Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Portemonnee met geld.

Portemonnee met geld.

Heeft u door de coronamaatregelen minder inkomen en kunt u daardoor uw noodzakelijke kosten niet meer betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor ondersteuning via de regeling TONK. Van 1 januari  2021 tot en met 30 september 2021 kan de gemeente maandelijks een tegemoetkoming geven voor uw woonkosten via bijzondere bijstand. De TONK is geen lening maar een tegemoetkoming. Over deze tegemoetkoming hoef je géén belasting te betalen.

Voor wie is TONK bedoeld?

U komt in aanmerking voor TONK als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U heeft op dit moment door de coronamaatregelen minimaal 25% minder inkomen dan voor de coronacrisis. De TONK-regeling is dus niet alleen bedoeld voor ondernemers, maar ook voor bijvoorbeeld flexwerkers, medewerkers met een 0-urencontract of mensen in loondienst die minder uren kunnen werken of ontslagen zijn.
  • U bent eigenaar of hoofdhuurder van uw woning. Als u een kamer huurt, komt u dus niet in aanmerking.
  • U heeft geen recht op een andere regeling (zoals een toeslag vanuit het UWV of een WW-uitkering) of u heeft met deze regelingen nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen.
  • U heeft niet voldoende vermogen om de noodzakelijke kosten te betalen. Het gaat om beschikbare geldmiddelen. Bijvoorbeeld contant geld, cryptovaluta (zoals bitcoins), geld op de (spaar)rekening van uzelf en uw eventuele partner. We kijken alleen naar de middelen waar u direct bij kunt, niet naar bijvoorbeeld de overwaarde in een koopwoning of de waarde van een auto of caravan, of geld dat vast zit in een pensioenregeling.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Voor welke kosten kunt u via de TONK ondersteuning krijgen?

Via de TONK kunt u een maandelijks bedrag aanvragen dat u nodig heeft om uw woonlasten te kunnen blijven betalen. Denk daarbij aan huur/hypotheek, gas, water, elektriciteit en servicekosten. De TONK ondersteuning geldt vanaf 1 januari 2021 en duurt uiterlijk tot en met 30 september 2021 en wordt in één keer aan u uitbetaald.

De hoogte van de tegemoetkoming is o.a. afhankelijk van uw woonkosten. Van deze woonkosten is er altijd een bedrag van 450 euro voor eigen rekening.

Hoe kunt u de TONK aanvragen?

U vraagt de TONK aan via onderstaande formulier.  We kunnen uw aanvraag alleen behandelen als u een aantal bewijsstukken toevoegt. Na invulling van één van de formulieren, kunt u deze mailen naar bbz@weert.nl.

Aanvraagformulier

Wat heeft u nodig?

De bewijsstukken die u nodig heeft zijn:

  • Kopie geldig ID-bewijs (paspoort, ID-kaart of verblijfsdocument, géén rijbewijs) van u en uw eventuele partner. Het BSN-nummer moet leesbaar zijn;
  • Inkomensgegevens van januari 2020 (basis peilmaand) en januari 2021 (of de maand waarover u de TONK aanvraagt) van u en uw eventuele partner (loonstroken, uitkeringsspecificaties, alimentatie, studiefinanciering, inkomsten uit verhuur etc.);
  • Afschrift van uw bankrekening waarop u de TONK wil ontvangen (met daarop zichtbaar rekeningnummer en tenaamstelling);
  • Bewijsstukken (bijvoorbeeld bankafschriften) waaruit de huur/hypotheek, huurtoeslag, hypotheekrente blijken waarvoor u de TONK aanvraagt;
  • Als u zelfstandige bent: een overzicht van uw inkomsten en uw bedrijfskosten die u heeft gemaakt in januari 2021. U kunt dit op dezelfde manier berekenen als uw inkomensberekening voor Tozo;

 Let op: zorgt u dat er voor dat u het formulier correct en volledig invult en alle relevante bewijsstukken toevoegt? Als de verstrekte informatie niet klopt of niet volledig is kan de TONK ondersteuning worden teruggevorderd en kunt u een boete krijgen. 

Voor overige informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Deze site gebruikt cookies. Meer info / uitzetten