Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) biedt ondersteuning aan mensen die niet (geheel) op eigen kracht of met hulp van hun omgeving voor zichzelf kunnen zorgen of kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Ook de ondersteuning van mantelzorgers valt onder de Wmo.
Iedereen wil graag zelfstandig mee blijven doen in de maatschappij, een fijne baan vinden en veilig opgroeien. Met een beperking door ouderdom, lichamelijke of psychische problemen of moeilijkheden thuis is dit soms lastig. Als u belemmeringen tegenkomt of gewoon een vraag heeft, bent u in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Dat kan met hulp van anderen, zoals de huisarts, school, de (sport)vereniging, het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML), het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), of welzijnsorganisatie Stichting Punt Welzijn.
U kunt ook contact opnemen met De Vraagwijzer van de gemeente Weert. Ook kunt u zich melden bij de gemeente Weert voor Wmo-ondersteuning. Dat kan via het meldingsformulier Wmo-ondersteuning.
De gemeente betaalt de kosten voor de Wmo-ondersteuning. U betaalt wel een bijdrage in de kosten (eigen bijdrage) voor ondersteuning op maat (maatwerkvoorzieningen). Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, voor een scootmobiel, of voor begeleiding. En voor zorg die u zelf betaalt met een persoonsgebonden budget (pgb). Ook woningaanpassingen zoals een traplift of douchestoel vallen onder de eigen bijdrage.
In 2020 is de eigen bijdrage Wmo per huishouden maximaal € 19,00 per maand. Er wordt niet naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo gekeken. Bent u verzekerd via de collectieve zorgverzekering minima van de gemeente Weert? Dan kunt u de eigen bijdrage vergoed krijgen via deze zorgverzekering.
Meer informatie over de eigen bijdrage vindt u op www.hetcak.nl.
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische problemen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Het gaat hierbij om groepswonen of individueel wonen met toezicht (bescherming) en ondersteuning. Beschermd wonen bestaat uit (beschermde) woonvorm met toezicht en begeleiding. Vervoer is geen onderdeel van deze voorziening.
Beschermd wonen aanvragen
Om beschermd wonen aan te vragen, kunt u contact opnemen met de Vraagwijzer, op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek en wordt er onderzoek gedaan of u in aanmerking komt voor een indicatie Beschermd Wonen.
Als uw indicatie voor beschermd wonen afloopt, dan informeert uw aanbieder u over wat u kunt doen. Wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie, zoals uw indicatie? Neem dan contact op met uw begeleider of vraag hiernaar bij De Vraagwijzer van de gemeente Weert. Zij kunnen u verder helpen.
Links
Wmo Beleidsregels
Tariefstructuur pgb Wmo
Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Weert 2020
Verordening maatschappelijke ondersteuning Weert 2020
Contact en informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met De Vraagwijzer. De Vraagwijzer maakt u wegwijs in de wereld van regelingen en voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. De medewerkers van de Vraagwijzer informeren en adviseren gratis, stellen uw belang centraal én stellen uw privacy voorop.
Downloads
Bestand | Grootte |
---|---|
Regionaal beleidsplan sociaal domein 2020-2023.pdf | (3.71 mb) |
Regionaal uitvoeringsplan sociaal domein 2020-2021.pdf | (1.45 mb) |
Voor meer informatie over het openen van pdf-bestanden of digitale toegankelijkheid, zie deze pagina.
Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.