Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) biedt ondersteuning aan mensen die niet (geheel) op eigen kracht of met hulp van hun omgeving voor zichzelf kunnen zorgen of kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Ook de ondersteuning van mantelzorgers valt onder de Wmo.
Iedereen wil graag zelfstandig mee blijven doen in de maatschappij, een fijne baan vinden en veilig opgroeien. Met een beperking door ouderdom, lichamelijke of psychische problemen of moeilijkheden thuis is dit soms lastig. Als je belemmeringen tegenkomt of gewoon een vraag heeft, ben je in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Dat kan met hulp van anderen, zoals de huisarts, school, de (sport)vereniging, het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML), het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), of welzijnsorganisatie Stichting Punt Welzijn.
Je kunt je bi De Vraagwijzer melden als je een vraag hebt met betrekking tot Wmo-ondersteuning.
Je vertelt in een gesprek met iemand van de gemeente over jouw situatie en welke problemen jij ondervindt. En ook hoe jouw familie en vrienden je kunnen helpen bij het oplossen daarvan. Het kan zijn dat je (tijdelijk) een (individuele) voorziening nodig hebt, die afgestemd is op jouw situatie. Bijvoorbeeld een vervoerspas voor Omnibuzz, hulp bij het huishouden, een rolstoel of begeleiding.
De gemeente betaalt de kosten voor de Wmo-ondersteuning. Je betaalt wel een bijdrage in de kosten (eigen bijdrage of abonnementstarief) voor ondersteuning op maat (maatwerkvoorzieningen). Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, voor een scootmobiel, of voor begeleiding. En voor zorg die je zelf betaalt met een persoonsgebonden budget (pgb). Ook woningaanpassingen zoals een traplift of douchestoel vallen onder de eigen bijdrage, bij deze voorzieningen betaal je nooit meer eigen bijdrage dan de kostprijs van de voorziening.
Vanaf 2023 is de eigen bijdrage Wmo per huishouden maximaal € 19,- per maand. De eigen bijdrage wordt door het ministerie geïndexeerd en gewijzigd. Vanaf 1 januari 2024 wordt daardoor de eigen bijdrage opgehoogd naar € 20,60 euro per maand.
Niet iedereen die gebruik maakt van een Wmo-voorziening betaalt een eigen bijdrage.
De gemeente mag geen eigen bijdrage vragen voor rolstoelen. Verder zijn er cliënten die om de volgende redenen geen Wmo eigen bijdrage betalen:
- Meerpersoonshuishoudens niet-AOW gerechtigd (ongeacht het inkomen);
- Huishoudens die al een eigen bijdrage betalen voor intramurale zorg (Wlz, beschermd wonen zorg in natura of opvang);
- Cliënten met de gemeentelijke collectieve zorgverzekering minima (CZM): cliënten met de CZM krijgen de eigen bijdrage wel opgelegd, maar kunnen deze kosten declareren bij de zorgverzekering.
Meer informatie over de eigen bijdrage vind je op www.hetcak.nl.
Ja, dat kan. Maar de gemeente kijkt ook wat jouw partner en/of kinderen kunnen doen in het huishouden. De professionele hulp bij het huishouden is bedoeld als aanvulling daarop. Het resultaat moet zijn dat jij in een schoon en leefbaar huis woont. En dat jij met ondersteuning thuis kunt blijven wonen en mee kunt doen aan de samenleving.
Heb je ondersteuning nodig, dan kun je meestal zelf bepalen welke aanbieder jou die ondersteuning mag leveren. Daarbij kun je kiezen uit een groep aanbieders waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt. In sommige gevallen kan de aanbieder die je zou willen kiezen niet de ondersteuning leveren die voor jou nodig is. In dat geval zal de gemeente je adviseren om een andere aanbieder te kiezen.
Een overzicht van gecontracteerde aanbieders is te vinden op deze website.
Een PGB is een geldbedrag waarmee u zelf ondersteuning inkoopt. Je kiest zelf jouw hulpverlener(s) en maakt afspraken over de ondersteuning die jij nodig hebt. Ook de vergoeding die daar tegenover staat, regel je zelf. Kom je voor een PGB in aanmerking? Dan regel je zelf bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, hulpmiddelen, begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf en beschermd wonen.
Het PGB is een geldbedrag, maar dat geld krijg je niet zelf op jouw bankrekening. We maken het over naar de Sociale Verzekeringsbank, die er jouw ondersteuner van betaalt.
Wilt je meer weten over het PGB? Vraag hiernaar bij De Vraagwijzer van de gemeente Weert. Zij kunnen je verder helpen.
Nadat je een melding voor de Wmo hebt gedaan wordt er door een medewerker van de gemeente contact met jou opgenomen voor het plannen van een gesprek. Meestal wordt er een huisbezoek gepland, maar soms kan het gesprek ook telefonisch plaatsvinden. We proberen jouw melding zo snel mogelijk in behandeling te nemen.
Links
Beschermd Wonen
Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Weert 2024
Tariefstructuur pgb Wmo
Verordening maatschappelijke ondersteuning Weert 2023
Contact en informatie
Heb je nog vragen? Neem contact op met De Vraagwijzer. De Vraagwijzer maakt je wegwijs in de wereld van regelingen en voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. De medewerkers van de Vraagwijzer informeren en adviseren gratis, stellen jouw belang centraal én stellen jouw privacy voorop.
Video waarin twee mantelzorgers vertellen over hun inzet.
Je kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.