Ga terug naar:

Nationale Archeologiedagen worden verplaatst naar juni 2021

1-10-2020

Foto van een opgraving.

Foto van een opgraving.

In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2020 stonden de Nationale Archeologiedagen op de planning. Vanwege de onvoorspelbaarheid en de onzekerheid door het coronavirus wordt dit evenement verplaatst naar juni 2021. Vrijdag 18 tot en met zondag 20 juni 2021 worden er in Weert allerlei activiteiten georganiseerd rondom onze geschiedenis. De gemeente Weert organiseert dit samen met verenigingen die cultuurhistorie belangrijk vinden.

Veel van onze geschiedenis zit verstopt in de bodem. Door archeologisch onderzoek naar sporen van die geschiedenis weten we veel over het leven van onze voorouders. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je kennismaken met archeologie en in de geschiedenis van Weert duiken. Zélf de geschiedenis ontdekken, bijvoorbeeld via workshops, staat centraal. Dat maakt het lastig om dit evenement te organiseren in coronatijd.

Archeologisch onderzoek in het stadspark

Binnenkort start de herinrichting van het stadspark. In het park bevinden zich imposante resten van het kasteel De Nijenborgh, ooit het kasteel van de familie Van Horne. Een belangrijke historische plek voor Weert. Daarom is buiten de kasteelgracht vorig jaar al een begin gemaakt met archeologisch onderzoek op de schootsvelden. Komend voorjaar worden opgravingen gedaan op de voorburcht van het voormalig kasteel. De gemeente Weert wil haar inwoners hier nauw bij betrekken. Tijdens de Nationale Archeologiedagen in juni 2021 staat het archeologische onderzoek in het stadspark centraal, dan worden de resultaten van het onderzoek openbaar gemaakt.

Wethouder Geert Gabriëls van cultuurhistorie: “We willen archeologie meer zichtbaar en beleefbaar maken. Zeker op een educatieve locatie als het stadspark, een belangrijke plek in de stadswording van Weert. Ik hoop jullie dan ook allemaal te zien tijdens de Nationale Archeologiedagen in juni 2021 – dé plek waar we de verhalen over de geschiedenis van Weert weer levendig kunnen maken”.

Europese Archeologiedagen

Niet geheel toevallig valt het evenement in het derde weekend van juni 2021 samen met de Europese Archeologiedagen. Een weekend vol archeologie en geschiedenis met inmiddels al 18 deelnemende landen.

Website Nationale Archeologiedagen