Inburgeren

Als u gaat inburgeren, leert u Nederlands. U leert ook hoe Nederlanders wonen en werken. Daarna doet u inburgeringsexamen. Haalt u het examen, dan bent u ingeburgerd. Soms is inburgeren verplicht, maar u kunt ook vrijwillig inburgeren. Bent u al voldoende ingeburgerd? Dan hoeft u misschien geen examen te doen. Hier leest u wat bij inburgeren komt kijken.

De inburgering verloopt via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Verplicht inburgeren

Moet u verplicht inburgeren? Dan krijgt u hierover een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). In die brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. U heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn. Haal uw examen binnen deze termijn, anders krijgt u een boete. Op Mijn Inburgering kunt u precies zien vanaf wanneer u moet inburgeren. 

Vrijwillig inburgeren

Vrijwillig inburgeren kan ook. Dat betekent dat het niet verplicht is, maar dat u zelf wil inburgeren. Bijvoorbeeld om te naturaliseren.

Naar school gaan

U kunt zelf leren voor het examen. Maar de meeste mensen doen een cursus op een school. Op ikwilinburgeren.nl staat een lijst met scholen. U kunt het beste een school van de lijst kiezen. DUO heeft geen leerboeken voor het examen, er zijn wél oefenexamens

Kosten

Inburgeren kost geld. U kunt de cursus en het examen zelf betalen. Vaak kunt u ook geld lenen bij DUO. Dit kan alleen voor goedgekeurde scholen.

Inburgeren vanaf 1 januari 2022

De inburgering loopt vanaf 1 januari 2022 via de gemeente. Zodra definitief bekend is wat dit voor statushouders betekent en hoe gemeente Weert dit gaat uitvoeren, zullen we dit op deze pagina vermelden.

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten