Over de Tweede Kamer
De Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten en controleert of de regering haar werk goed doet. Daarnaast speelt de Tweede Kamer een belangrijke rol bij het maken van beleid. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.
Een belangrijk deel van het Kamerwerk gebeurt in commissies. In die commissies werken groepjes Kamerleden samen aan één specifiek onderwerp. Aan het hoofd van de Tweede Kamer staat de Voorzitter: die zorgt onder meer dat de debatten goed verlopen.
De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer heeft in haar werk veel met de regering te maken, maar ook met allerlei andere partijen. De Eerste Kamer bijvoorbeeld, die de wetten die de Tweede Kamer goedkeurt nog een keer controleert. En met de Europese Unie, waar veel besluiten worden genomen die ook voor Nederland belangrijk zijn.
Tweede Kamerverkiezingen
Nederlanders met kiesrecht mogen elke 4 jaar - of vaker als een kabinet valt en er ontbindingsverkiezingen worden gehouden - kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.
Meer weten? Kijk dan opTerug naar de hoofdpagina over de Tweede Kamerverkiezingen
(Foto: Tweedekamer.nl)
Je kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.