Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Lees voor ?

Over de Tweede Kamer

Zetels in de Tweede Kamer.

Zetels in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten en controleert of de regering haar werk goed doet. Daarnaast speelt de Tweede Kamer een belangrijke rol bij het maken van beleid. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Een belangrijk deel van het Kamerwerk gebeurt in commissies. In die commissies werken groepjes Kamerleden samen aan één specifiek onderwerp. Aan het hoofd van de Tweede Kamer staat de Voorzitter: die zorgt onder meer dat de debatten goed verlopen.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer heeft in haar werk veel met de regering te maken, maar ook met allerlei andere partijen. De Eerste Kamer bijvoorbeeld, die de wetten die de Tweede Kamer goedkeurt nog een keer controleert. En met de Europese Unie, waar veel besluiten worden genomen die ook voor Nederland belangrijk zijn.

Tweede Kamerverkiezingen

Nederlanders met kiesrecht mogen elke 4 jaar - of vaker als een kabinet valt en er ontbindingsverkiezingen worden gehouden - kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.

Meer weten? Kijk dan op tweedekamer.nl

Terug naar de hoofdpagina over de Tweede Kamerverkiezingen

Verkiezingen - Logo Elke stem telt

(Foto: Tweedekamer.nl)

Je kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Wat doet de Tweede Kamer? Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. In deze video leggen we uit wat de Tweede Kamer precies doet. 
 
Tijdens de Tweede Kamerverkiezing kiezen we de leden van de Tweede Kamer. Er is plek voor 150 leden in de Tweede Kamer. Elk lid heeft een eigen stoel, die stoelen noemen we zetels.  
 
Samen hebben de Tweede Kamerleden drie belangrijke taken: het controleren van de regering, voorstellen doen voor wetten, en het volk vertegenwoordigen. 
 
De regering bestuurt Nederland. Zij moet ervoor zorgen dat wetten goed worden uitgevoerd. De regering bedenkt ook nieuwe wetten. De Tweede Kamer controleert of de regering de wetten goed uitvoert en wijst op dingen die iet goed gaan. Ook denkt de Tweede Kamer mee over de voorstellen van de regering: zijn die nieuwe wetten wel echt een verbetering?  
 
Als een meerderheid in de Tweede Kamer een wetsvoorstel goed vindt, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Als die ook akkoord is, kan de regering het gaan uitvoeren. 
 
Tweede Kamerleden kunnen zelf ook voorstellen doen voor nieuwe wetten. Zo'n wet heet dan een initiatiefwet.  Als een meerderheid in de Tweede Kamer in Eerste Kamer voor de initiatiefwet is, moet de regering die wet gaan uitvoeren. 
 
In de Tweede Kamer worden keuzes gemaakt over veel onderwerpen. Ook onderwerpen waar jij misschien mee te maken hebt of wat van vindt. We bespreken er een paar. 
 
Misschien heb je wel gemerkt dat producten in de winkel duurder zijn geworden. Dit heet inflatie. Als veel producten duurder worden, maar jij niet meer geld op je rekening krijgt, kun je minder kopen. Het zorgt ervoor dat sommige mensen hun kosten niet meer kunnen betalen. In de Tweede Kamer worden keuzes gemaakt hoe dit opgelost moet worden. 
 
Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning. De regering heeft plannen om ervoor te zorgen dat er meer huizen worden gebouwd. De Tweede Kamer kijkt kritisch mee met deze plannen.  Want komen er wel genoeg huizen voor jongvolwassenen, en voor gezinnen? En waar worden die nieuwe huizen gebouwd? 
 
Het klimaat verandert en dat merken we ook in Nederland. Moeten we maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan? En hoe betalen we deze maatregelen? In de Tweede Kamer hebben politieke partijen hier verschillende idee n over. 
 
Andere belangrijke onderwerpen waar veel over wordt gesproken zijn asiel en migratie. Hoe gaan we om met mensen uit het buitenland die in Nederland willen komen wonen? Hoeveel mensen mogen naar Nederland komen? En wat kan Nederland doen zodat minder mensen hoeven te vluchten? 
 
De Tweede Kamer gaat over nog veel meer onderwerpen: over de kwaliteit van het onderwijs en de zorg, hoeveel banen er zijn voor mensen en vanaf welke leeftijd jongeren alcohol mogen kopen en hun rijbewijs kunnen halen. Jij hebt vast ook een mening over deze onderwerpen! Als je stemt, heb je invloed op wie er in de Tweede Kamer komt,  
en wie jouw mening vertegenwoordigt bij het maken van belangrijke keuzes. 
 
Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Laat je stem horen! 
 
Deze video is gemaakt door ProDemos - Huis voor  democratie en rechtsstaat. Deze video's zijn voor jou misschien ook interessant.
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten