Lees voor ?

Trouwen / geregistreerd partnerschap in Weert

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen of jullie gaan een geregistreerd partnerschap aan.
In Weert kunnen jullie trouwen in de trouwzaal in het stadhuis, in de Paterskerk of op een eigen locatie. Denk bijvoorbeeld aan een mooie buitenlocatie, thuis of in een restaurant of feestzaal.
Er zijn drie manieren om een huwelijk te sluiten of partnerschap te registreren. Veel huwelijken of partnerschappen worden gesloten met een uitgebreide ceremonie, maar het kan ook met een eenvoudige ceremonie of gratis.

Bij de gemeente Weert regelt u de plechtigheid eenvoudig in een paar stappen. Dit kan digitaal, via deze pagina. Wilt u dit liever aan onze balie regelen of heeft u speciale wensen? Maak dan online een afspraak of neem contact op met de gemeente.

Foto: 'Huwelijk Dennenoord 01 - foto Jeroen Willems'. Foto: 'Huwelijk Dennenoord 02 - foto Jeroen Willems'. Foto: 'Huwelijk Dennenoord 03 - foto Jeroen Willems'. Foto: 'Huwelijk Museum W - Trouwzaal raadzaal 01'. Foto: 'Huwelijk Museum W - Trouwzaal raadzaal 02'. Foto: 'Huwelijk Paterskerk 01 - Ferdi Duisters en Aleksandra Ivanova (Fred de Krom fotografie)'. Foto: 'Huwelijk Paterskerk 02 - Ferdi Duisters en Aleksandra Ivanova (Fred de Krom fotografie)'. Foto: 'Huwelijk Paterskerk 03 - Ferdi Duisters en Aleksandra Ivanova (Fred de Krom fotografie)'. Foto: 'Huwelijk Stadhuis 01 - Peter Vergroesen en Hanneke Hoens'. Foto: 'Huwelijk Stadhuis 02 - Peter Vergroesen en Hanneke Hoens'. Foto: 'Huwelijk Stadhuis 03 - Gerard Verhagen fotografie'. Foto: 'Huwelijk Stadhuis 04 - Peter Vergroesen en Hanneke Hoens'.

(Klik op een afbeelding om deze groter te bekijken)

Huwelijk / partnerschap met ceremonie

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap met ceremonie kan worden gesloten in de trouwzaal van het stadhuis, in de Paterskerk, in Museum W, of op een eigen locatie. Voor een eigen locatie gelden wel bepaalde voorwaarden. Een huwelijk in de Paterskerk moet (eerst) worden gereserveerd (zie de info hieronder onder 'Locaties'). Je betaalt dan ook nog een apart tarief aan de Paterskerk, naast de huwelijksleges die je bij de gemeente betaald.
Jullie huwelijk / partnerschap wordt gesloten door een trouwambtenaar (Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, kort: Babs). Kort voor de geplande datum neemt de Babs contact op voor een persoonlijk gesprek, om kennis te maken en de ceremonie en eventuele wensen door te spreken. Jullie kunnen ook iemand anders de ceremonie laten doen, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend. Diegene wordt dan speciaal voor deze dag benoemd om de plechtigheid te voltrekken. Dit kan alleen als diegene hiertoe al beëdigd is en benoemd is in een andere gemeente.
Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. De bruidsauto mag voor de ingang van het stadhuis worden geparkeerd.

'100-euro' huwelijk / partnerschap

Het is mogelijk om in Weert een '100-euro’ huwelijk of partnerschap te sluiten. Dit is een huwelijk of partnerschap met een sobere ceremonie. Dit is een snelle en minder kostbare mogelijkheid om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Er is geen persoonlijk voorgesprek, geen eigen trouwambtenaar, en geen muziek of andere sprekers tijdens de ceremonie. Ook kunnen we geen rekening houden met andere speciale wensen. De ceremonie duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Gasten zijn van harte welkom. Het 100-euro huwelijk is alleen mogelijk op dinsdag en donderdag om 10.00 uur in de trouwzaal van het stadhuis.
Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. Het parkeren van het bruidsvoertuig voor het stadhuis is bij een '100-euro' huwelijk / partnerschap niet toegestaan.

Gratis huwelijk / partnerschap

U kunt kosteloos een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan in Weert als u ingeschreven staat in Weert of als u geboren bent in Weert. Dit is mogelijk op dinsdagochtend om 9.00 of 9.30 uur. De voltrekking duurt ongeveer 5 minuten en vindt plaats in een spreekkamer. U krijgt dan een korte plechtigheid zonder toespraak of bloemen, alleen formaliteiten. Alleen het bruidspaar en de getuigen mogen hierbij aanwezig zijn (dus géén fotograaf of gasten).Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. Het parkeren van het bruidsvoertuig voor het stadhuis is bij een gratis huwelijk / partnerschap niet toegestaan.

Eenvoudig online regelen

Willen jullie in de gemeente Weert trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Via de knop ‘Online regelen’ is meer informatie te vinden over alle mogelijkheden. Hier kunnen jullie ook de locaties en voorkeur voor de datum, het tijdstip, de locatie en de trouwambtenaar doorgeven. Bij de online melding moet je ook meteen de leges betalen. Dit kan via iDeal.

Bij de reservering / melding van jullie huwelijk of partnerschap hebben wij de volgende gegevens nodig:

 • Legitimatiebewijs van beide partners
 • Legitimatiebewijs van de getuigen
 • Datum en tijdstip
 • Trouwlocatie
 • Betaling via iDEAL

Hoe gaat het dan verder?

Nadat we jullie voorkeur voor de datum, tijdstip en locatie goedgekeurd hebben, krijgen jullie een bevestiging van de reservering per e-mail. Dit geldt voor alle ‘soorten’ huwelijk of geregistreerd partnerschap. De digitale melding voorgenomen huwelijk of voorgenomen geregistreerd partnerschap kan maximaal 1 jaar voor de datum van het huwelijk / geregistreerd partnerschap worden gedaan. De melding moet minimaal 2 weken voor de voltrekking zijn goedgekeurd.

Informatie over huwelijk en geregistreerd partnerschap

Wat zijn de kosten voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Wilt u uw naamgebruik wijzigen? Wat moeten jullie meenemen naar een huwelijk? Wie zijn onze trouwambtenaren? Al dit soort praktische informatie rondom een huwelijk of geregistreerd partnerschap vinden jullie hieronder uitgelegd.

De kosten voor een huwelijk zijn onder andere afhankelijk van de datum, tijd, locatie en eventuele extra wensen:

Boekje

 • Trouwboekje / Geregistreerd partnerschap boekje wit of blauw: € 42,-.
 • Trouwboekje/ Geregistreerd partnerschap boekje duplicaat: € 46,90.

Trouwzaal stadhuis

 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap maandag t/m vrijdagochtend:  € 445,50
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap vrijdagmiddag: € 525,25
 • Huwelijk / Geregistreerd parterschap vrijdagavond: € 525,25
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap zaterdag: € 777,00
 • Eenvoudig huwelijk dinsdag en donderdag om 10.00 uur: € 100,-. Zie voor meer informatie de uitleg hieronder.

Paterskerk Biest

 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap werkdag: € 496,25
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap vrijdagavond: € 557,35
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap zaterdag: € 586,40
 • Extra kosten voor het gebruik van de locatie zijn op te vragen bij de Paterskerk Biest, zie www.Paterskerk.nl.

Museum W

 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap werkdag: € 799,80
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap vrijdagavond: € 1009,05
 • Champagne voorziening door bode: € 122,45 (alleen mogelijk in Museum W)
 • Champagne voorziening, toeslag per persoon € 6,95 (alleen mogelijk in Museum W)

Overig

 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap in een “bijzonder huis” (bijvoorbeeld ziekenhuis): € 465,15
 • Huwelijk / Geregistreerd partnerschap op een zelf gekozen locatie: € 701,35
 • Incidenteel benoemen buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand: € 195,45
 • Getuigen bij huwelijk / Geregistreerd partnerschap als u geen eigen getuigen heeft, per getuige: € 26,55
 • Annulering / wijziging huwelijk / Geregistreerd partnerschap: € 118,10

Huwelijk 100 euro

Het is mogelijk om in Weert een '100-euro huwelijk' te sluiten. Dit is een huwelijk met een sobere ceremonie. Zo is er géén persoonlijk voorgesprek. Ook muziek tijdens de ceremonie, een eigen trouwambtenaar of andere sprekers zijn niet mogelijk. Ook zijn er geen andere speciale wensen mogelijk. De ceremonie duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Gasten zijn van harte welkom. Het 100-euro huwelijk is alleen mogelijk op dinsdag en donderdag om 10.00 uur in de trouwzaal van het stadhuis. Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. Een 100-euro huwelijk reserveren regelt u ook online.

Opgelet!Bij een 100-euro huwelijk moet het bruidspaar en de getuigen een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Huwelijk zonder kosten

U kunt kosteloos een huwelijk aangaan in Weert als u ingeschreven staat in Weert of als u geboren bent in Weert. Dit is mogelijk op dinsdagochtend om 9.00 of 9.30 uur. De voltrekking duurt ongeveer 5 minuten en vindt plaats aan een balie in een spreekkamer. U krijgt dan een korte plechtigheid zonder toespraak of bloemen, alleen formaliteiten. Alleen het bruidspaar en de getuigen mogen hierbij aanwezig zijn (dus géén fotograaf, gasten, etc.). Een kosteloos huwelijk reserveren regelt u ook online.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis.
Het parkeren van het bruidsvoertuig voor het stadhuis is niet toegestaan.

Als u in Weert wilt trouwen of uw partnerschap wilt registreren, kunt u dat op de volgende locaties doen:

 • Trouwzaal in het stadhuis
 • Paterskerk: voordat u de locatie Paterskerk bij de gemeente Weert kunt reserveren moet u eerst bij de Paterskerk informeren naar de beschikbaarheid, mogelijkheden en kosten. U kunt hiervoor contact opnemen met mevrouw Liesbeth Maes via telefoonnummer 06-51386398. Meer informatie over trouwen in de Paterskerk vindt u op www.paterskerk.nl onder het kopje 'Kerk reserveren'.
 • MuseumW: wilt u graag eerst een kijkje gaan nemen in de trouwzaal? Dit kan tijdens de openingstijden van MuseumW. Zie deze pagina voor meer informatie.
 • Eigen locatie: onder bepaalde voorwaarden kunt u ook trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten op een door u gekozen locatie. De aanvraag hiervoor doet u minimaal 16 weken vóór de geplande huwelijksdatum. De voorwaarden en het aanvraagformulier vindt u in dit overzicht (pdf-bestand).
Opgelet! Het is bij alle trouwlocaties niet toegestaan rijst, confetti of ander materiaal te strooien of bellen te blazen!

Wilt u na uw huwelijk uw naamgebruik wijzigen? Bij de online melding van uw voorgenomen huwelijk in Weert kunt u uw keuze kenbaar maken. Na de voltrekking van uw huwelijk wordt het naamgebruik gewijzigd. De wijziging van het naamgebruik ziet u niet terug in uw trouwboekje. Hierin wordt alleen uw geslachtsnaam vermeldt.
Bent u niet woonachtig in Weert en wilt u na uw huwelijk in Weert uw naamgebruik wijzigen? Wijzig dan uw naamgebruik in Basisregistratie Personen (BRP) van uw woongemeente. Dit kan vanaf het moment dat uw huwelijk is verwerkt in de BRP.

Soms moet u extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Neem dan vóór het plannen van uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact met ons op.

Bij een gratis huwelijk en 100-euro huwelijk moeten het bruidspaar en de getuigen een geldig legitimatiebewijs meenemen. Bij een huwelijk/partnerschap met ceremonie hoeft het bruidspaar zich bij de ceremonie niet te legitimeren. Voor getuigen geldt dat ze zich wél moeten kunnen legitimeren.

Groepsfoto van onze trouwabmtenaren.

Jullie huwelijk/partnerschap wordt gesloten door een trouwambtenaar (Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, kort: Babs). Bij een huwelijk of partnerschap met uitgebreide ceremonie kun je je voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. Ongeveer 2 tot 4 weken voor de geplande datum maakt de trouwambtenaar een afspraak met jullie, om kennis te maken en de ceremonie en eventuele wensen door te spreken. Jullie kunnen ook iemand anders de ceremonie laten doen, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend. Diegene wordt dan speciaal voor deze dag benoemd om de plechtigheid te voltrekken. Dit kan alleen als diegene hiertoe al beëdigd is en benoemd is in een andere gemeente.

Ook een ‘100-euro’ of gratis huwelijk/partnerschap wordt gesloten door een trouwambtenaar. Je kunt zelf geen voorkeur aangeven.

Annelies Kreber

Trouwambenaar Annelies Kreber

Mijn naam is Annelies Kreber en ik ben graag bereid om van die éne dag de mooiste dag te maken! Al ruim 21 jaar werk ik als trouwambtenaar in de gemeente Weert en heb ruim 1000 huwelijken voltrokken. Toch is voor mij ieder bruidspaar nog heel bijzonder en uniek. Nog altijd bereid ik met dezelfde inzet en veel enthousiasme een huwelijksceremonie voor. Kort voor de grote dag kom ik kennismaken. Het liefst bij het bruidspaar thuis, omdat ze dan een "thuiswedstrijd" spelen en volledig zichzelf kunnen zijn. Tijdens de huwelijksceremonie weet ik dan ook, hoe nerveus een paar ook kan zijn, wie er voor me op de trouwbank zit. Na zo'n informeel gesprek weet ik ook wat de speciale wensen zijn. Ik vind het fijn om in een ongedwongen en warme sfeer, waarin iedereen zich prettig voelt, een huwelijk te voltrekken en om er zo aan mee te werken van die bijzondere dag een stralende dag te maken.

"Maak van die éne dag de mooiste dag!"

Elly Goossens - Mennen

Trouwambenaar Elly Goossens - Mennen

Een huwelijksceremonie is een bijzondere gebeurtenis. Als twee geliefden hun Liefde willen bekrachtigen door het sluiten van een wettelijk huwelijk dan hebben zij hun Hart laten spreken. Door te trouwen én samen de trouwbelofte af te leggen, maak je samen prachtige herinneringen. En ik, Elly Goossens-Mennen, ervaar het als een bijzondere eer om als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Weert, een bijdrage te kunnen leveren aan deze speciale dag waarop mensen zich in liefde met elkaar verbinden en herinneringen maken voor een gelukkig leven samen. Graag maak ik dan ook van iedere trouwceremonie iets moois en trakteer elk bruidspaar op een sprankelende toespraak die vanuit passie en bezieling is geschreven.

"Celebrate love - en maak samen mooie herinneringen voor een lang en gelukkig leven!"

Henriette Henke - Schreurs

Trouwambenaar Henriette Henke - Schreurs

In jullie hart zeggen jullie al volmondig: “ja” tegen elkaar. Bij jullie schijnt de zon van binnen en die straalt door je ogen de wereld tegemoet. Je omarmt elkaar met deze liefde en jullie dúrven, jullie wíllen samen verder, vol overtuiging! Dus is nu het moment gekomen dat jullie liefde bekrachtigd wordt. Dat moet een heel bijzondere dag worden waarop jullie je liefde aan elkaar bekennen in het bijzijn van dierbare gasten, je familie en vrienden; iedereen die je laat delen in jullie geluk. Ik ben Henriëtte Henke en ik vind het helemaal geweldig om als BABS te mogen bijdragen aan deze feestelijke dag en om die dag samen met jullie heel speciaal te maken, op basis van jullie eigen unieke verhaal. Jullie sfeer staat centraal, jullie vormen het stralende middelpunt en wij vormen een feestelijke entourage.

"Ruim baan voor jullie liefde."

Christiaan van Roij

Trouwambenaar Christiaan van Roij

Samen de liefde vieren. Samen de mooiste dag van jullie leven beleven. Samen met vrienden en familie. Want samen, dat is waar alles om draait. Op de mooiste dag van jullie leven komen er veel verhalen bij elkaar. En deze verhalen vertellen jullie eigen liefdesverhaal. Als trouwambtenaar ga ik op zoek naar de mooiste verhalen die jullie met elkaar verbinden. Van de eerste ontmoeting tot die eerste kus. En van de momenten toen jullie er echt voor elkaar waren, tot aan die vreemde gewoonte van jouw partner. Het zijn de ingrediënten voor een zo persoonlijk mogelijke ceremonie. Samen met jullie wil ik een feest maken van de mooiste dag van jullie leven. De slingers hangen we samen op!

"Lobi da basi!" (Liefde is de baas!)

Gaby Rasters

Trouwambenaar Gaby Rasters

Samen met jullie wil ik de ceremonie speciaal maken. Geen opsomming van feitjes uit jullie leven maar echt jullie liefdesverhaal delen met de genodigden in de zaal. Een herkenbaar verhaal vol humor en met warmte gebracht; dat is toch een perfecte start van jullie huwelijk? Mijn naam is Gaby Rasters en wat zou ik graag met jullie samen willen luisteren naar dat belangrijke woordje: Ja! Ik ben vooral ook nieuwsgierig naar het waarom erachter: wat maakt dat jullie oprecht voor elkaar kiezen? We gaan zorgen dat het tussen ons klikt en dat jullie er een goed gevoel bij hebben om aan mij, - voor dat ene speciale moment- de touwtjes uit handen te geven. Ik trouw jullie met al mijn liefde en warmte: er voor de rest van je leven iets van maken, dat doen jullie zelf. Als ik tranen van ontroering naar boven weet te toveren aangevuld met een lekkere lachbui is hopelijk voor jullie de dag geslaagd.

"Elk liefdesverhaal is prachtig, maar dat van jullie is mijn favoriet"

Eigen trouwamtenaar

U kunt er ook voor kiezen om een eigen trouwambtenaar uw huwelijk te laten voltrekken. Hier zijn kosten aan verbonden. Het college van Burgemeester en Wethouders benoemt uw eigen trouwambtenaar dan tot onbezoldigd buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor één dag. Deze eigen trouwambtenaar moet hiertoe beëdigd zijn door de rechtbank en in een andere gemeente al benoemd zijn tot trouwambtenaar. Als u gebruik wilt maken van een eigen trouwambtenaar dan moeten zowel het bruidspaar als de trouwambtenaar een ondertekend verzoek hiertoe indienen. Bovendien ontvangen wij graag van de trouwambtenaar een afschrift van de benoeming van de gemeente, een afschrift van de beëdiging van de rechtbank en een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Het moet gaan om een beëdigde trouwambtenaar.

Willen jullie annuleren of een wijziging doorgeven (datum, tijdstip, locatie of getuigen), dan worden hier kosten voor in rekening gebracht. Dit bedrag is € 114,00

Trouwen of een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Met een geregistreerd partnerschap hebben jullie bijna dezelfde rechten als met een huwelijk. En de voorwaarden, kosten en procedure zijn gelijk.

Wat zijn de verschillen?

De belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap:

 • Bij een huwelijk geven jullie elkaar het jawoord. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet per se.
 • Om een huwelijk te beëindigen, moeten jullie altijd naar de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeven jullie niet naar de rechter als jullie het met elkaar eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben.

Een uitgebreide uitleg over de verschillen is te vinden op de website van de Rijksoverheid

Niet alle landen erkennen een geregistreerd partnerschap. Dit geldt ook bij een homohuwelijk. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Jullie kunnen het geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk bij de gemeente Weert. Er zijn drie manieren om zo’n huwelijk te sluiten. Dit kan met een uitgebreide ceremonie, een eenvoudige ceremonie of gratis. Jullie hebben hierbij geen getuigen meer nodig.
Voor het omzetten van een partnerschap in een huwelijk kunnen jullie het beste telefonisch contact opnemen met de gemeente Weert, via (0495) 575 000. Voor de openingstijden, zie deze pagina.

Omzetten als jullie niet ingeschreven staan in Nederland

Als jullie allebei in het buitenland wonen en jullie willen het Nederlandse geregistreerde partnerschap omzetten in een huwelijk, dan moeten jullie dit via de gemeente Den Haag doen.

Cookiemelding
Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten