Omgevingsvergunning
Zoekt u gepubliceerde omgevingsvergunningen? Deze zijn te vinden op de pagina 'Officiële bekendmakingen'.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Wilt u een boom kappen? Of gaat u reclame maken op uw bedrijfspand? De meeste activiteiten op het gebied van (ver)bouw, wonen, monumenten, milieu, natuur en ruimte (de fysieke leefomgeving) vereisen een vergunning of het doen van een melding. De medewerkers van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) helpen u hier graag bij!
Team Vergunningen Bouwen neemt op deskundige wijze uw aanvraag of informatieverzoek in behandeling. Zij worden het liefst bij uw plan betrokken vóórdat u een officiële aanvraag indient. Zo kunnen zij meedenken over de mogelijkheden om uw plan te realiseren. Of blijkt al snel dat ook de deskundigheid van andere afdelingen nodig is. Betrek de gemeente dus zo vroeg mogelijk bij uw plan. Dit bespaart u vaak tijd en geld.
Hoe weet ik of ik een omgevingsvergunning nodig heb?
Wij kunnen u daarin adviseren. Overleg daarom altijd eerst met de gemeente. Neem contact op met een medewerker van het team Vergunningen Bouwen. Dit kan via het algemene telefoonnummer (0495) 575 000. Dit kunt u doen wanneer u een bouwplan heeft. Maar ook wanneer u een andere activiteit wilt uitvoeren en u twijfelt of dat mag. Vaak kan een van de medewerkers u in een kort gesprek al verder op weg helpen. U kunt ook een e-mail sturen naar vergunningen@weert.nl.
Veel zaken kunt u zelf al uitzoeken:
- Bekijk de gemeentelijke regels via de pagina Verordeningen. Voor onder andere huisvesting van arbeidsmigranten, gemeentelijke monumenten en waardevolle bomen heeft de gemeente haar eigen regels opgesteld. Ga alvast na of uw plan met een van deze regels te maken heeft.
- Onderzoek of uw plan binnen het bestemmingsplan past. In een bestemmingsplan staat welke functies op welke plaats zijn toegestaan. Een functie is bijvoorbeeld wonen, werken, groen of verkeer. Ook de regels die gelden voor zo’n functie staan in het bestemmingsplan. Denk hierbij aan bouwhoogte, afstand tot de buren en of er bijgebouwen zijn toegestaan. Ga naar de landelijke website RuimtelijkePlannen.nl voor alle geldende bestemmingsplannen.
- Een handig hulpmiddel is de vergunningscheck via het Omgevingsloket. Op basis van de door u ingevulde gegevens, geeft de vergunningscheck aan of u een omgevingsvergunning nodig hebt of een melding moet doen. Komt hier uit dat uw plan vergunningsvrij is en u ook geen melding hoeft te doen? Dan kunt u meteen beginnen.
- Bekijk ook deze 'Handreiking participatie externe initiatiefnemers': middels een korte vragenlijst ('Quickscan') kunt u snel bepalen welke vorm van participatie nodig is voor uw plan.
Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?
Er zijn twee manieren om een omgevingsvergunning aan te vragen: digitaal of op papier. Bij grotere projecten raden we u aan om een vooroverleg aan te vragen.

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over omgevingsvergunningen en hulp bij het aanvragen. U kunt bijlagen elektronisch bijsluiten.
U kunt ook een aanvraagformulier downloaden en uitprinten. Dit formulier kunt u vinden via het Omgevingsloket.
Dit formulier met bijbehorende stukken kunt u vervolgens indienen bij de publieksbalie in het stadhuis, mailen naar vergunningen@weert.nl of per post sturen naar:
Gemeente Weert
Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Postbus 950
6000 AZ Weert
Statuswijziging
Overleg met ons team vóór de aanvraag
Een vooroverleg kunt u aanvragen via het formulier dat onderaan deze pagina te downloaden is.
Dit formulier met bijbehorende stukken kunt u vervolgens indienen bij de publieksbalie in het stadhuis, mailen naar vergunningen@weert.nl of per post sturen naar Gemeente Weert, Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving, Postbus 950, 6000 AZ Weert.
Tijdens een vooroverleg wordt de haalbaarheid van uw plan getoetst. Eventuele wijzigingen kunt u dan nog vóór de definitieve aanvraag aanbrengen. De kans op toewijzing van de vergunning wordt hierdoor groter. Met een vooroverleg heeft u nog geen toestemming om uw bouwplan uit te voeren. U moet nog wel een officiële vergunningsaanvraag doen. Let op: een positief advies geeft geen garantie dat u een omgevingsvergunning krijgt.
Voor een vooroverleg betaalt u leges. De hoogte van de leges vindt u in de legesverordening. Als de omgevingsvergunning wordt verleend, worden deze legeskosten in mindering gebracht op de totale legeskosten die in rekening zijn gebracht voor het behandelen van uw aanvraag.
Informatie aanvraag, procedure & vergunning
Hieronder leest u uitgebreide informatie over de aanvraag, het verlopen van de procedure en de omgevingsvergunning.
Complexere aanvragen volgen de uitgebreide procedure. De beslistermijn is daarbij maximaal 6 maanden.
Downloads
Bestand | Grootte |
---|---|
Omgevingsvergunning vooroverleg.pdf | (0.45 mb) |
Voor meer informatie over het openen van pdf-bestanden of digitale toegankelijkheid, zie deze pagina.