Mantelzorg

Groep ouderen en mantelzorgers.

Groep ouderen en mantelzorgers.

De vergrijzing van de bevolking neemt toe en steeds meer mensen hebben zorgtaken voor familie of buren. Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat hierbij om intensieve zorg voor langere tijd. Zorgen voor een ander voelt vaak als vanzelfsprekend, omdat het bijvoorbeeld uw ouders, broer, zus of een goede bekende is. Wij vinden onze mantelzorgers, die zich belangeloos inzetten voor een ander, enorm belangrijk. Daarom ondersteunen wij die mantelzorgers zo goed mogelijk. Dat doen we samen met de professionals van het Steunpunt Mantelzorg (van Punt Welzijn) en een heleboel vrijwilligers.

In 2018 kreeg Weert de titel ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg’. In het plan Mantelzorgvriendelijk Weert 2018-2022 (pdf bestand) kunt u lezen wat er in Weert op het gebied van mantelzorgondersteuning al gebeurt en waar de komende tijd nog extra aandacht aan wordt besteed. 

Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers

In Weert zijn veel voorzieningen die mantelzorgen leuker én gemakkelijker kunnen maken. Hier kunt u ook terecht met vragen en voor ondersteuning.

De Vraagwijzer

De Vraagwijzer van de gemeente Weert maakt u wegwijs in de wereld van regelingen en voorzieningen, ook op het gebied van mantelzorgen. De Vraagwijzer onderhoudt contact met alle mogelijke aanbieders op deze gebieden en is op de hoogte van de gegevens in de sociale kaart. De medewerkers van de Vraagwijzer informeren en adviseren gratis, stellen uw belang centraal én stellen uw privacy voorop.Op deze pagina vindt u alle informatie, contactgegevens en openingstijden van De Vraagwijzer.

  

Steunpunt Mantelzorg

Bij het Steunpunt Mantelzorg van Punt Welzijn staat een deskundig team voor u klaar. Zij informeren u graag over wet- en regelgeving, voorzieningen, bijeenkomsten en vormen van waardering. Een afspraak met een mantelzorgondersteuner is gratis en kan bij u thuis plaatsvinden. 

Icoontje telefoon. (0495) 697 900
Icoontje e-mail. mantelzorg@puntwelzijn.nl
 Website Punt Welzijn

Mantelzorgwoning of afhankelijke woonruimte

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt mogelijkheden en ondersteuning aan mensen die niet (geheel) op eigen kracht of met hulp van hun omgeving het huishouden kunnen doen en kunnen meedoen in de samenleving. Zo zijn er mogelijkheden om een mantelzorgwoning voor de zorgverlener te realiseren op het terrein van degene die zorg nodig heeft; of een afhankelijke, extra woonruimte bij een bestaande woning te realiseren. Download hier het document met informatie en de bijbehorende regels:
 Realiseren mantelzorgwoning of afhankelijke woonruimte (pdf-bestand).

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van allerlei zaken rondom mantelzorg? Meld u zich dan aan voor de mantelzorg nieuwsbrief.

Of bent u op zoek naar...

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Downloads

Bestand Grootte
Plan Mantelzorgvriendelijk Weert.pdf (0.18 mb)
Realiseren mantelzorgwoning of afhankelijke woonruimte.pdf (0.15 mb)

 Voor meer informatie over het openen van pdf-bestanden, zie deze pagina.