Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Lees voor ?

Naamgebruik, verzoek aanduiding

Als u gehuwd bent, gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap heeft (gehad), kunt u een verzoek indienen om de registratie van uw naamgebruik te wijzigen. Afhankelijk van uw situatie kunt u kiezen met welke naam u aangeschreven wilt worden. Het moment van wijziging van het naamgebruik is meestal de dag van een huwelijk of aangifte.

Hoe werkt het?

 • De gemeente is niet bevoegd de registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) op telefonisch verzoek te wijzigen. Het wijzigen kan na een schriftelijk verzoek en kan online (zie de link hierboven in het blok 'online regelen'). Komt u aan de balie dan kunt u ter plekke een schriftelijk verzoek doen. 
  U kunt op afspraak terecht aan de balie in het stadhuis (zie de knop 'Online regelen' hierboven), of zonder afspraak (vrije inloop) aan de balie in de dependance in Stramproy. U kunt ook telefonisch een afspraak maken.

   Om een online aanvraag te kunnen doen, heeft u een DigiD inlogcode én e-mailadres nodig. De gegevens die van u bekend zijn bij de gemeente Weert worden dan al voor-ingevuld.

 • De gemeente gaat na of u het recht heeft de andere naam te gebruiken.

 • Zodra de gemeente uw schriftelijke verzoek heeft ontvangen, wordt deze verwerkt in de BRP en ontvangt u een schriftelijke bevestiging.

Voorwaarden

Overheidsinstanties en diverse instellingen met een maatschappelijke taak gebruiken voor hun correspondentie met u de persoonsgegevens uit de BRP. Naast uw adres gebruiken zij ook de door u gewenste naam. Het gaat hierbij om de wijze waarop u wilt worden aangeschreven.

Standaard staat uw eigen geslachtsnaam in de BRP geregistreerd. Bent u gehuwd, gehuwd geweest of bent u ooit een geregistreerd partnerschap aangegaan dan heeft u het recht om de geslachtsnaam van uw partner te gebruiken. Als u gebruik wilt maken van deze naam, is een schriftelijk verzoek aan het gemeentebestuur voldoende. U kunt kiezen uit de volgende registraties van uw achternaam:

 • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam.
 • Uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.
 • Alleen de naam van uw partner.
 • Alleen uw eigen naam.

Wat heeft u nodig?

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Bij een online aanvraag ook een e-mailadres.
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten