Ga terug naar:

Weert behoudt spoedzorg

20-1-2021

Ingang van de spoedpost van het SJG  in Weert.

Ingang van de spoedpost van het SJG in Weert.

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer met grote meerderheid ingestemd met een motie voor het waarborgen van de spoedzorg (spoedeisende eerste hulp en de acute geboortezorg) 24 uur per dag in het St. Jans Gasthuis in Weert.

De SP kamerleden Van Gerven en Hijink hebben die motie ingediend  naar aanleiding van de petitie die Paul Lempens en wethouder Paul Sterk vorige week  indienden een petitie in met 13.000 handtekeningen

Goed voor de regio

Wethouder Sterk: “ Ik ben blij en opgelucht dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer het met ons eens is  dat de spoedeisende hulp van het SJG noodzakelijk is voor de zorg in onze regio en dat de spoedzorg voor het SJG behouden blijft. De petitie met ruim 13000 handtekeningen heeft dus zeker effect gehad".

SJG levert kwaliteit

De gemeenten Cranendonck, Nederweert, Leudal en Weert hadden al eerder hun zorgen al uitgesproken over de plannen van minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark. In dit plan de zogenaamde houtkoolschets, zou de centralisatie van de acute zorg de kwaliteit verbeteren en de zorg goedkoper maken. Wethouder Sterk is het daar niet mee eens: “Ik weet dat het SJG Weert aantoonbaar goede kwaliteit levert tegen vaak lagere tarieven. Groter is niet altijd beter, zeker niet in de zorg. Nu we midden in de Corona-pandemie zitten weten we hoe belangrijk onze huidige ziekenhuisstructuur is en dat we de problemen juist het hoofd kunnen bieden dankzij de inzet van de vele duizenden zorgprofessionals in onze regio.”(Bericht van 12 januari)

Dinsdag 12 januari hebben Weertenaar Paul Lempens en wethouder Paul Sterk de Tweede Kamer digitaal een petitie aangeboden voor behoud van de van de acute zorg bij de spoedeisende hulppost in het SJG. 
Paul Lempens, oud-Tweede Kamerlid, startte de digitale petitie. Hiermee wil hij bereiken dat de basisziekenhuiszorg in de regio Weert behouden blijft. Al meer dan 13.000 mensen tekenden de petitie.

De petitie ondersteunt de gemeentebesturen en de ziekenhuisdirecteuren die in Den Haag op formele wijze hun visie hebben ingediend. De gemeente Weert stelde het stadhuis open voor het tekenen van de petitie, zodat ook mensen zonder toegang tot internet hun steun kenbaar konden maken.

(Onderaan deze pagina is de aanbieding van de petitie terug te kijken).

Uitgesproken teksten bij de aanbieding

Paul Lempens

"Beste commissieleden,

Het Sint Jans Gasthuis is een streekziekenhuis in Weert.
De directeur is tevens voorzitter van de samenwerkende algemene ziekenhuizen.
Begin oktober vertelde zij op radio1 over de houtskoolschets acute zorg, waarin wordt voorgesteld om de acute zorg te centraliseren.
Voor de regio Weert, met meer dan 100.000 inwoners, betekent dit dat je voor spoedeisende hulp, naar Eindhoven of Maastricht moet.

Ik ben toen een petitie gestart met twee doelen
1. Aandacht voor dit idee. Want dit was tot dan toe niet bekend
2. Laten zien wat de mensen ervan vinden.

Helaas konden we alleen online werken vanwege de corona-beperkingen.
We hebben het aantal van 13.072 ondersteuningen behaald. Deze bied ik u bij deze aan.
De gemeenteraden en colleges van de gemeenten Weert, Nederweert, Cranendonck en Leudal hebben zich unaniem bij de oproep aangesloten.
Ook het aantal van 170 inhoudelijke zienswijzen die in de internetconsultatie zijn ingediend zegt genoeg. En ja, we weten dat het ‘maar’ een houtskoolschets is, een idee. Maar ik heb geleerd dat als er een fout idee oppopt, je niet moet wachten want anders ben je te laat.
Integreren en samenwerken in de zorg is erg nodig, maar deze doorgeslagen efficiëncy is niet goed. Integratie goed, centralisatie niet goed.
Wij zijn bang dat als je de acute zorg weghaalt, het einde verhaal is voor de 28 streekziekenhuizen in ons land.
We hopen dat u donderdag het idee van centralisatie afwijst, en het huidig niveau van acute zorg ook in de regio Weert veilig stelt." 

Wethouder Paul Sterk

"Beste commissieleden,

De gemeenten Cranendonck, Nederweert, Leudal en Weert hebben niet voor niets hun zorgen al uitgesproken over de houtkoolschets.
De consequenties gaan immers veel verder dan het verdwijnen van de spoedeisende hulp van ons regionale ziekenhuis.
Voor patiënten zou dit grote gevolgen hebben. Gelet op de geografische ligging van Weert zullen de aanrijtijden van ambulances fors toenemen om andere spoedeisende hulpen te bereiken. Wanneer elke minuut telt en je daarvoor naar een verderop gelegen ziekenhuis moet rijden, kan dit noodlottig zijn.
Uit de houtskoolschets blijkt niet dat centralisatie van de acute zorg de kwaliteit zou verbeteren en de zorg goedkoper zou maken. Ik weet dat het SJG Weert aantoonbaar goede kwaliteit levert tegen vaak lagere tarieven. Groter is niet altijd beter, zeker niet in de zorg.
Als initiatiefnemer van de petitie noemde Paul Lempens dat je niet te lang moet wachten om een ongewenst idee te bekritiseren. Het treurige is dat het idee van centralisatie van acute zorg helaas al langer bestaat. Ook in 2014 bestond deze dreiging voor ons ziekenhuis. Toen werd het plan van sluiting van de spoedeisende hulp in Weert op tijd van tafel geveegd.
Maar de landelijke plannen lijken hardnekkig. Ik hoop dan ook dat dit de laatste keer is dat het ziekenhuis in Weert geconfronteerd wordt met ideeën zoals beschreven in de houtskoolschets.
Zeker nu we midden in de Corona-pandemie zitten weten we hoe belangrijk onze huidige ziekenhuisstructuur is en dat we de problemen juist het hoofd kunnen bieden dankzij de inzet van de vele duizenden zorgprofessionals in onze regio.
De lessen die we daaruit hebben geleerd worden in de houtskoolschets niet meegenomen.
Ik verzoek u namens de gehele regio, dat u zich als commissie inzet om onze regionale ziekenhuiszorg te behouden. En acute zorg is daar een vitaal onderdeel van."