Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.

Gemeentearchief

Wilt u iets weten over de geschiedenis van uw familie (stamboomverkenning), woonhuis, bedrijf, buurt of de gemeente zelf? Heeft u informatie nodig voor een werkstuk, scriptie of publicatie over de gemeente? Het Gemeentearchief Weert helpt u verder.
Het Gemeentearchief is een historisch documentatiecentrum in de breedste zin van het woord, waar zowel geschreven stukken als kaarten, foto's en krantenknipsels worden bewaard.

Het gemeentearchief heeft een eigen website, zie: www.erfgoedhuisweert.nl.

Studiezaal

Voor het raadplegen van stukken uit het Gemeentearchief Weert kunt u terecht in de studiezaal. Het Gemeentearchief heeft dossiers in beheer ouder dan 20 jaar.
Kijk voor de openingstijden en contactinformatie op de website van het Erfgoedhuis.

Bouwtekening of bouwdossier opvragen of inzien

U kunt verschillende soorten bouwtekeningen opvragen. Bouwtekeningen kunt u nodig hebben voor onder andere het aanvragen van een vergunning, klussen in uw pand zoals het leggen van een vloer, of als u uw pand gaat verkopen. Meer informatie over de afhandeling van een aanvraag vindt u op deze pagina.

Wilt u archiefbescheiden of materiaal uit de collecties inzien?

Deze stukken moeten uit het archiefdepot gehaald worden. Stuur uw aanvraag uiterlijk drie werkdagen van te voren en vóór 12.00 uur via gemeentearchief@weert.nl.

Meenemen

  • Als u zelf in het archief wilt zoeken, hoeft u niets mee te brengen.
  • Als u schriftelijk een verzoek indient, maakt u uw verzoek dan zo compleet mogelijk. Met de gegevens die u opgeeft, gaat het Gemeentearchief aan de slag. Als het niet mogelijk is gegevens te verstrekken in verband met privacyregels dan stellen wij u daarvan in kennis. Hierbij gaat het vaak om recente gegevens. Neem daarom altijd voor uw bezoek contact met ons op.

Kosten

Voor de tarieven voor de dienstverlening van het gemeentearchief, zie deze pagina op de website van het gemeentearchief.

Genealogie

Elke gemeente kan slechts gegevens aanleveren over registraties die in de gemeente zelf hebben plaatsgevonden. Op de pagina 'genealogie' op de website van het Erfgoedhuis Weert vindt u meer informatie. Daarnaast is dus heel goed mogelijk dat u voor uw stamboom een hele reeks gemeenten, rijksarchief in de provincie en/of Nationaal Archief in Den Haag moet benaderen.

Contactgegevens en openingstijden

Wilhelminasingel 250 - 252 in Weert
(0495) 575 477,
vanuit het buitenland: +31 495 575 477
Postbus 950, 6000 AZ Weert
De studiezaal is geopend op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten