Update werkzaamheden Boshoverbrug (11 november)

11-11-2021
Foto van de Boshoverbrug.

Foto van de Boshoverbrug.

Ruim vijf weken geleden zijn de werkzaamheden aan de Boshoverbrug stilgelegd. Wat is de stand van zaken?

Wat is er gebeurd?

Tijdens de werkzaamheden aan de Boshoverbrug bleek dat de bouwtekeningen uit 1967 niet volledig gelijk waren aan de werkelijke situatie. Uit onderzoek is gebleken dat door de afwijkingen op de oude tekening tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden schade aan de brug is ontstaan. Enkele wapeningskabels in het brugdek zijn bij het verwijderen van een voegovergang beschadigd geraakt.

Hoe wordt het probleem opgelost?

De werkzaamheden aan de Boshoverbrug zijn dankzij de schade nog iets ingewikkelder geworden. Samen met de aannemer bekijkt de gemeente nu hoe de situatie het best kan worden opgelost. Dit doen we op de volgende manier:

Stap 1: Schade herstellen

De kabels zitten in het beton van het brugdek verwerkt, en dat zorgt ervoor dat het herstel van de kabels moeilijker is. Onderzoek wijst uit dat er drie mogelijke oplossingen voor het herstel van de schade zijn. Op dit moment worden er proeven gedaan en berekeningen uitgevoerd om te bekijken welke van de drie oplossingen de beste is.

Stap 2: Vervolg werkzaamheden

In de volgende fase gaan we de rest van de werkzaamheden aan het brugdek uitvoeren. We moeten er rekening mee houden dat de bouwtekening op meer plaatsen kan afwijken van de werkelijke situatie. Daarnaast kijken we naar alternatieve bouwmethodes waarmee we het risico op schade bij het vervolg van de werkzaamheden kunnen verlagen.

Is er sprake van een gevaarlijke situatie?

Nee, er is geen sprake van een gevaarlijke situatie. Doordat de werkzaamheden op de brug al waren gestart, is het brugdek op dit moment niet geschikt om voertuigen over de rijbaan richting Eindhoven te sturen. Het brugdek kan ook niet tijdelijk geschikt gemaakt worden voor dit verkeer. Wij zijn bang dat de schade groter wordt als al het verkeer weer over de brug gaat rijden. We willen juist voorkomen dat er daardoor onveilige situaties ontstaan. Pas als de werkzaamheden zijn uitgevoerd en de schade is hersteld, kan het verkeer weer gebruik maken van deze rijbaan.

Het brugdek richting Stramproy heeft niet te maken met schade. De werkzaamheden waren hier ook nog niet gestart. Daarom kan deze weghelft nog steeds gebruikt worden.

Wanneer worden de werkzaamheden weer hervat?

Zodra bekend is welke van de drie opties voor het schadeherstel de beste is en hoe de rest van het werk op het brugdek wordt uitgevoerd, zal dit worden uitgewerkt in een nieuw uitvoeringsplan. Als dat is goedgekeurd en de benodigde onderdelen voor het schadeherstel binnen zijn, kunnen de werkzaamheden worden hervat. Wanneer dat gebeurt kan nu nog niet worden gezegd, mede omdat er een lange levertijd is voor onderdelen die nodig zijn voor de reparatie.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Onze excuses voor het ongemak; we doen ons uiterste best om de situatie zo snel als mogelijk, maar vooral veilig op te lossen.

Voor meer info, zie: weert.nl/werkzaamheden-boshoverbrug

Werkt de kaart hierboven niet? U kunt deze ook openen in een nieuw venster.

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten