Lees voor ?

Rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Foto van een rijbewijs.

Foto van een rijbewijs.

Voor het besturen van een auto heeft u een rijbewijs nodig. Dit heeft u ook nodig voor andere motorvoertuigen, zoals motor, vrachtwagen of bromfiets. Een rijbewijs voor iemand jonger dan 65 jaar is maximaal 10 jaar geldig. Bent u tussen de 65 en 75 jaar? Dan is uw rijbewijs uiterlijk geldig tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. De levertijd is 5 werkdagen.

U haalt eerst uw theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In sommige gevallen beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om te rijden. Daarvoor vult u eerst een Gezondheidsverklaring in. Doe dit op tijd, want de wachttijd bij het CBR is langer dan 4 maanden. Als u bericht heeft van het CBR, dan kunt u een rijbewijs aanvragen.

U vraagt een rijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont.

Ook voor het vernieuwen / verlengen van een rijbewijs volgt u onderstaande stappen.

Maak een keuze uit deze twee opties:

 1. Start de intake via deze webpagina en betaal online uw rijbewijs.
  Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 2. Maak een afspraak om naar het stadhuis in Weert te komen, of kom (zonder afspraak) langs bij de dependance in Stramproy. Aan de balie rondt u de aanvraag van uw rijbewijs af. U kunt een afspraak ook telefonisch maken.
 3. U levert aan de balie een pasfoto in. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u uw handtekening. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.
 4. U ontvangt een e-mail als uw rijbewijs klaar is en u het kunt ophalen. Meestal duurt dit 5 werkdagen. Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis of bij de dependance in Stramproy.

 1. Maak een afspraak om naar het stadhuis in Weert te komen, of kom (zonder afspraak) langs bij de dependance in Stramproy. Aan de balie rondt u de aanvraag van uw rijbewijs af. U kunt een afspraak ook telefonisch maken.
 2. U levert aan de balie een pasfoto in, die moet voldoen aan deze eisen. Daarnaast zet u uw handtekening en betaalt u voor de aanvraag. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.
 3. U ontvangt een e-mail als uw rijbewijs klaar is en u het kunt ophalen. Meestal duurt dit 5 werkdagen. Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis of bij de dependance in Stramproy.

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 44,65.
 • Extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 37,60.
 • Een gezondheidsverklaring kost € 42,40.
 • U kunt naar wens ook een ID-cover voor uw rijbewijs kopen. Deze kost € 1,95.

Logo 'Pinnen, ja graag!'.

Meenemen

Bij de balie levert u een pasfoto in. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee.
Is het uw eerste rijbewijs? Of is uw oude rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) mee.

Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat. U kunt een afspraak maken in het stadhuis in Weert of (zonder afspraak) in de dependance in Stramproy om de gezondheidsverklaring in te vullen. U kunt een afspraak ook telefonisch maken. Daarnaast kunt u de gezondheidsverklaring ook zelf online invullen via de website van het CBR.

In sommige situaties heeft u een medische keuring nodig. Dit is als u:

 • een medische beperking heeft.
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt.
 • een groot rijbewijs voor een vrachtwagen of bus nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR. Ook de informatie over groot rijbewijs vindt u bij het CBR.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier betaalt u wel extra kosten voor. Vraagt u het rijbewijs op een werkdag vóór 12.30 uur aan? Dan kunt u het in de meeste gevallen de volgende werkdag ophalen. In sommige gevallen duurt een spoedaanvraag 2 werkdagen. Kijk voor de actuele openingstijden op www.weert.nl/contact.

Rijbewijs kwijt?

U kunt tijdens de openingstijden van de publieksbalies een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak om naar het stadhuis in Weert of (zonder afspraak) de dependance in Stramproy te komen. U kunt ook telefonisch een afspraak maken.
Neem een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee. Tijdens uw afspraak in het stadhuis tekent u een ‘Verklaring van vermissing’. Vindt u uw oude rijbewijs terug? Lever dit dan bij de gemeente in. Dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas staan de namen van de door jou gekozen coaches. Deze coaches moeten je tot je 18e verjaardag begeleiden als je wil autorijden. Je moet eerst de begeleiderspas aanvragen, voordat je een rijbewijs aanvraagt. Via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vraag je de begeleiderspas aan. Ook registreer je daar de coaches.

Heeft u een rijbewijs buiten Nederland behaald? Dan kunt u dit in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vindt u informatie over wanneer en hoe u dat kunt doen. Heeft u een zogenoemd document van vakbekwaamheid in het buitenland gehaald? Ook dat is mogelijk om te wisselen voor een Nederlands document.

U kunt online een afspraak maken voor het stadhuis in Weert of u kunt zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy. U kunt een afspraak ook telefonisch maken.

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).
U kunt het T-rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kunt u zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Om een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec te rijden heeft u een bromfietsrijbewijs nodig. U kunt het bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kunt u zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Met de code 95 op het rijbewijs toont u aan dat u geschikt bevonden bent (vakbekwaam) om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen.
Als u de code 95 toe wilt laten voegen op uw rijbewijs, vraagt u dit rechtstreeks aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als de RDW uw registratie heeft bevestigd, kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kunt u zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Zit u in een rolstoel? De gemeente heeft een extra lage balie, zodat u goed bij de balie kunt zitten. Wilt u liever bij deze balie? Maak dan via deze webpagina of telefonisch de afspraak om naar het stadhuis te komen.
 
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten