Regenboogstad

In Weert hangt de regenboogvlag permanent voor het stadhuis!

In Weert hangt de regenboogvlag permanent voor het stadhuis!

De gemeente Weert is samen met de gemeente Roermond één van de 53 Regenboogsteden. Deze steden maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender en intersekse personen (LHBTI’s). Weert heeft de krachten gebundeld met Roermond en in een officiële intentieverklaring is vastgelegd dat we ons ‘Regenboogstad’ mogen noemen. Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken.

In de notitie ‘Regenbooggemeenten Roermond en Weert 2019-2022’ wordt benoemd hoe we samen vorm gaan geven aan deze ambities. Eind 2019 wordt een plan gepresenteerd, met daarin activiteiten en projecten voor de komende jaren. 

Activiteiten in Weert

Op dit moment vinden in Weert al speciale LHBTI-activiteiten plaats. Zo wordt tijdens Weert Respecteert gevierd dat respect en acceptatie van anderen belangrijk is. Tijdens Weert Respecteert organiseren enthousiaste Weertenaren en Weerter organisaties allerlei activiteiten waarbij verschillende groepen in de maatschappij centraal staan. Ook zijn er de openminded feesten van Stichting B-Sassy. Hetero, homoseksueel of biseksueel, dat maakt niet uit. Bij deze feestjes gaat het erom dat iedereen zich thuis voelt.

Contact- en informatiepunten

Er zijn diverse contact- en informatiepunten waar Weerter LHBTI’s speciaal terecht kunnen voor informatie, met vragen en voor hulp.

De Vraagwijzer maakt inwoners van Weert wegwijs in de wereld van regelingen en voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning. De Vraagwijzer is bekend met alle mogelijke aanbieders op deze gebieden. Ook op het gebied van LHBTI‘s. De balie van De Vraagwijzer is gevestigd in het stadhuis van Weert. 

De GGD heeft een speciaal informatiepunt: ‘Sense’. Daar kunt u terecht voor informatie en met vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Zij kunnen u ook helpen bij vragen over seksuele oriëntatie (heteroseksueel, lesbisch, homoseksueel of biseksueel).

Het COC komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Ze zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s. De organisatie bestaat al sinds 1946. De Limburgse lidvereniging van het COC is gevestigd in Maastricht.

De Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV Limburg) is het meldpunt discriminatie van Limburg. Hier kunnen ook LHBTI’s terecht om melding te doen van discriminatie, voor hulp, vragen en voor informatie.

Dit is een online community waar ‘roze’ senioren elkaar in alle privacy kunnen ontmoeten. Het gaat hier dus om lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen. Mannen en vrouwen die veelal opgegroeid zijn in een tijd dat dit nog een taboe was. Bezoekers kunnen er ook terecht voor nieuws, films, een agenda van ‘roze’ activiteiten in het hele land en een overzicht van zorgprofessionals. 

Hierboven wordt een Vimeo-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Vimeo bekijken.