Herinrichting stadspark

De eeuwenoude toegangspoort van het Stadspark.

De eeuwenoude toegangspoort van het Stadspark.

Vanaf begin 2021 wordt er hard gewerkt in het Weerter stadspark. Het park wordt helemaal opnieuw ingericht, waarbinnen de voormalige voorburcht van het kasteel de Nijenborgh een nieuwe, centrale rol gaat vervullen. Het eerste deel op de hoek Biest, Recollectenstraat, is sinds vrijdag 11 juni weer voor publiek toegankelijk. Maandag 14 juni zijn de werkzaamheden gestart de werkzaamheden op de voorburcht, het terrein waar voorheen de houthandel gevestigd was. De voorburcht wordt gesaneerd en er wordt een archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Archeologisch onderzoek

Tegelijkertijd met de saneringswerkzaamheden is er gestart met een archeologisch onderzoek. Een team archeologen en bouwhistorici onderzoeken de bouw, vorm en lange gebruiksperiode van de voorburcht van het kasteel, dat rond het midden van de vijftiende eeuw is gebouwd en in 1702 is verwoest. Hierbij wordt met name onderzoek gedaan naar het vroegere muurwerk en de hoektorens, de inmiddels verdwenen gracht (met brug) die tussen de hoofdburcht en voorburcht heeft gelegen. Ook onderzoek naar de inrichting en het gebruik van de voorburcht vormt een belangrijk onderdeel van het onderzoek.

Publieksactiviteiten

Het archeologisch onderzoek op de voorburcht is een unieke en eenmalige gelegenheid. Na de herinrichting is een dergelijk onderzoek de komende generaties niet meer mogelijk. Om de inwoners van Weert op de hoogte te stellen en te houden van de onderzoeksresultaten is door de Weerter erfgoedgemeenschap een aantrekkelijk publieksprogramma ontwikkeld met rondleidingen, een online webcam, weekjournaals (Art-is Mediagroep) en een ‘Edutainment-documentaire’ (eXpeditie Limburg).

De erfgoedgemeenschap bestaat uit de Stichting Stadsgidsen regio Weert, Stichting de Aldenborgh, Stichting Streekarcheologie Peel, Maas en Kempen. Maar ook de wijkraad Biest, Stadslab 0495, Museum W en het gemeentelijk Erfgoedcluster maken deel uit van het samenwerkingsverband. RICK en het Munttheater hebben samen met bureau Beam it Up uit Eindhoven een spannend en leerzaam educatief programma ontwikkeld voor leerlingen van het basisonderwijs. Dit publieksprogramma is mogelijk gemaakt dankzij belangrijke subsidies van de Weerter non-profit organisatie Stichting Provisus en de provincie Limburg.

Opening stadspark

Naar verwachting wordt het park in september 2021 geopend. De voorburcht, waar nu de sanering en archeologische opgravingen worden uitgevoerd, wordt naar verwachting in december 2021 geopend.

Nieuws

Datum Titel
27-07-2021 Archeologie en publiek in het stadspark van Weert
21-07-2021 Voorstel voor behoud poort Nijenborgh van het stadspark
10-06-2021 Voortgang werkzaamheden stadspark
07-04-2021 Tijdelijke veiligheidsmaatregelen poort Stadspark

Webcam

Hieronder is een live webcam te bekijken van de locatie in het stadspark waar momenteel archeologisch onderzoek wordt gedaan. 

Foto's

Hieronder verzamelen we enkele foto's van de opgravingen in het stadspark. 

(Klik op een afbeelding om deze groter te bekijken)

Video's 

Op de website Weert van Horne stad staan een heleboel interessante video's over de geschiedenis en bewoners van Kasteel de Nijenborgh én de archeologische werkzaamheden die uitgevoerd zijn van juni t/m september 2021 in het stadspark en voorhof van het voormalige kasteel. Iedere week wordt een weekjournaal gemaakt door Art-is communicatiebureau uit Weert. 
Weekjournaals over het stadspark (naar beneden scrollen op de website)

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.

Deze site gebruikt cookies. Meer info / uitzetten