Vleermuizen, overlast

Als u overlast van vleermuizen ondervindt of verzwakte vleermuizen in huis of tuin vindt, kunt u contact opnemen met de gemeente. Er wordt dan een 'vleermuiswerker' ingeschakeld die op gepaste termijn aan huis komt om de melding af te handelen. Zo nodig nog dezelfde dag. Samen met de melder wordt de toestand bekeken. Om goed te kunnen handelen is het nodig dat wordt vastgesteld welke soort vleermuis voor de overlast zorgt. Vervolgens wordt naar een oplossing gezocht die voor de melder en voor de vleermuizen acceptabel is. Vleermuizen zijn bedreigde en beschermde dieren die bovendien zeer nuttig zijn. Ze mogen dus niet zonder meer verstoord worden. Dit is bij deskundig optreden ook niet nodig.

Melding voor overlast

Het is niet de bedoeling dat u belt om een door de tuin vliegende vleermuis te melden. Deze kunt u invoeren op www.waarneming.nl. Het gaat om vleermuizen waar u overlast van ervaart doordat zij bijvoorbeeld onder het dak of in de spouwmuur van uw huis of schuur verblijven. Een beoogde verbouwing, renovatie of het isoleren van uw dak of spouwmuur kan mogelijk een negatief effect veroorzaken voor deze bedreigde en beschermde dieren. Daarmee helpen wij u graag verder.

Om een melding te maken van hun aanwezigheid kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met een vleermuiswerker, Johan Kasper. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 38482694. Een bezoek van een vleermuiswerker is gratis.