Lees voor ?

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Foto van een rijbewijs.

Voor het besturen van een auto, motor, vrachtwagen of bromfiets heb je een rijbewijs nodig. 
Je haalt eerst je theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In sommige gevallen beoordeelt het CBR of je gezond genoeg bent om te rijden. Daarvoor vul je eerst een Gezondheidsverklaring in. Doe dit op tijd, want de wachttijd bij het CBR is langer dan 4 maanden. Als je bericht hebt gehad CBR, dan kun je een rijbewijs aanvragen.

Vraag je voor het eerst een rijbewijs aan?
Of wil je het rijbewijs niet online aanvragen?

Kom dan naar de balie. Maak hiervoor online een afspraak of neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak.

Wil je jouw rijbewijs verlengen of een categorie toevoegen?

Dit kan digitaal. Je hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar de gemeente te komen, alleen om je rijbewijs op te halen. (Ophalen kan alleen in Weert en niet in de dependance in Stramproy).

Je doet de aanvraag via de website van de RDW, zie de instructie hieronder of kijk voor meer informatie op de website van de RDW

 Je hebt DigiD nodig om digitaal een aanvraag te doen.

 • Je laat een pasfoto maken in een fotocabine of bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Een overzicht van de erkende fotografen vind je op op de website van de RDW. In Weert zijn dit bijvoorbeeld Schoenmakerij GrosfeldFoto Weert of de fotocabine op het NS Station.
 • Bij de fotograaf of in de fotocabine zet je ook digitaal een handtekening (voor op je nieuwe rijbewijs). Deze wordt digitaal en beveiligd verstuurd naar de RDW. Binnen een paar minuten krijg je van de RDW een e-mail waarin staat of je aanvraag is goedgekeurd.
 • Doe de identiteitscheck met een mobiele telefoon, door met de DigiD-app in te loggen. Heb je nog geen DigiD-app op je telefoon? Download deze dan eerst. Voor meer informatie, zie de website van DigiD.
  Nadat de (eenmalige) identiteitscheck op je telefoon is gedaan, kun je de aanvraag afronden.
 • Je ontvangt een e-mail als je rijbewijs klaar is en je het kunt ophalen. Meestal duurt dit 2 werkdagen. Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals een identiteitskaart, paspoort of je oude rijbewijs. Het oude rijbewijs moet je sowieso meenemen, je levert deze in als je het nieuwe rijbewijs komt ophalen.
  Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis. Dit kan niet in de dependance in Stramproy.

Video met uitleg over het online verlengen van een rijbewijs en inloggenmet DigiD.
Hierboven wordt een YouTube-video getoond. Je kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

[Logo RDW]
Rijbewijs online verlengen.

U kunt uw rijbewijs makkelijk en snel online verlengen. Hoe gaat dat in zijn werk?

STAP 1: Foto en handtekening

Laat een pasfoto maken bij een fotocabine of fotograaf die door de RDW is erkend, en zet uw handtekening. Deze komt op uw nieuwe rijbewijs te staan.
Uw pasfoto en handtekening worden beveiligd naar de RDW gestuurd.
De RDW controleert de ontvangen gegevens en stuurt u een e-mail. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

STAP 2: Inloggen en betalen

Ga naar de webpaginba www.rdw.nl/rijbewijsverlengen 
Hier logt u veilig in mnet de DigiD app op uw smartphone.
Controleer of u de juiste categorieën op uw rijbewijs krijgt.
Binnen een paar minuten regelt u de verlening van uw rijbewijs en rekent u af met iDEAL.
De RWD maakt uw rijbewijs. Deze kunt u na 2 werkdagen ophalen bij uw gemeente.
U ontvangt een mail als uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt.

STAP 3: Ophalen bij de gemeente

Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak moet maken voor het ophalen van uw rijbewijs.
Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals uw identiteitskaart, paspoort of oude rijbewijs.
U levert uw oude rijbewijs in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.

Geïnteresseerd? Ga naar www.rdw.nl/rijbewijsverlengen 

[Logo RDW]

Je vraagt een rijbewijs aan bij de gemeente waarin je woont.

 1. Maak een afspraak in het stadhuis in Weert of in de dependance in Stramproy. Aan de balie maak je de aanvraag van je rijbewijs af. Je kunt een afspraak ook telefonisch maken.
 2. Je betaalt jouw rijbewijs aan de balie. Ook lever je een pasfoto in, de pasfoto mag niet ouder zijn dan een half jaar en moet voldoen aan deze eisen. Ook zet je je handtekening. Neem naast een goede pasfoto ook je oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat je een rijbewijs aanvraagt? Of is je oude rijbewijs verloren / gestolen? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.
 3. Je ontvangt een e-mail als je rijbewijs klaar is en je het kunt ophalen. Meestal duurt dit 5 werkdagen. Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis of bij de dependance in Stramproy.

Leeftijd en geldigheid

 • Tot en met 64 jaar: het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.
 • 65 jaar tot en met 75 jaar: het rijbewijs is uiterlijk geldig tot je 75e verjaardag.
 • Tussen de 70 en 75 jaar: het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig.
 • Ouder dan 75 jaar:  het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. 

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 51,10, dit is zonder de kosten voor het maken van een pasfoto.
 • Extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 39,65.
 • Een gezondheidsverklaring kost € 45,50.
 • Je kunt naar wens ook een ID-cover voor je rijbewijs kopen. Deze kost € 2,00.

Logo 'Pinnen, ja graag!'.

Meenemen

Tijdens je afspraak / bezoek lever je een pasfoto in, de pasfoto mag “niet” ouder zijn dan een half jaar en moet voldoen aan deze eisen. Ook zet je je handtekening.
Neem naast een goede pasfoto ook je oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat je een rijbewijs aanvraagt? Of is je oude rijbewijs verloren / gestolen? Neem dan een geldig paspoort,
een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.

Gezondheidsverklaring - medische keuring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig. Hierop vul je de vragen in over jouw gezondheid.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bepaalt of je jouw rijbewijs mag halen of verlengen. Je hebt de gezondheidsverklaring nodig als:

 • Je een rijexamen gaat doen.
 • Je een medische beperking hebt en jouw rijbewijs wilt verlengen.
 • Je een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE).
 • Jouw rijbewijs op of na je 75ste verjaardag verloopt.

Waar is een gezondheidsverklaring verkrijgbaar?

 • Ben je ouder dan 75 jaar dan is de gezondheidsverklaring verkrijgbaar bij de gemeente: maak een afspraak in het stadhuis in Weert of in de dependance in Stramproy. Wil je het liever digitaal aanvragen? Ga dan voor meer informatie naar Mijn CBR.
 • Ben je jonger dan 75 jaar, is er een medische reden  of is er een gezondheidsverklaring nodig voor een grootrijbewijs: vraag dit rechtstreeks (digitaal) aan bij Mijn CBR.

 Vraag je het digitaal aan bij het CBR, dan kun je via Mijn CBR de status van je aanvraag van de Gezondheidsverklaring inzien. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de verklaring is ontvangen door het CBR.
Ook kun je zien welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen. Het advies van het CBR is om de Gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen, in verband met de verwerkingstijd. Digitale aanvragen worden namelijk sneller verwerkt dan schriftelijke aanvragen.

Spoedaanvraag

Heb je snel een nieuw rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier betaal je wel extra kosten voor. Vraag je je rijbewijs op een werkdag vóór 12.30 uur aan? Dan kun je het meestal de volgende werkdag ophalen.
In sommige gevallen duurt een spoedaanvraag twee werkdagen, we zijn hiervan afhankelijk van onze leverancier.
Vanwege de beperkte openingstijden bij de dependance Stramproy is het daarom raadzaam een afspraak te maken bij het stadhuis in Weert. Kijk voor actuele openingstijden op weert.nl/openingstijden.

Rijbewijs verloren of gestolen?

Is jouw rijbewijs verloren of gestolen? Dan hoef je geen aangifte van vermissing meer te regelen bij de politie. De aangifte van vermissing vindt plaats bij jouw gemeente.
Je kunt de aangifte van vermissing doen tijdens de digitale intake of bij de aanvraag aan de balie, maak hiervoor wél een uitgebreide afspraak stadhuis in Weert, of in de dependance in Stramproy, in verband met de extra tijd voor de verwerking van de vermissing.
Je kunt ook via onderstaande link de vermissing online doorgeven aan de RDW.

 Doorgeven vermissing rijbewijs Logo van DigiD.

Inloggen met DigiD en je rijbewijs

Vanaf 1 juli 2023 is het mogelijk om met je nieuwe rijbewijs in te loggen op websites waar DigiD nodig is, bijvoorbeeld op websites van de overheid. Na het ophalen van je nieuwe rijbewijs, krijgt je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs activeren. Dit is niet verplicht. Zo maak je het rijbewijs geschikt om er mee in te loggen. Voor meer informatie over het inloggen met je rijbewijs en DigiD, zie deze website.

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas staan de namen van de door jou gekozen coaches. Deze coaches moeten je tot je 18e verjaardag begeleiden als je wil autorijden. Je moet eerst de begeleiderspas aanvragen, voordat je een rijbewijs aanvraagt. Via de website van het RDW vraag je de begeleiderspas aan. Ook registreer je daar de coaches.

Woon je in Nederland, maar heb je nog een buitenlands rijbewijs? Dan kan het zijn dat je jouw rijbewijs om moet omwisselen. Kijk eerst of je jouw rijbewijs moet omwisselen op de website van de Rijksoverheid en op de website van de RDW. Is het inderdaad nodig om jouw rijbewijs om te wisselen? Maak dan een afspraak in het stadhuis in Weert of in de dependance in Stramproy. Je kunt een afspraak eventueel ook telefonisch maken.

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Voor meer informatie over het T-rijbewijs, zie de website van het CBR.

Als je een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. Heb je al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op het nieuwe rijbewijs.

Met de code 95 op het rijbewijs toon je aan dat je geschikt bevonden bent (vakbekwaam) om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen. Als je de code 95 toe wilt laten voegen op jouw rijbewijs, dan kun je dit aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Als de RDW je registratie heeft bevestigd, kun je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Zit je in een rolstoel? De gemeente heeft een extra lage balie, zodat je goed bij de balie kunt zitten. Wil je liever een afspraak bij deze balie? Maak dan via deze webpagina of telefonisch de afspraak om naar het stadhuis te komen.
Cookiemelding
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten