Lees voor ?

Leerlingen van basisschool Aan de Bron krijgen diploma 'Junior Energiecoach'

3-4-2023
Leerkracht en enkele leerlingen van Basisschool Aan de Bron.

Leerkracht en enkele leerlingen van Basisschool Aan de Bron.

Leerlingen van groep 5 van Basisschool Aan de Bron zijn vanaf nu Junior Energiecoach. De afgelopen weken hebben 34 leerlingen in de klas en thuis op een speelse manier geleerd om energie te besparen.

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in huis en hoeveel energie kost dat? Deze vragen kunnen de leerlingen vanaf nu beantwoorden. Met Junior Energiecoach hebben zij én hun ouders geleerd dat energie besparen makkelijk én leuk is.

Junior Energiecoach is een van de acties van de gemeente Weert om inwoners te helpen met het besparen van energie en het verduurzamen van onze gemeente. Daarmee zijn we samen op weg naar een energieneutraal en duurzaam Weert.

Al jong aan de slag

Wethouder Lizbeth Steinbach.

"Het enthousiasme van deze leerlingen is aanstekelijk. Ik vind het geweldig dat deze leerlingen zich al op jonge leeftijd inzetten voor ons klimaat. In Weert kijken we volop naar mogelijkheden om energie te besparen. Iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom roep ik alle scholen en scoutinggroepen op om de volgende keer ook mee te doen met de Junior Energiecoach!"

Wethouder Duurzaamheid en Energie,
Lizbeth Steinbach

Leerlingen en juf aan het woord

Benieuwd naar de ervaringen en tips van de leerlingen en de juf van basisschool Aan de Bron? Bekijk de video onderaan deze pagina.

Als school of scoutinggroep meedoen aan Junior Energiecoach

In oktober start een nieuwe ronde van Junior Energiecoach. Basisscholen en scoutinggroepen in de gemeente Weert kunnen meedoen. Informeer bij Maurice de Leeuw van gemeente Weert naar de mogelijkheden via m.deleeuw@weert.nl. Ook kun je kijken op de website: www.juniorenergiecoach.nl

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. Je kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

[Logo gemeente Weert]

"Nou, dames en heer. Jullie hebben je de afgelopen weken je vol ingezet voor de Junior Energiecoach. We hebben vandaag de uitreiking van de diploma's voor de kinderen die allemaal hebben meegewerkt aan de Junior Energiecoach.
Op school hebben we daar aandacht aan besteed, maar ook thuis hebben jullie allerlei dingen gedaan om energie te besparen.
Dat is goed voor de natuur natuurlijk. Dat is ook goed voor de centen in de portemonnee hè."

"Wat wij ervan vonden? Aan de ene kant is het natuurlijk leerzaam. Dat willen we als leerkrachten natuurlijk ook. Maar de kinderen vonden het behalve leerzaam ook leuk om eraan te werken."

"Jullie hebben het heel goed gedaan. En daarom krijgen jullie vandaag een certificaat. Gefeliciteerd Yana!"

"Wij zijn nu alleen met deze groep begonnen. Maar je merkt dat kinderen nu met zo'n diploma erover praten. Dan krijg je dat andere groepen er ook enthousiast over worden."

"Carmen, proficiat! En dan heb ik er ook nog een voor de juf .. juf Petra."

"Ik vond het heel leuk want we hebben allemaal hele leuke opdrachten uitgevoerd."

"Ik heb gekeken hoe we het beter konden doen want in de keuken staat altijd de lamp aan als het licht is."

"Het is goed om energie te besparen omdat je dan centjes kan overhouden. En daar kan je dan iets anders mee kopen."

"Mijn vader doet de hele tijd de lamp aan, de lamp uit. Want ik heb gezegd dat we energie moeten besparen."

"Ik vond het wel heel goed en leuk. Ook met de opdrachten allemaal. Nu ook met de kosten, met al het geld, want het eten en drinken en speelgoed kost nu heel veel."

"De verwarming een graadje lager: kinderen dat eens laten uitproberen was helemaal geen probleem. Een keer een dikkere trui aan doen als je het kouder hebt; geen probleem."

"Ik houd me nog steeds aan elke regel wat Junior Energiecoach mij heeft gegeven. Mama doet nu heel vaak, als ik naar bed ga, de verwarming op 15-16 graden zetten. Dan doe ik gewoon een dikke pyjama aan."

"Als ik ga slapen dan ga ik vanaf nu altijd de verwarming een beetje lager zetten."

Dit is een handdoek van Junior Energiecoach. Die heb ik gewonnen met een prijs. Op de handdoek zie je oom Kees. Ik heb ook van hem geleerd om minder lang te douchen. Het aller-, aller-, allerleukste vond ik toch echt wel het koud douchen. Want dat doe ik bijna nooit. Met koud douchen betaal je minder geld. Met warm douchen betaal je meer geld dan met koud douchen."Alleen maar heet douchen. En dat mama heel veel moet betalen, dat voelt niet zo goed. En koud douchen vind ik best wel fijn."

"De jeugd heeft de toekomst. We moeten al op jonge leeftijd daarmee beginnen: op school en bij de scouting. Als kinderen aangeven dat ze het leuk en leerzaam vinden dan krijg je andere groepen daar ook voor geënthousiasmeerd."

"Ik loop dan lekker buiten op de speelplaats. Dan kom ik iemand tegen en dan vraag ik: "Ben je ook al aan de slag geweest met
de Junior Energiecoach?" En dan zegt die bijvoorbeeld: "Nee". Dan zeg ik van "Kom op, je moet ook met de Energiecoach meedoen.
Dat is superleuk!"

[Logo Junior Energiecoach]

[Ook meedoen met Junior Energiecoach? www.juniorenergiecoach.nl]

[Logo gemeente Weert]

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten