Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Sfeerbeeld uit de gemeente Weert.
Lees voor ?

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Foto van een rijbewijs.

Voor het besturen van een auto, motor, vrachtwagen of bromfiets heb je een rijbewijs nodig. 
Je haalt eerst je theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In sommige gevallen beoordeelt het CBR of je gezond genoeg bent om te rijden. Daarvoor vul je eerst een Gezondheidsverklaring in. Doe dit op tijd, want de wachttijd bij het CBR is langer dan 4 maanden. Als je bericht hebt gehad CBR, dan kun je een rijbewijs aanvragen.

Vraag je voor het eerst een rijbewijs aan?
Of wil je het rijbewijs niet online aanvragen?

Kom dan naar de balie. Maak hiervoor online een afspraak of neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak.

Wil je jouw rijbewijs verlengen of een categorie toevoegen?

Dit kan digitaal. Je hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar de gemeente te komen, alleen om je rijbewijs op te halen. (Ophalen kan alleen in Weert en niet in de dependance in Stramproy).

Je doet de aanvraag via de website van de RDW, zie de instructie hieronder of kijk voor meer informatie op de website van de RDW

 Je hebt DigiD nodig om digitaal een aanvraag te doen.

 • Je laat een pasfoto maken in een fotocabine of bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Een overzicht van de erkende fotografen vind je op op de website van de RDW. In Weert zijn dit bijvoorbeeld Schoenmakerij GrosfeldFoto Weert of de fotocabine op het NS Station.
 • Bij de fotograaf of in de fotocabine zet je ook digitaal een handtekening (voor op je  nieuwe rijbewijs). Deze wordt digitaal en beveiligd verstuurd naar de RDW. Binnen een paar minuten krijg je van de RDW een e-mail waarin staat of je aanvraag is goedgekeurd.
 • Doe de identiteitscheck met een mobiele telefoon, door met de DigiD-app in te loggen. Heb je nog geen DigiD-app op je telefoon? Download deze dan eerst. Voor meer informaie, zie de website van DigiD.
  Nadat de (eenmalige) identiteitscheck op je telefoon is gedaan, kun je de aanvraag afronden.
 • Je ontvangt een e-mail als je rijbewijs klaar is en je het kunt ophalen. Meestal duurt dit 2 werkdagen. Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals een identiteitskaart, paspoort of je oude rijbewijs. Het oude rijbewijs moet je sowieso meenemen, je levert deze in als je het nieuwe rijbewijs komt ophalen.
  Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis. Dit kan niet in de dependance in Stramproy.

Video met uitleg over het online verlengen van een rijbewijs en inloggenmet DigiD.
Hierboven wordt een YouTube-video getoond. Je kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

[Logo RDW]
Rijbewijs online verlengen.

U kunt uw rijbewijs makkelijk en snel online verlengen. Hoe gaat dat in zijn werk?

STAP 1: Foto en handtekening

Laat een pasfoto maken bij een fotocabine of fotograaf die door de RDW is erkend, en zet uw handtekening. Deze komt op uw nieuwe rijbewijs te staan.
Uw pasfoto en handtekening worden beveiligd naar de RDW gestuurd.
De RDW controleert de ontvangen gegevens en stuurt u een e-mail. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

STAP 2: Inloggen en betalen

Ga naar de webpaginba www.rdw.nl/rijbewijsverlengen 
Hier logt u veilig in mnet de DigiD app op uw smartphone.
Controleer of u de juiste categorieën op uw rijbewijs krijgt.
Binnen een paar minuten regelt u de verlening van uw rijbewijs en rekent u af met iDEAL.
De RWD maakt uw rijbewijs. Deze kunt u na 2 werkdagen ophalen bij uw gemeente.
U ontvangt een mail als uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt.

STAP 3: Ophalen bij de gemeente

Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak moet maken voor het ophalen van uw rijbewijs.
Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals uw identiteitskaart, paspoort of oude rijbewijs.
U levert uw oude rijbewijs in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.

Geïnteresseerd? Ga naar www.rdw.nl/rijbewijsverlengen 

[Logo RDW]

Je vraagt een rijbewijs aan bij de gemeente waarin je woont.

 1. Maak een afspraak om naar het stadhuis in Weert te komen, of kom (zonder afspraak) langs bij de dependance in Stramproy. Aan de balie maak je de aanvraag van je rijbewijs af. Je kunt een afspraak ook telefonisch maken.
 2. Je levert aan de balie een pasfoto in, die moet voldoen aan deze eisen. Daarnaast zet je je handtekening en betaal je voor de aanvraag. Neem naast een goede pasfoto ook je oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat je een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.
 3. Je ontvangt een e-mail als je rijbewijs klaar is en je het kunt ophalen. Meestal duurt dit 5 werkdagen. Ophalen kan zonder afspraak bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis of bij de dependance in Stramproy.

Leeftijd en geldigheid

 • Tot en met 64 jaar: het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.
 • 65 jaar tot en met 75 jaar: het rijbewijs is uiterlijk geldig tot je 75e verjaardag.
 • Tussen de 70 en 75 jaar: het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig.
 • Ouder dan 75 jaar:  het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. 

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 48,15, dit is zonder de kosten voor het maken van een pasfoto.
 • Extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 34,10.
 • Een gezondheidsverklaring kost € 42,40.
 • Je kunt naar wens ook een ID-cover voor je rijbewijs kopen. Deze kost € 1,95.

Logo 'Pinnen, ja graag!'.

Meenemen

Bij de balie lever je een pasfoto in, de foto moet voldoen aan deze eisen. Neem naast een goede pasfoto ook je oude rijbewijs mee.
Is het je eerste rijbewijs? Of is je oude rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) mee.

Gezondheidsverklaring

Ben je gezond genoeg om een rijbewijs te halen of je rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vul je zelf in. Op deze manier weet je zeker dat je veilig de weg op gaat. Je kunt een afspraak maken in het stadhuis in Weert of (zonder afspraak) in de dependance in Stramproy om de gezondheidsverklaring te kopen. Je kunt een afspraak ook telefonisch maken. Daarnaast kun je de gezondheidsverklaring ook zelf online aanschaffen en invullen via de website van het CBR.

In sommige situaties heb je een medische keuring nodig. Dit is als je:

 • Een medische beperking hebt.
 • 75 jaar of ouder bent en je rijbewijs verloopt.
 • Een groot rijbewijs voor een vrachtwagen of bus nodig hebt.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR. Ook de informatie over een groot rijbewijs is te vinden op de website van het CBR.

Spoedaanvraag

Heb je het rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier betaal je wel extra kosten voor. Vraag je  het rijbewijs op een werkdag vóór 12.30 uur aan? Dan kun je het rijbewijs in de meeste gevallen de volgende werkdag ophalen. In sommige gevallen duurt een spoedaanvraag 2 werkdagen. Kijk voor de actuele openingstijden op www.weert.nl/openingstijden.

Rijbewijs kwijt?

Je kunt tijdens de openingstijden van de publieksbalies een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak om naar het stadhuis in Weert of (zonder afspraak) de dependance in Stramproy te komen. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken.
Neem een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee. Tijdens je afspraak teken je een ‘Verklaring van vermissing’. Vind je het oude rijbewijs terug? Lever dit dan bij de gemeente in. Dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Inlogggen met DigiD en je rijbewijs

Vanaf 1 juli 2023 is het mogelijk om met je nieuwe rijbewijs in te loggen op websites waar DigiD nodig is, bijvoorbeeld op websites van de overheid. Na het ophalen van je nieuwe rijbewijs, krijgt je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs activeren. Dit is niet verplicht. Zo maak je het rijbewijs geschikt om er mee in te loggen. Voor meer informatie over het inloggen met je rijbewijs en DigiD, zie deze website.

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas staan de namen van de door jou gekozen coaches. Deze coaches moeten je tot je 18e verjaardag begeleiden als je wil autorijden. Je moet eerst de begeleiderspas aanvragen, voordat je een rijbewijs aanvraagt. Via de website van het RDW vraag je de begeleiderspas aan. Ook registreer je daar de coaches.

Heb je een rijbewijs buiten Nederland behaald? Dan kun je dit in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van de RDW vind je informatie over wanneer en hoe je dat kunt doen. Heb je een zogenoemd document van vakbekwaamheid in het buitenland gehaald? Ook dat is mogelijk om te wisselen voor een Nederlands document.

Je kunt online een afspraak maken voor het stadhuis in Weert of je kunt zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy. Je kunt een afspraak ook telefonisch maken.

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).
Je kunt het T-rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kun je zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Om een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec te rijden heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Je kunt het bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kun je zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Met de code 95 op het rijbewijs toon je aan dat je geschikt bevonden bent (vakbekwaam) om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen.
Als je de code 95 toe wilt laten voegen op je rijbewijs, dan vraag je dit rechtstreeks aan bij via de website van de RDW. Als de RDW je registratie heeft bevestigd, kun je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor via deze webpagina of telefonisch een afspraak om naar het stadhuis te komen. Ook kun je zonder afspraak terecht in de dependance in Stramproy.

Zit je in een rolstoel? De gemeente heeft een extra lage balie, zodat je goed bij de balie kunt zitten. Wil je liever een afspraak bij deze balie? Maak dan via deze webpagina of telefonisch de afspraak om naar het stadhuis te komen.
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten