Lees voor ?

Kudde schapen ‘maait’ gras in De IJzeren Man

4-7-2022
Kudde schapen in De IJzeren Man.

Kudde schapen in De IJzeren Man.

 Woensdag 6 juli gaan de schapen weer ‘maaien’ in bos- en natuurgebied De IJzeren Man. De kudde van zo’n 250 schapen wordt daar al jaren ingezet voor onderhoud aan bermen en grasgebieden. Bosgroep Zuid Nederland coördineert, in opdracht van de gemeente Weert, de begrazingswerkzaamheden. Deze manier van ‘maaien’ is goed voor de natuur én heel leuk om te zien!

Duurzame en ecologische manier van onderhoud

In bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen en grasgebieden al zo’n 15 jaar door schapen ‘gemaaid’. Een duurzame en ecologische manier van bermbeheer. Het is goed voor de natuur, omdat schapen niet alles weg grazen. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen vaak blijven staan. De begrazing wordt gestuurd zodat sommige plekken extra begraasd worden en andere juist minder of helemaal niet. Schapen maken hiermee meer afwisseling tussen de terreinen. Bovendien verspreidt de rondtrekkende kudde schapen allerlei zaden en insecten van het ene naar het andere natuurterrein via hun vacht.

Wanneer vind je de schapen waar?

Naar verwachting komt de schaapskudde dinsdag 5 juli in de namiddag vanaf het Weerterbos rond het stadsdeel Boshoven via sluis 16 naar de IJzeren Man. Daar blijven ze zo’n 14 dagen. In september volgt nog een tweede begrazingsronde.

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Deze video bevat geen gesproken tekst.

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten