Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.

Buurtpreventie

Het buurtpreventieteam doet een ronde door de wijk. Samen houden we de buurt veilig!

Het buurtpreventieteam doet een ronde door de wijk. Samen houden we de buurt veilig!

Burgerparticipatie is een belangrijk uitgangspunt van het veiligheidsbeleid van de gemeente Weert. Inwoners kennen hun eigen buurt en hebben daarom een belangrijke rol in de veiligheid in een buurt, wijk of dorp. In de gemeente Weert hebben we twee vormen van burgerparticipatie op het gebied van veiligheid: WhatsApp buurtpreventie groepen en buurtpreventieteams.

WhatsApp buurtpreventie groepen

Alle wijken en dorpen in de gemeente hebben (een of meerdere) WhatsApp buurtpreventie groepen. In zo'n groep zitten buurtbewoners en één of meerdere coördinatoren. Buurtbewoners kunnen elkaar zo snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties, zoals een inbraak of verdachte persoon in de buurt. Op deze manier kunnen inwoners samen met elkaar hun buurt veiliger maken. Het is de bedoeling dat in zo'n WhatsApp buurtpreventie groep alleen alarmerende meldingen geplaatst worden.

 Bel eerst 112!

Bel bij een alarmerende situatie altijd eerst telefoonnummer 112 en maak pas daarna een melding in de chatgroep!

De gemeente Weert en de politie zijn erg blij met deze vorm van sociale veiligheid en ondersteunen deze. Wil je je aanmelden voor de WhatsApp buurtpreventie groep in jouw buurt? Dat kan via onderstaande knop. Wij sturen jouw gegevens dan door aan de coördinator van jouw buurt, wijk of dorp. 

Aanmelden / afmelden WhatsApp-groep

Buurtpreventieteams

Buurtpreventieteams zijn van, voor en door bewoners van jouw buurt. Extra ‘ogen en oren’ op straat geven je en jouw buurt een veiliger gevoel én maken de buurt daadwerkelijk veiliger. Een buurtpreventieteam bestaat uit inwoners die zich inzetten voor de veiligheid in hun buurt. Zo'n team maakt één of twee keer per maand een ronde door de wijk, onder begeleiding van een coördinator. Daarbij letten ze bijvoorbeeld op openstaande deuren en ramen. Door deze sociale controle kunnen inbrekers moeilijker hun gang gaan en kunnen we overlast en criminaliteit samen terugdringen.

Is er in jouw buurt, wijk of dorp nog geen buurtpreventieteam? Dan kun je er zelf een starten! Samen met je  buurtgenoten kun je ervoor zorgen dat de buurt veiliger wordt. Wij kunnen zo’n buurtpreventieteam uiteraard ondersteunen, bijvoorbeeld bij het opzetten van de groep, uitdelen van hesjes voor de surveillanceronde of plaatsen van attentieborden.

Contact

Heb je nog vragen? Die kun je die stellen aan het team Veiligheid & Leefbaarheid, via veiligheid@weert.nl.

Video met uitleg over buurtpreventie via Whatsapp-groepen, met o.a. de politie en gebruikers aan het woord hierover.

Je kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

We hebben hier in Weert de buurtpreventie en dat doen we via de Whatsapp.
 
En als we alles bij elkaar tellen, dan kom ik echt bij enkele duizenden mensen natuurlijk, want alle wijken willen aangesloten zijn. Alle wijken hebben hun eigen groepje en als je dan bedenkt dat je duizenden deelnemers hebt, dan kun je bedenken dat elke wijk er echt honderden heeft. Dus elke app, daar zitten honderden mensen op. Dan moet je een beetje strikt handhaven.
 
Klinkt streng, maar het is wel zo. En dat doen we via het 'ZAAR'-principe. 
ZAAR staat voor Signaleren, Alarmeren, Appen, Reageren.
 
Als je een keer een verdachte situatie in jouw buurt ziet, waarvan je denkt dat er wordt ingebroken, of dat men gaat inbreken, bel dan eerst de politie. Als je dat gedaan hebt en de politie is onderweg, licht dan vervolgens je buurtgenoten in via de Whatsapp waar jij bij bent aangesloten. 
 
Niet meteen gaan appen, je gaat eerst de politie bellen, 112 dat is het allerbelangrijkste. 
 
Op die manier hebben we de meeste kans om de dader of de verdachte personen aan te spreken of aan te kunnen houden.
 
Aansluiten bij een Whatsapp-groep is van belang omdat je de gebeurtenissen romdom je woonomgeving blijft volgen en maatregelen kunt nemen en het zo de inbreker of de crimineel moeilijker kunt maken.
 
De buurt WhatsApp-groepen die doen we natuurlijk niet alleen, dat doen we samen met politie en met de gemeente.
 
Dat gaat allemaal heel soepel, dus de afstand tussen ons en de gemeente is wat dat betreft ontzettend klein.
 
Samen maken we uw buurt veilig: de politie, de gemeente en u als inwoner van de buurt.
 
De mensen in de wijk die kennen hun wijk en weten precies wat er gebeurt.
 
Samen houden we Weert veilig. Samen staan we sterk.
 
Ben je nog niet aangesloten bij lokale App-groep, meld je dan aan bij een coördinator en zorg ervoor dat je wijk nog veiliger wordt.
 
Doe mee in de WhatsApp-buurtpreventie groep!
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten