Wat neemt u mee als u gaat stemmen?

Foto van een stembiljet en rood stempotlood.

Foto van een stembiljet en rood stempotlood.

Als u naar het stemlokaal gaat, heeft u nodig:

  • uw stem(plus)pas of kiezerspas;
  • uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland. Deze documenten mogen bij het stemmen maximaal 5 jaar verlopen zijn. Op de documenten moet bij “geldig tot” 18 maart 2016 of een latere datum staan;
  • uw mondkapje.

Heeft u naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? Dan mag u zich ook legitimeren met bepaalde buitenlandse documenten. Dit zijn een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Of met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Gezondheidscheck

Doe vlak voordat u in het stemlokaal wilt gaan stemmen de gezondheidscheck en beantwoord de vragen voor uzelf.  Heeft u één van de vier vragen met ‘ja’ beantwoord, ga dan niet stemmen in het stemlokaal. Machtig in deze situatie een andere kiezer. Zie de pagina 'Veilig stemmen in het stemlokaal' voor meer informatie over de gezondheidscheck.

 Schema van de gezondheidscheck.

Klik voor een grotere versie.

Zonder stem(plus)pas of identiteitsbewijs kunt u uw stem niet uitbrengen

Heeft u geen identiteitsbewijs, of is deze langer dan 5 jaar verlopen, vraag dan tijdig een nieuwe aan bij de gemeente. Reken op minimaal vijf werkdagen voor u in bezit bent van uw nieuwe identiteitsbewijs.

Heeft u geen identiteitsbewijs en wilt u geen identiteitsbewijs aanvragen, dan kunt u iemand schriftelijk machtigen om namens u te stemmen. In dat geval controleert de gemeente uw persoonsgegevens in de basisregistratie personen. U kunt een aanvraag voor een schriftelijke volmacht indienen bij de gemeente.

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing, opgesteld door de gemeente, kunt u toch stemmen. Naast deze verklaring van vermissing moet u ook een document met uw naam en foto meenemen naar het stembureau. Zoals uw gepersonaliseerde OV-chipkaart.

Terug naar de hoofdpagina over de Tweede Kamerverkiezingen

Downloads

Bestand Grootte
Verkiezingen - Gezondheidscheck.jpg (0.42 mb)

 Voor meer informatie over het openen van pdf-bestanden, zie deze pagina.