Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.

Gehandicaptenparkeerplaats

Bord bij een gehandicaptenparkeerplaats.

Bord bij een gehandicaptenparkeerplaats.

Als u mindervalide bent en u kunt u beschikt over een auto, dan kunt u een aanvraag voor een eigen gehandicaptenparkeerplaats op kenteken indienen. Dit geldt alleen als u niet kunt beschikken over eigen parkeergelegenheid zoals een oprit of parkeergelegenheid bij appartementencomplex.

De gemeente beoordeelt of de parkeerdruk zo hoog is dat u uw auto regelmatig niet in de directe omgeving van uw woning kunt parkeren. De verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg mag door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats niet in het gedrang komen.

Koopt u een andere auto? Zorg dan dat u op tijd uw nieuwe kenteken doorgeeft.

Kosten

  • Aanvraag: € 265,40
  • Wijzigen van een kentekenbord: € 43,24

Gehandicaptenparkeerkaart nodig

Voor algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aangeduid met een verkeersbord geldt dat u, als gehandicapte, daarop met uw geldige gehandicaptenparkeerkaart kunt parkeren.
In het centrum waar betaald parkeren geldt, mag op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen met gebruik van een geldige gehandicaptenparkeerkaart én de parkeerschijf maximaal 3 uur geparkeerd worden. Het parkeren op deze plaatsen is gratis. Bij een onderbord met kenteken mag die auto daar parkeren.

Hoe vraag ik het aan?

  • U vraag de gehandicaptenparkeerplaats aan bij de gemeente waarin u woont.
  • U heeft nodig een kopie van het kentekenbewijs

Hoe lang duurt het?

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing?

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken na dagtekening. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Voorwaarden

U kunt een gehandicaptenparkeerplaats krijgen als:

  • U in het bezit bent van een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig.
  • U in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK). 
  • U geen eigen parkeerplaats heeft, zoals een oprit, carport of garage, of een eigen parkeergelegenheid bij uw appartementencomplex. Daarnaast moet uit een 'parkeerdrukmeting' van de gemeente blijken dat er regelmatig niet in de nabije omgeving geparkeerd kan worden én dat de verkeersveiligheid verder niet in het geding komt.

Kenteken wijzigen

Heeft u een nieuwe auto? Dan is het mogelijk om het kenteken bij uw gehandicaptenparkeerplaats te wijzigen. U kunt de wijziging aanvragen via de knop ‘online regelen’ (bovenaan deze pagina). De kosten voor het wijzigen van een kenteken bedragen € 43,24.

Opheffen gehandicaptenparkeerplaats

Wordt de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats niet meer gebruikt? Dan kunt u dit aan ons melden via een e-mail aan parkeerbeheer@weert.nl. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen, voor de contactgegevens en openingstijden, zie www.weert.nl/contact.

Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten