziening Limburg, Rabobank, Wonen Limburg, Weerter Minima Groep, vrijwilligers en 14 basisscholen. Het Kansfonds en de Provincie Limburg maakten het kindercongres mede mogelijk door een financiële bijdrage en subsidie.