Ga terug naar:

Verkiezingen Tweede Kamer

Zetels in de Tweede Kamer.

Zetels in de Tweede Kamer.

In maart 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Iedere Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18de jaar stemmen. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. De verkiezingen zullen anders verlopen dan we gewend zijn. Vanwege het coronavirus zijn bijzondere maatregelen nodig. De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn in volle gang.

Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Dit bepaalt welke personen na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. Na de verkiezingen start ook de kabinetsformatie. De politieke partijen in de Tweede Kamer onderhandelen dan over welke partijen de komende 4 jaar samen gaan regeren.

Veilig stemmen in het stemlokaal

Extra maatregelen zijn nodig om veilig een stem uit te kunnen brengen in het stemlokaal.
Hierbij kunt u denken aan (persoonlijke) beschermingsmaatregelen en hygiënemaatregelen, waaronder het hanteren van de 1,5 meter afstandsnorm en het gebruik van
handdesinfectiemiddel.

Extra mogelijkheden om te stemmen

Er is een spoedwetsvoorstel in procedure gebracht die het mogelijk moet maken dat:

  • een bepaalde groep kiezers per brief hun stem uit kan brengen;
  • op de maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag van 17 maart 2021, een beperkt aantal stemlokalen open gaat, voor met name kiezers met een kwetsbare gezondheid.

Voor deze aanvullende maatregelen is een wettelijke basis nodig.

Meer informatie

Via de Gemeentewijzer, de digitale nieuwsbrief, deze pagina www.weert.nl/verkiezingen en de sociale media van de gemeente Weert houden we u op de hoogte over de verkiezingen.
Algemene informatie kunt u vinden op de websites www.kiesraad.nl of www.elkestemtelt.nl. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de gemeente Weert of het Informatiepunt verkiezingen via (070) 426 73 29 en informatiepunt@kiesraad.nl.