Lees voor ?

Mentale gezondheid

Als gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners zich mentaal en fysiek gezond en sterk voelen. We willen dat onze inwoners veerkrachtig zijn zodat je goed om kunt gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Daarbij vinden we het belangrijk om met elkaar zo 'gewoon’'mogelijk te doen. We denken niet meteen aan het inzetten van professionele hulp bij een hulpvraag, maar benutten ook de eigen krachten in de omgeving. Daarvoor hebben we een sterke lokale sociale basis nodig.

In Weert hebben we een breed en laagdrempelig aanbod van activiteiten en ondersteuning in de eigen buurt of wijk. Daarmee willen we bereiken dat inwoners mee kunnen doen. En we willen voorkomen dat je met een kleine zorg- of ondersteuningsvraag in een zwaar traject terecht komt. Op deze webpagina vind je een overzicht van de activiteiten en ondersteuning die we in Weert georganiseerd hebben, gericht op mentale gezondheid.

Als deze ondersteuning niet voldoende blijkt kan de huisarts of de praktijkondersteuner je verwijzen naar een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg.

 Zelfregietool  

Er zijn veel mensen die te maken hebben met chronische aandoeningen, psychische klachten of ingrijpende gebeurtenissen. Soms voelt het alsof je je familie en vrienden niet wilt 'belasten' met jouw situatie, zelfs als ze altijd voor je klaarstaan. Misschien heb je zelfs geen familie of naasten om op terug te vallen. Toch verlang je naar ondersteuning, maar die is niet altijd direct beschikbaar. Of toch wel?
Lotgenotencontact biedt uitkomst. Of je nu individueel wilt praten of liever deelneemt aan een wekelijkse of maandelijkse groepssessie, lotgenotencontact kan echt het verschil maken. Je voelt je gezien, krijgt de aandacht die je verdient en leert van de ervaringen van anderen.
Bij Zelfregietool.nl ben je aan het juiste adres. Op deze website vind je een overzicht van lokale en regionale zelfhulpgroepen die actief zijn in Weert en Limburg. Daarnaast zijn er via de Zelfregietool  'vragenverbinders' actief. Zij kunnen jou in contact met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben.

Kijk voor meer informatie op: Zelfregietool.nl

 Open Inloop

Ieder mens heeft behoefte aan sociaal contact en sociale steun. Op 3 locaties in Weert vindt wekelijks een Open Inloop plaats. Tijdens de Open Inloop kunnen inwoners terecht in een wijkaccommodatie voor een kopje koffie, een luisterend en om elkaar te ontmoeten. In overleg met de bezoekers worden er activiteiten georganiseerd. Heb je behoefte aan contact, kom dan zeker een keer langs! Vooraf aanmelden is niet nodig. De Open Inloop vindt plaats op:

Boshoven

Locatie: Het Kwintet (Ehrenstein 10 in Weert)
Tijdstip: Dinsdag van 13.00 uur tot 16.00 uur, woensdag van 13.00 uur tot 16.00 uur  en vrijdag van 11.00 uur tot 14.00 uur

Keent

Locatie: Keenterhart (Sint Jozefkerkplein 3 in Weert)
Tijdstip: Maandag van 17.30 uur tot 19.00 uur (incl. eten), dinsdag van 09.00 uur tot 12.00 uur, woensdag van 17.30 uur tot 19.00 uur (incl. eten) en donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur

Fatima

Locatie:  Buurthuis Fatima (Nieuwstraat 11 in Weert)
Tijdstip: Vrijdag van 15.00 uur tot 18.00 uur (incl. eten) Zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur

 Zelfregiecentrum

Bij het Zelfregiecentrum kan iedereen terecht voor ontmoeting, contact, creatieve activiteiten en op herstel gerichte activiteiten zoals een herstelcursus. Bij het Zelfregiecentrum werken ervaringsdeskundigen die zelf ervaring hebben met levensontwrichtende gebeurtenissen. Zij hebben een proces van herstel doorgemaakt en zetten hun ervaring in om andere te ondersteunen.
Het Zelfregiecentrum ondersteunt inwoners die om allerlei redenen minder tot hun recht komen dan zij zouden willen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je ziek bent geworden, een tijd in behandeling bent geweest, veel tegenslagen hebt gehad, steeds tegen dezelfde negatieve situaties aanloopt, veel denkt maar moeite hebt met doen, het gevoel hebt er alleen voor te staan, je niet gehoord of gezien voelt, minder energie hebt dan je zou willen, moeite hebt met voor jezelf opkomen of allerlei andere redenen.

Wil jij…

 • je verder ontwikkelen?
 • meer activiteiten gaan ondernemen?
 • ontdekken wat je kunt en welke activiteit of werk bij jou past?
 • je eigen ervaringen in gaan zetten als ervaringswerker?
 • ontdekken wat je eigenlijk precies wil?
 • je eigen ideeën en plannen omzetten in actie?
 • je frustraties ombuigen naar uitdagingen?
 • werkervaring opdoen?
 • meer tot je recht komen?

… dan ben je bij het Zelfregiecentrum Weert aan het goede adres  (Roermondseweg 64). Het Zelfregiecentrum is 7 dagen per week geopend.

Voor meer informatie kijk op  weert.zelfregiecentrum.nl

 Hulpkaart

Soms kom je in een situatie terecht waarbij je dichtklapt of waarbij je zelf even geen woorden hebt. Omstanders weten dan vaak geen raad. De Hulpkaart kan in die situaties helpen. De Hulpkaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat je makkelijk bij je kunt dragen. Op dit kaartje geef je aan hoe mensen jou het beste kunnen helpen als dit nodig is in een bepaalde situatie.
Ook informatie over de zorg en je thuissituatie kun je aangeven op de kaart. Zoals medicijnen die je nodig hebt, de naam van je huisarts of kinderen of huisdieren die thuis zijn en verzorgd moeten worden. Je bepaalt zelf wat je op de Hulpkaart zet. Bijvoorbeeld waarom je hulp nodig hebt. Als mensen dit lezen, weten zij meteen wat jij op dat moment nodig hebt en hoe ze je kunnen helpen. Dit kunnen heel eenvoudige dingen zijn zoals rustig blijven, een vraag herhalen of je even de rust geven om tot jezelf te komen. 
Een Hulpkaart aanvragen kan via de website www.hulpkaart.nl. Heb je hier ondersteuning bij nodig dan kun je terecht bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (088-6560600) of bij MEE de Meent Groep (088-4653555).

Voor meer informatie: www.hulpkaart.nl

 Buurtcirkel 

Een Buurtcirkel is een sociaal netwerk van mensen die zich sociaal verder willen ontwikkelen. Het idee erachter is dat iedere deelnemer zijn talenten inzet voor de anderen. Daardoor kunnen de deelnemers meer meedoen aan het leven in de wijk.
De Buurtcirkel is bedoeld om mensen met een ondersteuningsvraag die zelfstandig wonen, de mogelijkheid te bieden een sociaal netwerk op te bouwen. Een netwerk waarin je iets voor anderen kan betekenen en waarbij je ook een beroep kunt doen op de andere deelnemers.
Het resultaat is dat deelnemers minder professionele ondersteuning nodig hebben en een rol van betekenis vervullen voor anderen in hun directe woonomgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een eigen steunnetwerk opbouwt, dat je zonder de Buurtcirkel kunt onderhouden.

 Maak vrienden bij Join Us Weert

Bij Join Us in Weert ga je andere jongeren ontmoeten! Jongeren die net als jij zin hebben in een leuker sociaal leven. Sommige van hen voelen zich eenzaam, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn ook jongeren die simpelweg zin hebben om nieuwe mensen te leren kennen, die aansluiting missen in hun klas of die niemand hebben bij wie ze echt hun verhaal kwijt kunnen. Allemaal redenen om gezellig mee te doen. Bekijk onze groepen op de website van JoinUs.

Website: join-us.nu/locatie/weert

 Preventie activiteiten Stichting Vincent van Gogh

Zit je niet lekker in je vel? Pieker je bijvoorbeeld veel, voel je je gestrest, somber of angstig? Of maak je je zorgen over een naaste met psychische of verslavingsproblemen? Heb je vragen over middelengebruik en/of gamen (van je kind)? Preventiewerkers van Vincent van Gogh denken met je mee en helpen je om te werken aan je (mentale) gezondheid.
Misschien heb je een steuntje in de rug nodig, maar weet je nog niet zo goed wat je nodig hebt of wat er mogelijk is. Ook dan kan je met de preventiewerkers contact opnemen.
De preventiewerkers bieden verschillende vormen van ondersteuning aan om te werken aan je eigen gezondheid. Een adviesgesprek, een groepscursus, of een online programma dat je zelf thuis kunt volgen. Soms ben je al geholpen met de juiste informatie of een goed gesprek.

Voor meer informatie en een actueel overzicht van de preventie-activiteiten, kijk op  www.vvgi.nl/vragen/preventie

 Groepswerk Algemeen Maatschappelijk Werk

Inwoners kunnen bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg terecht met vragen over de volgende thema’s:

 • Vriendschap en relaties
 • Geld en werk
 • Ruzie en geweld
 • Verlies en verwerking
 • Persoonlijke ontwikkeling

Naast individuele ondersteuning biedt het Algemeen Maatschappelijk Werk trainingen, workshops en themabijeenkomsten rondom deze thema’s. Het voordeel van groepswerk is de interactie met anderen. Tijdens deze bijeenkomsten vind je erkenning en herkenning bij anderen. Daarnaast leent het groepswerk zich perfect om in een veilige omgeving (nieuwe) vaardigheden te leren en te trainen.

Voor meer informatie en een actueel overzicht van de groepsactiviteiten, kijk op www.amwml.nl

 Groepswerk Centrum voor Jeugd en Gezin

Ouders en jongeren kunnen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht met vragen over opvoeden en opgroeien. Naast individuele ondersteuning biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin ook preventie-activiteiten aan in de vorm van trainingen, workshops en themabijeenkomsten. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals positief opvoeden, het puberbrein, social media gebruik, seksualiteit en relaties, pesten en weerbaarheid.

Voor meer informatie en een actueel overzicht van de groepsactiviteiten, kijk op cjgml.nl

 Meldpunt Zorgwekkend

Gedrag Vertoont een familielid, vriend of kennis verward gedrag en maak je je daar zorgen over? Dan kun je bellen met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. Via dit meldpunt kun je met een deskundige praten over de persoon om wie jij je zorgen maakt. Het meldpunt biedt een extra mogelijkheid om je zorgen te uiten en advies in te winnen. Het meldpunt is bereikbaar tijdens kantoortijden op het telefoonnummer 0800-1205.

Voor meer informatie, zie de pagina 'Meldpunt zorgwekkend gedrag'  

 Herstelhuis

Veel mensen maken ooit in hun leven een periode door dat alles wat minder gaat. Hier is niets raars aan. Voor sommige mensen is zo’n periode écht een stuk zwaarder dan voor anderen. Voor deze mensen is het Herstelhuis opgericht. Als je behoefte hebt om tijdelijk afstand te nemen van je normale omgeving kun je in het Herstelhuis terecht voor een tijdelijk verblijf. In het Herstelhuis zijn mensen aanwezig die naar je luisteren en waar je begrip vindt. Je kunt ondersteuning krijgen van een ervaringswerker waar je 1 op 1 gesprekken mee kunt voeren. Ook krijg je de gelegenheid om deel te nemen aan groepsgesprekken.
Het Herstelhuis streeft ernaar een veilige plek te bieden voor mensen die hun balans willen hervinden en ondersteuning zoeken. Het Herstelhuis  is  beschikbaar  voor  iedereen  uit de regio Midden-Limburg die gelooft dat een verblijf kan bijdragen aan zijn of haar herstel. Je hebt geen verwijzing nodig van een  arts,  behandelaar  of  begeleider, het is aan jou om te beslissen of je wil komen. Je kunt maximaal 14 dagen verblijven.

Website: zelfregie.nl/herstelhuis-weert

 Luisterend oor

Er bestaan verschillende landelijke organisaties waar je gratis terecht kan voor hulp of een luisterend oor. Vaak kunnen vrijwilligers met eigen ervaring of professionele hulpverleners je te woord staan. Ze luisteren naar je verhaal en geven je advies als je dat fijn vindt. Hieronder enkele van deze organisaties:  

 • MIND Korrelatie: 0900-1450
 • De Luisterlijn: 088 0767 000
 • De Alles Oké? Supportlijn (voor jongeren van 18 tot 25): 0800 0450
 • 113.nl (als je aan zelfdoding denkt): 0800 0113
Cookiemelding
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten