Lees voor ?

Wachtruimte op NS-station is nu 'living lab'

9-2-2023
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (midden) in gesprek met studenten van Zuyd Hogeschool in het 'living lab'.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (midden) in gesprek met studenten van Zuyd Hogeschool in het 'living lab'.

Al enkele jaren staat de wachtruimte achter de NS-kiosk op het perron leeg. Dagelijks passeren duizenden treinreizigers deze leegstaande ruimte. Zo ook veel studenten van Zuyd Hogeschool. Op initiatief van deze Limburgse hogeschool is er gezocht naar een invulling van de leegstaande ruimte.

Onder het motto Circulaire economie op de rails zetten ontstond het idee om de ruimte in te richten als 'living lab'. Voor velen een onbekend begrip, maar het houdt in dat de ruimte gebruikt wordt om onderzoek te doen, innovaties te tonen en samen te werken. Studenten, ondernemers, overheden, scholen en de NS werken samen aan oplossingen in innovaties op het gebied van circulariteit. Wederom een lastig begrip, maar dat wil zeggen dat er naar oplossingen gezocht wordt om materialen en producten zo lang mogelijk te delen, hergebruiken, herstellen, opknappen of recyclen.

Workshops, tentoonstellingen, onderzoek

Op donderdag 9 februari heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen de ruimte officieel geopend. Onder de naam Zuyd Circulair Perron Weert wordt de wachtruimte gebruikt voor workshops en voorlichting. Ook kunnen bedrijven, gemeenten, designers en studenten op die locatie projecten uitvoeren, vergaderen of producten tentoonstellen. Als het maar op circulair gebied is.

Het initiatief voor het living lab komt vanuit de overtuiging dat samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers én publiek hard nodig is om de overstap naar een circulaire economie te maken.

"Door samen te leren, inspireren en exposeren gaan we de boel aanjagen, want iedereen mag dan wel gehoord hebben over circulariteit, concreet staat het allemaal nog in de kinderschoenen. Wij zetten het op de rails en duwen de trein op gang."

dr. Daniëlle Twardy, Zuyd Hogeschool

Wethouder Martijn van den Heuvel.

"Aandacht voor duurzaamheid en circulariteit is een van de speerpunten in ons coalitieprogramma. We zijn blij dat het living lab in onze stad komt, op deze unieke en drukke locatie. We willen graag meehelpen om er een succes van te maken, en misschien zijn er nog andere plekken in Nederland die dit idee gaan volgen."

Martijn van den Heuvel, wethouder Economische Zaken

Openingstijden

Je kunt ons graag bezoeken en binnenlopen op het Station Weert, Perron 3a.

  • Maandag: 09.00 - 16.00 uur
  • Dinsdag: 09.00 - 16.00 uur
  • Woensdag: op afspraak
  • Donderdag: 09.00 - 16.00 uur
  • Vrijdag op afspraak

Voor meer info kun je contact opnemen met Daniëlle Twardy, e-mail: danielle.twardy@zuyd.nl

 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten